Jutrzenka Goplana

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Większość konkurencji jawnie pisze, że może zawierać jakieś ilości glutenu. O glutenie bodaj nie widziałem ostrzeżeń na niektórych czekoladach Lindt i bodajże na piankach w czekoladzie Słowackiej f. Figaro. I jeszcze bodaj na niektórych czekoladach eko, których nazwy teraz nie pomnę. Coś mi umknęło?
Ostatnio zmieniony wt 21 wrz, 2010 17:49 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
kasia j
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kasia j »

Pracowałam kiedyś dla firmy, produkującej opakowania dla Goplany. Opakowania te muszą przechodzić długi okres wietrzenia po wydrukowaniu oraz muszą przejść specjalny test. Niestety czasem się spieszy i opakowania wysyłane są za wcześnie. Zapakowane w nie czekolady pachną i smakują farbą drukarską.
kasia j
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Anna Mama Szymona »

No właśnie zapach jest niemiły i to właśnie jak piszesz farbą drukarską ale skoro pisałam do firmy a oni na to nie reagują to cóż ja mogę zrobić?
SNCF
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: SNCF »

kabran pisze:Dzięki Edytko za wyczerpujące informacje. Mam kilka refleksji, może Wam też się to rzuci w oczy:
EdytkaW pisze:Stosowane do produkcji syropy glukozowe, maltodekstryna i spirytus są produkowane głównie ze skrobi pszenicznej. Ze względu na zróżnicowane stadia jej przetwarzania oraz wieloetapowe procesy oczyszczania, w produktach tych można wykryć jedynie śladowe ilości substancji białkowych.
Czyli tak jak pisał Skrobiowy.
EdytkaW pisze:Galaretki Mella Owocowy Koktajl produkowana jest na urządzeniu z wykorzystaniem mąki formierskiej w skład której wchodzi mąka pszenna.
A jednak to nie wyssany z palca wymysł, mąka formierska jest stosowana i jak mniemam nie tylko przez w/w firmę. Czyli w przypadku czekoladek/galaretek ogólnie trzeba uważać.
Witam

czy dalej jest Galaretka Mella niepewna?

na opakowaniu dzis widze jest przekreślony kłos

Pozdrawiam
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: krystna »

Na tegorocznym MDC był
o stoisko Goplany. Częstowali nas także galaretkami.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Awatar użytkownika
titrant

Dzisiaj zwróciłem uwagę (niech ten moment będzie przeklęty), że czekolada gorzka Magnetic jest produkowana dla Biedronki przez Jutrzenkę. I nie ma na niej ostrzeżenia o glutenie. Skoro Jutrzenka produkuje słodycze bezglutenowe, może można wierzyć, że czekolada dla Biedronki też nie zawiera glutenu. Z drugiej strony, kiedyś na czekoladzie marki Biedronka było napisane: skład: ..., emulgator: lecytyna sojowa. Może zawierać śladowe ilości soi. Śmiech na sali. Nie zwróciłem uwagi, kto wtedy produkował tę czekoladę.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
kuyt
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: kuyt »

Galaretka Mella u mnie jest tolerowana dobrze jest przekreślony kłos i jeśli chodzi o mnie nie powoduje u mnie skutków ubocznych ...co do czekolad Goplany nadal nie mam zastrzeżeń a jem różne biała/gorzka najczęściej te :)
Chrys­tus wypędził han­dlarzy ze świąty­ni. Potem han­dlarze zmądrze­li: przyw­dziali sza­ty kapłańskie.
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: ruda52 »

Titrant, z tego co pamiętam, to Goplana (Jutrzenka) wydzieliła linie produkcyjne do produkcji wyrobów bezglutenowych, ale w Zakładzie w Poznaniu. Natomiast produkują również inne wyroby ,ale w zakładzie w Opatówku-Jutrzenka. Sprawdź na opakowaniu czy właśnie nie z tego zakładu są Magnetiki. Ja ich w Biedronce nie kupuję, tylko te z wyraźnym napisem Goplana. :)
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: ruda52 »

Sprawdzilam, np.czekolada gorzka Magnetic jest wyprodukowana przez Jutrzenkę Colan ale wlaśnie w Opatówku. :)
Awatar użytkownika
titrant

Dzięki, w takim razie za nic sobie mają obowiązek o ostrzeganiu o potencjalnej zawartości glutenu :P. Dobrze wiedzieć, bo cukru staram się nie jeść, a potwierdzona możliwość, że zawiera gluten, bardzo skutecznie mnie odstręcza :D.
Ostatnio zmieniony czw 14 paź, 2010 21:54 przez titrant, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
titrant

ruda52 pisze:Titrant, z tego co pamiętam, to Goplana (Jutrzenka) wydzieliła linie produkcyjne do produkcji wyrobów bezglutenowych, ale w Zakładzie w Poznaniu. Natomiast produkują również inne wyroby ,ale w zakładzie w Opatówku-Jutrzenka. Sprawdź na opakowaniu czy właśnie nie z tego zakładu są Magnetiki. Ja ich w Biedronce nie kupuję, tylko te z wyraźnym napisem Goplana. :)
W okolicznych Biedronkach zarówno Magnetiki Jutrzenki, jak i czekolady Goplana z napisem "bezglutenowe" są produkowane w Opatówku. Ergo mają tam czystą linię produkcyjną.
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz

Dzisiaj zauważyłam galaretkę Mella o smaku truskawkowym już ją poprosiłam ale dobrze ,że sprawdziłam tył opakowania .Niestety ani znaczka o bezglutenowości ani informacji :(
Jagusia05
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jagusia05 »

Widziałam w Selgrosie Rajskie Mleczko o smaku czekoladowym. Obejrzałam z każdej strony i niestety bez znaczka :/ szkoda bo myślałam że sprawię córce radość.
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Agniesia »

A ja w pracy, w paczce świątecznej dla dzieci zamówiłam rajskie mleczko i było w opakowaniu świątecznym i ze znaczkiem :)
Obrazek
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz

GOPLANA
Czekolada 100g PINA COLADA
Czekolada 100g MOJITO
Czekolada 100g MARGARITA
Czekolada 100g IRISH COFEE

To nowe czekolady Goplany( Margarita jest pyszna) są oznaczone przekreślonym kłoskiem tylko nie wiem czy mogę dać 9-letniemu dziecku bo każda z nich zawiera jakąś ilość alkoholu.
ODPOWIEDZ