Łowicz - Kociołki do syta - gotowe dania w słoiku

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mr.kwiatek
Forumowicz
Forumowicz

Łowicz - Kociołki do syta - gotowe dania w słoiku

Post autor: mr.kwiatek »

Znalazłem ostatnio "Kociołki do syta" marki Łowicz na których opakowaniu nie znalazłem nic podejrzanego więc wziąłem na spróbowanie. Generalnie pełne danie w słoiku - warstwa ryżu, warstwa sosu i mięcho, więc idealne kiedy trzeba zabrać coś ze sobą na dłóższą podróż. Dla pewności napisałem maila do Łowicza bo widziałem również takie które zamiast ryżu mają np makaron. Oto odpowiedź którą dostałem jeszcze tego samego dnia po wysłaniu zapytania:

Szanowny Panie,
Śpiesząc z wyjaśnieniami dotyczącymi kociołków nie zawierających glutenu, informuję Pana, że wolne od niego są kociołki: meksykański, orientalny, węgierski. Te trzy produkty mogą być spokojne spożywane przez osoby nie tolerujące glutenu. Mam nadzieję, że w śród w/w kociołków znajdzie Pan taki, który przypadnie Panu do gustu.
Pozdrawiam

Grzegorz Bandura
Specjalista ds. kontaktów z konsumentami
Agros Nova Sp. z o.o.
tel. +48 604 290 381, (46) 830 27 44
e-mail:grzegorz.bandura@agrosnova.pl
www.agrosnova.pl
Zakład w Łowiczu
ul. Gen. Wł. Sikorskiego 5
99-400 Łowicz
W mailu niestety była informacja w stopce, że wiadomość jest przeznaczona tylko dla mnie i nie jest prawnie wiążąca... Tym bardziej, że odpisał mi "Specjalista ds. kontaktów z konsumentami" wysłałem kolejne maile z pytaniami czy jest to oficjalna wiadomość skonsultowana z technologami czy opiera się tylko na przeczyatnym na etykiecie składzie. Na odpowiedź tym razem musiałem poczekać ponad tydzień ale doszła:
Witam Pana,

moja wcześniejsza odpowiedz była poparta opinią i wiedzą zarówno technologa zmianowego jak i kierownika produkcji. Dla potwierdzenia ich zdania skontaktowałem się z nimi ponownie. Potwierdzają wcześniej wypowiedziane opinie. Wyjaśniono mi, że linie produkcyjne przed każdą zmianą wytwarzanego na niej produktu są sterylizowane, dokładnie myte i osuszane. Nie ma możliwości, aby składniki z różnych produktów krzyżowały się ze sobą.
Pozdrawiam

Grzegorz Bandura
Specjalista ds. kontaktów z konsumentami
No i teraz mam mieszane uczucie co do tych kociołków, bo zanim otrzymałem drugą odpowiedź już jeden taki kociołek zjadłem. Początkowo sądziłem, że moje złe samopoczucie wynikało jedynie z nadmiernej ilości przypraw ale teraz zaczyna mnie zastanawiać czy mimo wszystko ze względu na wspólną linię produkcyjną nie powinna na opakowaniu znaleźć się conajmniej informacja o możliwych śladowych ilościach glutenu...[/list]
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

A czym zagęszczają sos? Mógłbyś podać skład z etykiety?
Obrazek
Awatar użytkownika
mr.kwiatek
Forumowicz
Forumowicz

Ja akurat jadłem orientalny, skład:
ryż 16%, mięso wieprzowe 12%, marchew 8%, cebula 7%, papryka 5%, koncentrat pomidorowy 4%, woda, ananas, pędy bambusa, grzyby mun, olej uniwersalny, cukier, sól, ocet, skrobia kukurydziana, naturalne zioła, przyprawy aromatyczno - smakowe, śladowe ilości glutaminianu sodu pochodzące z przypraw
Jak już napisałem w składzie nic podejrzanego nie znalazłem...
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

No właśnie, niby ze składu nic podejrzanego...
Ale te wszystkie przyprawy aromatyczno - smakowe, koncentrat (czym zagęszczany?) itp, w takich wypadkach nie wiadomo tak naprawdę co tam w środku jest...

Nie możemy popadać w paranoję, ale z drugiej strony jakoś brak pewności jak dla mnie. Producenci wciąż za mało wiedzą na temat glutenu...
Obrazek
Awatar użytkownika
mr.kwiatek
Forumowicz
Forumowicz

Mnie zastanowia tylko to, że na opakówaniu nie ma informacji, że może zawierać śladowe ilości mimo współnej linii produkcyjnej z makaronem, kiedy np na niektórych przyprawach producenci piszą nawet, że na "zakładzie używany jest gluten".
Ostatnio zmieniony śr 12 sie, 2009 17:27 przez mr.kwiatek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Nastka »

Może wychodzą z założenia, że nie muszą pisać o śladowych ilościach jeśli nie ma możliwości kontaminacji - "sterylizowane, dokładnie myte i osuszane. Nie ma możliwości, aby składniki z różnych produktów krzyżowały się ze sobą. ". Z pewnością przestrzegają HACCP'u.
Dla upewnienia się można dopytać, czy przyprawy mają deklarację dot. zawartości glutenu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dorotka_92
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dorotka_92 »

Szczerze mówiąc to ja nawet nie znam tej firmy. Zorientuję się czy u mnie w okolicznych sklepach jest coś takiego w ogóle.
Na razie zapisałam sobie to jako kolejny produkt bezglutenowy ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