Piwo

Jak sama nazwa wskazuje...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

a ja napisałam do greens gluten free beer , zwanych też Discovery Beer, i odpisali mi, co następuje:

Hi Maria

Thank you for your e-mail. At the moment we do not have a distributor in
Poland. However we do have distributors for the following countries: Northern
Ireland, Holland, Spain, Balearic Islands, Canaries, France, Italy, Germany,
Austria and Switzerland. Please keep in touch.

Zatem pozostają nam póki co wycieczki do sąsiadów oraz oczekiwanie na mityczne GLUTANO... :D
Obrazek
KatarzynaP
Nowicjusz
Nowicjusz

piwo

Post autor: KatarzynaP »

witam, wg informacji, które uzyskałam na kursie dotyczącym żywienia u dzieci, piwo nie powinno zawierać glutenu. odpowiedzi udzielała dietetyczka z Centrum Zdrowia Dziecka z warszawy, które ma laboratorium badajace zawartość glutenu. Ona twierdzi, że słód jęczmienny nie zawiera glutenu!
Moje dzieci sa jeszcze w wieku, kiedy nie pije się piwa, ale zbieram informacje na przyszłóśc.
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: anakon »

Przyznam, ze to cokolwiek dziwne stwierdzenie, by slod jeczmienny nie zawieral glutenu, mnie w dlugiej karierze celiaka uczono zawsze czegos dokladnie przeciwnego...
Awatar użytkownika
vixi

Post autor: vixi »

anakon mnie też...z tego co wiem to można polemizować na temat wódki bo ponoć wszystkie białka a gluten jest białkiem giną podczas procesów destylacji czy coś ale nie wiem czy ktoś to potwierdził? ale piwko to chyba nie jeśli jest ze słodem...
Awatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Asia S. »

Piwo bezglutenowe? Nie sądzę piwo jest produktem zakazanym (m.in. sprawdzałam na amerykańskich stronach) właśnie dlatego, że zawiera słód jęczmienny, który z kolei zawiera gluten, a moze coś się zmieniło? :-k
Awatar użytkownika
vixi

to znaczy są piwa bezglutenowe np. w Niemczech i innych krajach ale w Polsce niestety nie. szkoda.

[ Dodano: Sob 13 Maj, 2006 22:42 ]
KIEDY BĘDZIE COŚ WIADOMO O TYM PIWECZKU Z GLUTANO
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Nastka »

Witam, znalazłam stronkę z listą piw bezglutenowych różnych producentów. Może się przyda jak ktoś wyjedzie sobie za granicę. Pozdrawiam http://www.glutenfreebeerfestival.com/available/available.html
Awatar użytkownika
vixi

Nastka jesteś boska - bije pokłony wielkie dzięki - teraz przynajmniej wiem czego szukać
Awatar użytkownika
Zielony
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Zielony »

Wycofuje sie z tego co napisalem o piwie okocim... piwo jak piwo zawiera slod jeczmienny wiec i gluten... wyczytalem gdzies jakas plotke ze niby nie i w podnieceniu napisalem na forum i wywolalem niepotrzebne zamieszanie
Przepraszam postaram sie pisac o pewniejszych rzeczach pozdrawiam
Bezglutek od 25.08.2005
(19 lat)
Awatar użytkownika
little_devil
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: little_devil »

Ja mam propozycje - piwo owocowe :).
Kwasowość piw z gatunku Lambic stanowi doskonałą podstawę dla prawdziwych piw owocowych. Ponieważ ich produkcja rozpoczyna się od fermentacji nasion, a dopiero następnie dodawane są do nich owoce, są to piwa a nie wina. Według metody tradycyjnej, owoce dodawane są do piwa podczas jego dojrzewania (do drewnianych beczek), co powoduje dalszą fermentację. Do najbardziej popularnych piw owocowych na bazie piwa Lambic należą Kriek (wiśniowe) oraz Framboos (malinowe).

Piwo wiśniowe (i w ogóle piwa owocowe) mają zawartość alkoholu na poziomie ok. 6% i powinny być spożywane w temperaturze 5-6°C.
..

