Naleśniki z mąki gryczanej
Moderator: Moderatorzy
-
- Forumowicz
- Posty: 147
- Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38
Naleśniki z mąki gryczanej
Przedstawiam mój póki co najlepszy przepis naleśnikowy, właśnie szamam z serkiem twarogowym Ale hitem są z serkiem homo waniliowym i dżemem truskawkowym A więc:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- cukier opcjonalnie ile kto chce
Ciasto ubijam tradycyjną trzepaczką nigdy mikserem bo się grudzi mi zawsze wtedy. Odstawiam na kilka min jak mam czas. Zapienia się wierzchem i mieszam to chochelką. Smażę cienkie bardzo. Pyszne
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- cukier opcjonalnie ile kto chce
Ciasto ubijam tradycyjną trzepaczką nigdy mikserem bo się grudzi mi zawsze wtedy. Odstawiam na kilka min jak mam czas. Zapienia się wierzchem i mieszam to chochelką. Smażę cienkie bardzo. Pyszne
Re: Naleśniki z mąki gryczanej
supcio. to odstawienie ma kluczowe znaczenie. a woda zwykła, czy gazowana?
-
- Forumowicz
- Posty: 147
- Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38
Re: Naleśniki z mąki gryczanej
Zwykła przegotowana, obojętnie czy ciepła czy zimna, nie mają prawa nie wyjść jak się dobrze zwykłą trzepaczką ubije
Re: Naleśniki z mąki gryczanej
Ciekawe, czy z inna maka by wyszlo...
Do gryczanej chwilowo mam uraz
Do gryczanej chwilowo mam uraz
-
- Forumowicz
- Posty: 147
- Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38
Re: Naleśniki z mąki gryczanej
Powinno wyjść, ważne jest chyba tylko ilość jajek żeby dać więcej. Wrzucę wam z kukurydzianej sprawdzony przepis po świętach
A czemu do gryczanej masz uraz?
A czemu do gryczanej masz uraz?
Re: Naleśniki z mąki gryczanej
Ooo to czekam
Robilam pierogi gryczane
Dziwnie smakuja...
Robilam pierogi gryczane
Dziwnie smakuja...
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Naleśniki z mąki gryczanej
Naleśniki z mąki gryczanej są przepyszne: zazwyczaj na 2 szkl. mąki gryczanej z kaszy niepalonej daję 1 szkl. mąki naleśnikowej i 3 jajka, dalej tak jak wicherek1989 olej, sól nie cukier. Wodę zwykłą z kranu ( bardzo dużo wody) i mleko. Raz dałam wodę gazowaną i źle się smażyły - rozrywały się
Ciasto naleśnikowe przelewam do butelki po mleku - niby nic a fajnie się nalewa na patelnię i gdy nie wykorzysta się ciast to butelka zostaje zakręcona na później np. rano pysznie zjeść naleśniki
Gryczane smażą się wspaniale, smakują i pachną jeszcze lepiej . Po smażeniu nie śmierdzi mieszkanie tak jak po glutenowych naleśnikach
Sandyy zrób koniecznie te naleśniki to się w nich zakochasz, a pierogi rób z przepisu Agniesi na uszka GENIALNY
viewtopic.php?t=480&highlight=uszka
zrobiłam z niego pierwsze w moim życiu uszka i jadła je cała rodzina do barszczu. Piękne żółciutkie i robi się je dziecinnie prosto. Modyfikacja: dałam całą szklankę wody i 2 łyżki oleju a nie łyżeczki
Zachęcona zrobiłam jeszcze pierogi z kapustą i grzybami na tym samym przepisie. Sandyy pierogi zrobiłam z falbanką,którą kiedyś podejrzałam na wklejonym gdzieś przez Ciebie zdjęciu
Ciasto naleśnikowe przelewam do butelki po mleku - niby nic a fajnie się nalewa na patelnię i gdy nie wykorzysta się ciast to butelka zostaje zakręcona na później np. rano pysznie zjeść naleśniki
Gryczane smażą się wspaniale, smakują i pachną jeszcze lepiej . Po smażeniu nie śmierdzi mieszkanie tak jak po glutenowych naleśnikach
Sandyy zrób koniecznie te naleśniki to się w nich zakochasz, a pierogi rób z przepisu Agniesi na uszka GENIALNY
viewtopic.php?t=480&highlight=uszka
zrobiłam z niego pierwsze w moim życiu uszka i jadła je cała rodzina do barszczu. Piękne żółciutkie i robi się je dziecinnie prosto. Modyfikacja: dałam całą szklankę wody i 2 łyżki oleju a nie łyżeczki
Zachęcona zrobiłam jeszcze pierogi z kapustą i grzybami na tym samym przepisie. Sandyy pierogi zrobiłam z falbanką,którą kiedyś podejrzałam na wklejonym gdzieś przez Ciebie zdjęciu
-
- Forumowicz
- Posty: 147
- Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38
Re: Naleśniki z mąki gryczanej
Tak, naleśniki gryczane mają same zalety: dobrze się smażą i neutralnie smakują można i na słodko i na słono, nie trawię np kukurydzianych śmierdzą mi strasznie a to przechowywanie ciasta niby proste a genialne, spróbuję!
