LODY CAPRI

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kasia j
Nowicjusz
Nowicjusz

LODY CAPRI

Post autor: kasia j »

Dla wszystkich, którzy mają wątpliwości co do lodów Nordis i innych mam coś... dobrego. Od jakiegoś czasu kupuję lody Wytwórni lodów - Wiesław Kaczmarek z Pniew. Są to lody Capri tzw. kule lodowe. Oto skład: mleko, masa jajowa, śmietana, świeże owoce, kakao, aromaty, rodzynki.
Dzwoniłam do producenta i rozmawiałam z właścicielką. Jaja są świeże, myte. Przy produkcji nie używa się żadnych dodatków, mąk, skrobi, żadnych syropów itp. Może spróbujecie? Są pyszne.
kasia j
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

kasia j pisze:Jaja są świeże, myte
Co do stosowania świeżych jaj w produktach tego (i innego) typu... Nie jestem technologiem żywności (i czasem żałuję tego bardzo ;) ), ale coś mi się wydaje, że Sanepid i inne tego typu służby nie wydają pozwolenia na używanie świeżych jaj w produkcji czegokolwiek. No może poza ajerkoniakiem ;) . I te wszystkie reklamy np. makaronów, że to 4 świeże jaja zawiera to są po prostu... reklamy, nic więcej. Więc nie wiem, jak to z tymi lodami, ale mam niejakie wątpliwości.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: thh-polka »

Ja juz od dawna nie stosuje surowych jajek. Nawet takich ubijanych na parze. Gotowanych na miekko tez nie jadamy, najwyzej na polmiekko (salmonella i ptasia grypa).
kasia j
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kasia j »

No ok. Ja również w kuchni nie stosuję surowych jaj, ale nie sądzę aby firma robiła lody niezgodnie z normami. Na pewno mają kontrole i chyba sanepid nie pozwoliłby na stosowanie produktów, które mogłyby być przyczyną takich chorób. Zresztą nie wiem. Nie znam się na produkcji lodów, ale......glutenu nie mają :) W smaku są pyszne... A poza tym to gdybym nie szukała we wszystkim glutenu to nawet bym nie wiedziała o tych jajach ;)
kasia j
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Agniesia »

:569: Już nie mogę tego wszystkiego czytać. Co post to zaczynacie odbiegać od tematu. Przeczytajcie sobie regulamin forum!!

A tak na marginesie, majonezu też nie jecie bo tam są jaja!!
Przecież firmy muszą te jaja poddać specjalnej obróbce żeby pozbyć się tych wszystkich bakterii, wirusów itp.
Ostatnio zmieniony sob 12 maja, 2007 20:46 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: elola »

Mnie zastanawia w tych lodach coś innego niż jajka - śmietana, kakao, aromaty i rodzynki. Po dokładnym prześledzeniu forum wiem, że każdy z tych składników może zawierać gluten. Czy producent lodów ma pewność, że w/w ingrediencje są bezpieczne dla nas?
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: thh-polka »

Majonez na pewno jest pasteryzowany. Nigdy nie jem majonezu domowej roboty.
Tak myslalam o tych lodach, moze ten producent pasteryzuje mase lodowa przed zamrazaniem. Lody spozywcze powinny byc poddane pasteryzacji.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Żeby nie tworzyć off-topów w tym temacie załozyłam nowy, o świeżych jajkach w gotowych produktach (lody, majonez, makarony):
-vt1874.htm#18910
Zapraszam do dzielenia się przemyśleniami. A lody Capri zostawiam w spokoju. ;)
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
ODPOWIEDZ