Mąka ziemniaczana
Moderator: Moderatorzy
Mąka ziemniaczana
Z jakiej firmy jest bezpieczna mąką ziemniaczana? Wyczytałam na liście, że z firmy Kupiec, ale w którymś poście wyczytałam znowu, że i oni mają zanieczyszczenia glutenem. Popadam w jakąś paranoję już.
Kupiłam wczoraj sporo ziemniaków i chciałam dziś robić kluski śląskie, ale teraz nie wiem czy mogę użyć tej mąki Kupca czy lepiej nie? Jakiej mąki ziemniaczanej używacie?
Kupiłam wczoraj sporo ziemniaków i chciałam dziś robić kluski śląskie, ale teraz nie wiem czy mogę użyć tej mąki Kupca czy lepiej nie? Jakiej mąki ziemniaczanej używacie?
Weszłam na stronę tej firmy, w opcje produkty i wynika z tego,że oni robią tylko produkty nazwijmy to "ziemniaczane", czyli z ziemniaków. To by mogło wskazywać, że nie ma zanieczyszczeń z innych zbóż. Może napiszę maila do nich z pytaniem. A co z tą mąką KUPCA? Czy ona jest do zjedzenia? Nikt jej nie używa?
- Magdalaena
- -#Moderator
Re: Mąka ziemniaczana
To może spokojnie przypomnij sobie, gdzie czytałaś o zanieczyszczeniu mąki ziemniaczanej Kupca glutenem?alva_alva pisze:Z jakiej firmy jest bezpieczna mąką ziemniaczana? Wyczytałam na liście, że z firmy Kupiec, ale w którymś poście wyczytałam znowu, że i oni mają zanieczyszczenia glutenem. Popadam w jakąś paranoję już.
Bo ja jeśli nie mam innych przesłanek, wierzę temu co firma pisze na opakowaniu. A skoro nie pisze o możliwej zawartości glutenu, to deklaruje że produkt jest ok.
Gdybym zupełnie nie wierzyła producentom, wszystko musiałabym sobie sama hodować

Witam, do tej pory używałam mąki ziemniaczanej firmy "Melvit", która w składzie swojego produktu zgodnie z tym co podaje producent ma tylko mąkę ziemniaczaną, ale dla pewności postanowiłam zadzwonić do producenta: okazało się, że niestety firma nie może zagwarantować, ze nie doszło do zanieczyszczenia glutenem! Pan stwierdził, że na etykietach wkrótce pojawi się informacja na ten temat. 

NOWAMYL
Firma NOWAMYL również produkuje czystą mąkę ziemniaczaną (skrobię ziemniaczaną).
Jest to zakład przetwarzający jedynie ziemniaki, linia produkcyjna jest bezglutenowa
W ofercie mają dodatkowo maltodekstrynę.
Tę mąkę kupiłam na bazarku przy Uniwersamie.
Jest to zakład przetwarzający jedynie ziemniaki, linia produkcyjna jest bezglutenowa

Tę mąkę kupiłam na bazarku przy Uniwersamie.
Ostatnio zmieniony śr 29 lut, 2012 16:18 przez sia, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam, Magda
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Początkowo w ogóle nie zwracałam uwagi na zawartość glutenu w produktach z natury bezglutenowych. Po 2 miesiącach również sprawdzam producentów podstawowych surowców: kaszy gryczanej, kukurydzianej ,mąki kukurydzianej i wspomnianej wyżej ziemniaczanej. Spójrzcie na stronę Kupca:
http://www.kupiec-www.eserwerownia.com/ ... zglutenowe
domyślam,że to nowość po niedawnych badaniach i obecnej dobrej ocenie ich produktów
http://www.kupiec-www.eserwerownia.com/ ... zglutenowe
domyślam,że to nowość po niedawnych badaniach i obecnej dobrej ocenie ich produktów
To ja odświeżę temat mąki ziemniaczenej.. Wysłałam dziś pytanie do firmy PEPEES SA, która produkuje mąkę ziemniaczaną m.in. dla Biedronki. Dostałąm taką oto odpowiedź:
"Witam,
informuję, że skrobia ziemniaczana oraz maltodekstryna to produkty, które nie zawierają nawet najmniejszych śladów glutenu. Są one otrzymywane tylko i wyłącznie z ziemniaka, nie ma absolutnie żadnego ryzyka zanieczyszczeń krzyżowych glutenem.
Proszę bez żadnych obaw wykorzystywać je w żywieniu dziecka, są w 100% dla niego bezpieczne.
Syropy glukozowe nie zawierają glutenu, ale w związku z tym, że mogą być produkowane z dodatkiem surowców zbożowych, istnieje ryzyko obecności ilości śladowych.
Serdecznie pozdrawiam
........................
Dyrektor Pionu Jakości i Technologii
PEPEES S.A.
Tel. 086 2155871
Fax. 086 2155862"
"Witam,
informuję, że skrobia ziemniaczana oraz maltodekstryna to produkty, które nie zawierają nawet najmniejszych śladów glutenu. Są one otrzymywane tylko i wyłącznie z ziemniaka, nie ma absolutnie żadnego ryzyka zanieczyszczeń krzyżowych glutenem.
Proszę bez żadnych obaw wykorzystywać je w żywieniu dziecka, są w 100% dla niego bezpieczne.
Syropy glukozowe nie zawierają glutenu, ale w związku z tym, że mogą być produkowane z dodatkiem surowców zbożowych, istnieje ryzyko obecności ilości śladowych.
Serdecznie pozdrawiam
........................
Dyrektor Pionu Jakości i Technologii
PEPEES S.A.
Tel. 086 2155871
Fax. 086 2155862"
To jak to jest z mąką ziemniaczaną? Kupujecie czy nie? Oprócz Biedronki są jeszcze jakieś bezpieczne sklepy?
W jaki sposób mąka ziemniaczana może być zanieczyszczona?
W jaki sposób mąka ziemniaczana może być zanieczyszczona?
To pieknie 
Dzis kupilam Kupiec, w zasadzie od poczatku diety, jak musze to uzywam Kupca...
I nie wiem juz sama, czy out, czy mozna pichcic...

Dzis kupilam Kupiec, w zasadzie od poczatku diety, jak musze to uzywam Kupca...
I nie wiem juz sama, czy out, czy mozna pichcic...
- Anika78
- Aktywny Forumowicz
Ja używam ziemniaczanej rzadko,a jeśli już, to Kupiec,ale Uniaczek znalazła jeszcze:
viewtopic.php?f=20&t=6364&hilit=superior
viewtopic.php?f=20&t=6364&hilit=superior
Ooo to piekna wiadomosc