Re: Naleśniki z mąki gryczanej
To prawda . Ja tez zrobiłam raz i jakoś nie mogę się zdecydować na kolejne, ale podobno wystarczy dodać coś co przełamie ten gryczany smak np. innej mąki. W naleśnikach tego charakterystycznego smaku nie czuć. A jeśli się obawiasz, to wystarczy łyżka zmielonych migdałów lub wiórek kokosowych, ew. cynamonu.sandyy pisze:Ooo to czekam
Robilam pierogi gryczane
Dziwnie smakuja...
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: Początek Celiakie ?
Nie wiem gdzie wsadzic prze[is na nalesniki. Sa bardzo odzywcze, pyszne i mozna zrobic w wersji bezmlecznej. Wsadzam tu:
NALESNIKI Z MAKA MIGDALOWA
1 3/4 szklanki maki z sorgo (zastepuje ryzowa)
1/4 szklanki maki gryczanej
1/4 szklanki maki migdalowej
1/4 szklanki skrobii ziemniaczanej lub tapioki
1 1/2 ł proszku do pieczenia
3/4 ł soli
3/4 ł gumy ksantanowej
1 szklanki mleka sojoweg/ migdalowego/kokosowego/krowiego
1 szklanka wody
2 jajka
4 Ł oleju kokosowego (roztopionego)
1 Ł miodu lub syropu z agawy
1 ł aromatu waniliowego
1 ł aromatu migdalowego
Ja jadam z syropem klonowym lub jogurtem i owocami, moje dziecko je suche
Drugi przepis na nalesniki gryczane, wersja na slodko i na 'slono'. Z jednego ciasta robie pierwsze danie i deser
500 ml mleka krowiego
10 g suszonych drozdzy
125 ml cieplej wody
125 maki bezglutenowej do wyboru, choc polecam ryzowa, tapioca...
200 g maki gryczanej
1/2 ł soli
3 jajka, oddzielone
45 g roztopionego masla
45 ml kwasnej smietany
Przegotuj mleko i ostudz do letnigo. Wsyp drozdze do wody (ja zwsze dodaje pol lyzeczki cukru) i odstaw na 5 minut, mieszajac tylko raz.
Wymieszaj make i sol w misce. Dodaj wode z drozdzami i polowe mleka. Wymieszaj dokladnie reka lub lyzka drewniana (maka ryzowa swietnie sie miesza). Przykryj wilgotna scierka i pozostaw w cieplym miejscu na ok. 2 godziny.
Nastepnie 'wybij' bable powietrza, mieszajac drewniana lyzka delikatnie. Dodaj pozostale mleko, zoltka, maslo i smietane. Powinno byc geste jak smietana a jesli trzeba dodaj wiecej cieplego mleka. Ubij bialka i dodaj do ciasta. Przykryj i pozostaw na kolejne 30 minut.
Nalesniki gotowe do smazenia. Nalezy wylewac cienka warstwe aby utworzyc 15 cm nalesniki. Najlepiej smazyc na masle.
DODATKI-NA SLODKO
3 sredniej wielkosci jablka
2 Ł cukru trzcinowego
1 Ł cynamonu
2 Ł cukru
Obierz jablka, pokroj w plastry. Wymieszaj cukier z cynamonem i wymieszajz jablkami. Rozpusc maslo na patelni i dodaj jablka. Piecz tak dlugo, az beda miekkie a cynamon i cukier utworza gesty, ciagnacy 'lukier'.
Poloz na nalesniki....
NA 'KWAŚNO'
opakowanie serka smietankowego
wedzony losos
koperek
sol, pieprz
Naloz na gotowe nalesniki lyzke serka, plaster lososia, dopraw do smaku (dodaje rzodkiewke czasami), poloz koperek i smacznego !
NALESNIKI Z MAKA MIGDALOWA
1 3/4 szklanki maki z sorgo (zastepuje ryzowa)
1/4 szklanki maki gryczanej
1/4 szklanki maki migdalowej
1/4 szklanki skrobii ziemniaczanej lub tapioki
1 1/2 ł proszku do pieczenia
3/4 ł soli
3/4 ł gumy ksantanowej
1 szklanki mleka sojoweg/ migdalowego/kokosowego/krowiego
1 szklanka wody
2 jajka
4 Ł oleju kokosowego (roztopionego)
1 Ł miodu lub syropu z agawy
1 ł aromatu waniliowego
1 ł aromatu migdalowego
Ja jadam z syropem klonowym lub jogurtem i owocami, moje dziecko je suche
Drugi przepis na nalesniki gryczane, wersja na slodko i na 'slono'. Z jednego ciasta robie pierwsze danie i deser
500 ml mleka krowiego
10 g suszonych drozdzy
125 ml cieplej wody
125 maki bezglutenowej do wyboru, choc polecam ryzowa, tapioca...
200 g maki gryczanej
1/2 ł soli
3 jajka, oddzielone
45 g roztopionego masla
45 ml kwasnej smietany
Przegotuj mleko i ostudz do letnigo. Wsyp drozdze do wody (ja zwsze dodaje pol lyzeczki cukru) i odstaw na 5 minut, mieszajac tylko raz.
Wymieszaj make i sol w misce. Dodaj wode z drozdzami i polowe mleka. Wymieszaj dokladnie reka lub lyzka drewniana (maka ryzowa swietnie sie miesza). Przykryj wilgotna scierka i pozostaw w cieplym miejscu na ok. 2 godziny.
Nastepnie 'wybij' bable powietrza, mieszajac drewniana lyzka delikatnie. Dodaj pozostale mleko, zoltka, maslo i smietane. Powinno byc geste jak smietana a jesli trzeba dodaj wiecej cieplego mleka. Ubij bialka i dodaj do ciasta. Przykryj i pozostaw na kolejne 30 minut.
Nalesniki gotowe do smazenia. Nalezy wylewac cienka warstwe aby utworzyc 15 cm nalesniki. Najlepiej smazyc na masle.
DODATKI-NA SLODKO
3 sredniej wielkosci jablka
2 Ł cukru trzcinowego
1 Ł cynamonu
2 Ł cukru
Obierz jablka, pokroj w plastry. Wymieszaj cukier z cynamonem i wymieszajz jablkami. Rozpusc maslo na patelni i dodaj jablka. Piecz tak dlugo, az beda miekkie a cynamon i cukier utworza gesty, ciagnacy 'lukier'.
Poloz na nalesniki....
NA 'KWAŚNO'
opakowanie serka smietankowego
wedzony losos
koperek
sol, pieprz
Naloz na gotowe nalesniki lyzke serka, plaster lososia, dopraw do smaku (dodaje rzodkiewke czasami), poloz koperek i smacznego !
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Naleśniki z mąki gryczanej
Muszę wypróbować pierwszy przepis. Ciesze się, że są bezmleczne i dobrze smakują.