Czego szukac w skladzie błądząc po sklepach?
Moderator: Moderatorzy
Czego szukac w skladzie błądząc po sklepach?
Z tego co czytalem na forum problem jest dosc czesto poruszany ale nie ma go w jakiejs jednej skladnej (przynajmniej dla mnie) calosci. A jest to nastepujaca kwestia: czego nalezy wypatrywac w skladzie produktu,zeby stwierdzic,ze mozemy (lub nie mozemy) go sporzyc? Pieknie by bylo jakby wszedzie byl napis, zawiera lub nie zawiera gluten :-) Oprocz skrobi, mąki, na ktore patrze jest pelno zageszczaczy, E i innych takich? Jak osoba poczatkujaca, jak ja moze sie w tym polapac? Z gory dziekuje.
Tak na szybko:
Unikać produktów mających w składzie:
- skrobię lub skrobię modyfikowaną (jeśli nie podano, z czego zrobiona, np. skrobia kukurydziana);
- syrop skrobiowy (j/w);
- syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy (j/w);
W razie jakichś wątpliwości - pisz/mailuj lub dzwoń do producenta. Im więcej osób będzie ich nękać pytaniami o glutenowość/bezglutenowość ich wyrobów, tym szybciej zrozumieją jakie to dla konsumenta (czyli dla nas) ważne). Sporo informacji znajdziesz też na Forum w dziale Produkty i Informacje od producenta.
Unikać produktów mających w składzie:
- skrobię lub skrobię modyfikowaną (jeśli nie podano, z czego zrobiona, np. skrobia kukurydziana);
- syrop skrobiowy (j/w);
- syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy (j/w);
W razie jakichś wątpliwości - pisz/mailuj lub dzwoń do producenta. Im więcej osób będzie ich nękać pytaniami o glutenowość/bezglutenowość ich wyrobów, tym szybciej zrozumieją jakie to dla konsumenta (czyli dla nas) ważne). Sporo informacji znajdziesz też na Forum w dziale Produkty i Informacje od producenta.