Nie wiem gdzie wsadzic prze[is na nalesniki. Sa bardzo odzywcze, pyszne i mozna zrobic w wersji bezmlecznej. Wsadzam tu:
NALESNIKI Z MAKA MIGDALOWA
1 3/4 szklanki maki z sorgo (zastepuje ryzowa)
1/4 szklanki maki gryczanej
1/4 szklanki maki migdalowej
1/4 szklanki skrobii ziemniaczanej lub tapioki
1 1/2 ł proszku do pieczenia
3/4 ł soli
3/4 ł gumy ksantanowej
1 szklanki mleka sojoweg/ migdalowego/kokosowego/krowiego
1 szklanka wody
2 jajka
4 Ł oleju kokosowego (roztopionego)
1 Ł miodu lub syropu z agawy
1 ł aromatu waniliowego
1 ł aromatu migdalowego
Ja jadam z syropem klonowym lub jogurtem i owocami, moje dziecko je suche
Drugi przepis na nalesniki gryczane, wersja na slodko i na 'slono'. Z jednego ciasta robie pierwsze danie i deser
500 ml mleka krowiego
10 g suszonych drozdzy
125 ml cieplej wody
125 maki bezglutenowej do wyboru, choc polecam ryzowa, tapioca...
200 g maki gryczanej
1/2 ł soli
3 jajka, oddzielone
45 g roztopionego masla
45 ml kwasnej smietany
Przegotuj mleko i ostudz do letnigo. Wsyp drozdze do wody (ja zwsze dodaje pol lyzeczki cukru) i odstaw na 5 minut, mieszajac tylko raz.
Wymieszaj make i sol w misce. Dodaj wode z drozdzami i polowe mleka. Wymieszaj dokladnie reka lub lyzka drewniana (maka ryzowa swietnie sie miesza). Przykryj wilgotna scierka i pozostaw w cieplym miejscu na ok. 2 godziny.
Nastepnie 'wybij' bable powietrza, mieszajac drewniana lyzka delikatnie. Dodaj pozostale mleko, zoltka, maslo i smietane. Powinno byc geste jak smietana a jesli trzeba dodaj wiecej cieplego mleka. Ubij bialka i dodaj do ciasta. Przykryj i pozostaw na kolejne 30 minut.
Nalesniki gotowe do smazenia. Nalezy wylewac cienka warstwe aby utworzyc 15 cm nalesniki. Najlepiej smazyc na masle.
DODATKI-NA SLODKO
3 sredniej wielkosci jablka
2 Ł cukru trzcinowego
1 Ł cynamonu
2 Ł cukru
Obierz jablka, pokroj w plastry. Wymieszaj cukier z cynamonem i wymieszajz jablkami. Rozpusc maslo na patelni i dodaj jablka. Piecz tak dlugo, az beda miekkie a cynamon i cukier utworza gesty, ciagnacy 'lukier'.
Poloz na nalesniki....
NA 'KWAŚNO'
opakowanie serka smietankowego
wedzony losos
koperek
sol, pieprz
Naloz na gotowe nalesniki lyzke serka, plaster lososia, dopraw do smaku (dodaje rzodkiewke czasami), poloz koperek i smacznego !