Zafrapował mnie ten temat... Na głónej wydawałoby się stronie "piwnej" nie udało mi się znaleźć konkretnych informacji (
http://www.brasserie.pl/?req=Oferta ), ale ... szukajcie a znajdziecie:
"Piwo Lambic
Piwo lambic produkowane jest od setek lat w dolinie Senne w okolicach Brukseli.
Piwo to warzy się z mieszanki zbóż i poddaje tzw. fermentacji spontanicznej, której nie praktykuje już żaden browar na świecie. Polega ona na tym, że
brzeczki (woda, pszenica i jęczmień) nie zaszczepia się drożdżami, lecz pozostawia w otwartych beczkach i kadziach, otwierając wszystkie okna fermentowni. Drożdże, występujące w stanie naturalnym, powodują powolna fermentację, która trwa miesiącami, a nieraz przeciąga się do roku. Piwo powinno dojrzewać do pięciu lat w drewnianych beczkach; jest to piwo o doskonałym cierpkim smaku i średniej zawartości alkoholu, wynoszącej do 5 %.(...)
W Belgii produkuje się wiele gatunków piwa, które trudno zaliczyć do grup o ściśle zdefiniowanych cechach. Specjalnością Brukseli są piwa owocowe. Najpopularniejszym z nich jest kriek, tradycyjnie wytwarzany z kwaśnych wiśni rosnących na brukselskich przedmieściach w Schaerbeek,
które dodaje się do piwa lambic i poddaje maceracji trwającej od czterech do ośmiu miesięcy. Wyraźny migdałowy posmak piwo to zawdzięcza pestkom z wiśni. W podobny sposób powstaje piwo Framboise lub Frambozen, ale zamiast wiśni używa się malin. Najsłynniejszym z nich jest Kwak, który podaje się w specjalnej szklance umieszczonej w drewnianej podstawce."
http://www.traveligo.pl/x.php/676/Co-pic-w-Belgii.html
Czyli, jak rozumiem, do produkcji po pierwsze jest używany normalny słód,inna jest tylko metoda fermentacji (baaardzo ciekawa!), a po drugie owoce są tylko dodatkiem... No to by było na tyle (?) :roll: