Jutrzenka Goplana
Moderator: Moderatorzy
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Większość konkurencji jawnie pisze, że może zawierać jakieś ilości glutenu. O glutenie bodaj nie widziałem ostrzeżeń na niektórych czekoladach Lindt i bodajże na piankach w czekoladzie Słowackiej f. Figaro. I jeszcze bodaj na niektórych czekoladach eko, których nazwy teraz nie pomnę. Coś mi umknęło?
Ostatnio zmieniony wt 21 wrz, 2010 17:49 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Pracowałam kiedyś dla firmy, produkującej opakowania dla Goplany. Opakowania te muszą przechodzić długi okres wietrzenia po wydrukowaniu oraz muszą przejść specjalny test. Niestety czasem się spieszy i opakowania wysyłane są za wcześnie. Zapakowane w nie czekolady pachną i smakują farbą drukarską.
kasia j
-
- Forumowicz
Witamkabran pisze:Dzięki Edytko za wyczerpujące informacje. Mam kilka refleksji, może Wam też się to rzuci w oczy:Czyli tak jak pisał Skrobiowy.EdytkaW pisze:Stosowane do produkcji syropy glukozowe, maltodekstryna i spirytus są produkowane głównie ze skrobi pszenicznej. Ze względu na zróżnicowane stadia jej przetwarzania oraz wieloetapowe procesy oczyszczania, w produktach tych można wykryć jedynie śladowe ilości substancji białkowych.A jednak to nie wyssany z palca wymysł, mąka formierska jest stosowana i jak mniemam nie tylko przez w/w firmę. Czyli w przypadku czekoladek/galaretek ogólnie trzeba uważać.EdytkaW pisze:Galaretki Mella Owocowy Koktajl produkowana jest na urządzeniu z wykorzystaniem mąki formierskiej w skład której wchodzi mąka pszenna.
czy dalej jest Galaretka Mella niepewna?
na opakowaniu dzis widze jest przekreślony kłos
Pozdrawiam
- titrant
Dzisiaj zwróciłem uwagę (niech ten moment będzie przeklęty), że czekolada gorzka Magnetic jest produkowana dla Biedronki przez Jutrzenkę. I nie ma na niej ostrzeżenia o glutenie. Skoro Jutrzenka produkuje słodycze bezglutenowe, może można wierzyć, że czekolada dla Biedronki też nie zawiera glutenu. Z drugiej strony, kiedyś na czekoladzie marki Biedronka było napisane: skład: ..., emulgator: lecytyna sojowa. Może zawierać śladowe ilości soi. Śmiech na sali. Nie zwróciłem uwagi, kto wtedy produkował tę czekoladę.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Galaretka Mella u mnie jest tolerowana dobrze jest przekreślony kłos i jeśli chodzi o mnie nie powoduje u mnie skutków ubocznych ...co do czekolad Goplany nadal nie mam zastrzeżeń a jem różne biała/gorzka najczęściej te 

Chrystus wypędził handlarzy ze świątyni. Potem handlarze zmądrzeli: przywdziali szaty kapłańskie.
Titrant, z tego co pamiętam, to Goplana (Jutrzenka) wydzieliła linie produkcyjne do produkcji wyrobów bezglutenowych, ale w Zakładzie w Poznaniu. Natomiast produkują również inne wyroby ,ale w zakładzie w Opatówku-Jutrzenka. Sprawdź na opakowaniu czy właśnie nie z tego zakładu są Magnetiki. Ja ich w Biedronce nie kupuję, tylko te z wyraźnym napisem Goplana. 

- titrant
Dzięki, w takim razie za nic sobie mają obowiązek o ostrzeganiu o potencjalnej zawartości glutenu
. Dobrze wiedzieć, bo cukru staram się nie jeść, a potwierdzona możliwość, że zawiera gluten, bardzo skutecznie mnie odstręcza
.

Ostatnio zmieniony czw 14 paź, 2010 21:54 przez titrant, łącznie zmieniany 2 razy.
- titrant
W okolicznych Biedronkach zarówno Magnetiki Jutrzenki, jak i czekolady Goplana z napisem "bezglutenowe" są produkowane w Opatówku. Ergo mają tam czystą linię produkcyjną.ruda52 pisze:Titrant, z tego co pamiętam, to Goplana (Jutrzenka) wydzieliła linie produkcyjne do produkcji wyrobów bezglutenowych, ale w Zakładzie w Poznaniu. Natomiast produkują również inne wyroby ,ale w zakładzie w Opatówku-Jutrzenka. Sprawdź na opakowaniu czy właśnie nie z tego zakładu są Magnetiki. Ja ich w Biedronce nie kupuję, tylko te z wyraźnym napisem Goplana.
-
- Forumowicz
-
- Forumowicz