LODY CAPRI
Moderator: Moderatorzy
LODY CAPRI
Dla wszystkich, którzy mają wątpliwości co do lodów Nordis i innych mam coś... dobrego. Od jakiegoś czasu kupuję lody Wytwórni lodów - Wiesław Kaczmarek z Pniew. Są to lody Capri tzw. kule lodowe. Oto skład: mleko, masa jajowa, śmietana, świeże owoce, kakao, aromaty, rodzynki.
Dzwoniłam do producenta i rozmawiałam z właścicielką. Jaja są świeże, myte. Przy produkcji nie używa się żadnych dodatków, mąk, skrobi, żadnych syropów itp. Może spróbujecie? Są pyszne.
Dzwoniłam do producenta i rozmawiałam z właścicielką. Jaja są świeże, myte. Przy produkcji nie używa się żadnych dodatków, mąk, skrobi, żadnych syropów itp. Może spróbujecie? Są pyszne.
kasia j
Co do stosowania świeżych jaj w produktach tego (i innego) typu... Nie jestem technologiem żywności (i czasem żałuję tego bardzokasia j pisze:Jaja są świeże, myte

No ok. Ja również w kuchni nie stosuję surowych jaj, ale nie sądzę aby firma robiła lody niezgodnie z normami. Na pewno mają kontrole i chyba sanepid nie pozwoliłby na stosowanie produktów, które mogłyby być przyczyną takich chorób. Zresztą nie wiem. Nie znam się na produkcji lodów, ale......glutenu nie mają
W smaku są pyszne... A poza tym to gdybym nie szukała we wszystkim glutenu to nawet bym nie wiedziała o tych jajach 

kasia j

A tak na marginesie, majonezu też nie jecie bo tam są jaja!!
Przecież firmy muszą te jaja poddać specjalnej obróbce żeby pozbyć się tych wszystkich bakterii, wirusów itp.
Ostatnio zmieniony sob 12 maja, 2007 20:46 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeby nie tworzyć off-topów w tym temacie załozyłam nowy, o świeżych jajkach w gotowych produktach (lody, majonez, makarony):
-vt1874.htm#18910
Zapraszam do dzielenia się przemyśleniami. A lody Capri zostawiam w spokoju.
-vt1874.htm#18910
Zapraszam do dzielenia się przemyśleniami. A lody Capri zostawiam w spokoju.