Zainteresowanych odsylam do dobrych monopoli ... a piwko owocowe - cos innego, ale bardzo pozytywnie innego. Fajna sprawa :).
Awatar użytkownika
vixi

no oki tylko gdzie są takie piwka?
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: asiar »

little_devil pisze:Kwasowość piw z gatunku Lambic stanowi doskonałą podstawę dla prawdziwych piw owocowych. Ponieważ ich produkcja rozpoczyna się od fermentacji nasion, a dopiero następnie dodawane są do nich owoce, są to piwa a nie wina.
No ale cóż to za nasiona? Czy to na pewno napitek bezglutenowy?
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Zafrapował mnie ten temat... Na głónej wydawałoby się stronie "piwnej" nie udało mi się znaleźć konkretnych informacji ( http://www.brasserie.pl/?req=Oferta ), ale ... szukajcie a znajdziecie:
"Piwo Lambic
Piwo lambic produkowane jest od setek lat w dolinie Senne w okolicach Brukseli. Piwo to warzy się z mieszanki zbóż i poddaje tzw. fermentacji spontanicznej, której nie praktykuje już żaden browar na świecie. Polega ona na tym, że brzeczki (woda, pszenica i jęczmień) nie zaszczepia się drożdżami, lecz pozostawia w otwartych beczkach i kadziach, otwierając wszystkie okna fermentowni. Drożdże, występujące w stanie naturalnym, powodują powolna fermentację, która trwa miesiącami, a nieraz przeciąga się do roku. Piwo powinno dojrzewać do pięciu lat w drewnianych beczkach; jest to piwo o doskonałym cierpkim smaku i średniej zawartości alkoholu, wynoszącej do 5 %.(...)
W Belgii produkuje się wiele gatunków piwa, które trudno zaliczyć do grup o ściśle zdefiniowanych cechach. Specjalnością Brukseli są piwa owocowe. Najpopularniejszym z nich jest kriek, tradycyjnie wytwarzany z kwaśnych wiśni rosnących na brukselskich przedmieściach w Schaerbeek, które dodaje się do piwa lambic i poddaje maceracji trwającej od czterech do ośmiu miesięcy. Wyraźny migdałowy posmak piwo to zawdzięcza pestkom z wiśni. W podobny sposób powstaje piwo Framboise lub Frambozen, ale zamiast wiśni używa się malin. Najsłynniejszym z nich jest Kwak, który podaje się w specjalnej szklance umieszczonej w drewnianej podstawce."
http://www.traveligo.pl/x.php/676/Co-pic-w-Belgii.html
Czyli, jak rozumiem, do produkcji po pierwsze jest używany normalny słód,inna jest tylko metoda fermentacji (baaardzo ciekawa!), a po drugie owoce są tylko dodatkiem... No to by było na tyle (?) :roll:
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Ola* »

Dla porządku - lista piw - ponoć bezglutenowych :D , którą bettan zamieścił w temacie alkohole:
http://www.slv.se/upload/9415/0510_WEBs ... erkare.pdf

Wątek o piwach bezglutenowych rozpoczyna się w temacie Żywność bezglutenowa » Produkty » Alkohole na 9 stronie, o właśnie tu: topics3/alkohole-vt147,120.htm
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: elola »

Wysłałam pytanie do Wytwórni Ekstraktów Słodowych czy w polskich warunkach możliwe jest wyprodukowanie słodu bezglutenowego. Oto odp. z dnia dzisiejszego:

Nieoficjalnie przyznam się, że od kilu lat pracujemy nad ekstraktem bezglutenowym. Próbki są badane w odpowiednim instytucie w ``Centrum Zdrowia Dziecka``.
Aby produkt można było nazwać bezglutenowym, poziom gliadyny nie może być wyższy niż 20 ppm.
Mamy wyprodukowany ekstrakt o zawartości gliadyny 23 ppm (piwo domowe też już z niego uwarzyliśmy 2 piwka ). Moglibyśmy wprowadzić go do obrotu z informacją, np. ``niska zawartość glutenu``. Ale ten wynik jeszcze nas nie zadowala. Proszę od czasu do czasu trzymać kciuki za powodzenie naszych eksperymentów.
Delikatne dyskusje na forum (np. http://www.forum.wes.com.pl/viewforum.php?f=41 lub http://www.forum.wes.com.pl/viewforum.php?f=9 lub http://www.forum.wes.com.pl/index.php), zapewne by nas inspirowały do dalszych poszukiwań.
ODPOWIEDZ