Bóle i zawroty głowy/Omdlenia

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sznur3k
Nowicjusz
Nowicjusz

Bóle i zawroty głowy/Omdlenia

Post autor: sznur3k »

Witam.
Otóż mam problem jakiś czas temu zdarzyło mi się zemdleć wylądowałem w szpitalu,ale podczas pobytu czułem się dobrze lecz po wyjściu ze szpitala mam częste bóle i zawroty głowy lekarz przepisał mi Actiferol (żelazo,ponieważ mam niedobór żelaza jak i anemie) czy te zawroty głowy są od leku czy mogą występować podczas Celiaki?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

a masz celiakię?

to było jednorazowe omdlenie?
może masz problem z cukrem, z błędnikami, jak z ciśnieniem?
miałeś robioną TK głowy/ MRI?
a może byłeś wyczerpany/odwodniony/zestresowany?

oczywiście, że zawroty mogą występowac w celiakii. problem z glutenem ujawnia się furą różnorakich schorzeń.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Tysiąc rzeczy może powodować omdlenia i masę badań trzeba zrobić. Jeśli masz celiakię, a zakładam, że ją masz, do tego anemię, to pewnie masz za niski poziom wit. B12 i stąd żelaza nie przyswajasz.
Omdlenia mogą być przy za niskich cukrach i np. przy niedoczynności nadnerczy.
Zdarzają się przy dłuższym staniu, wstawianiu z łóżka, rano, po wysiłku? Jakie miewasz ciśnienie? Cukry ci ktoś badał kiedyś?
sznur3k
Nowicjusz
Nowicjusz

Leloo.
Tak mam celiakię jestem na diecie 1,5 roku,to było jednorazowe omdlenie,problemów z cukrem nie mam,ciśnienie w normie,odwodniony byłem lecz dostawałem kroplówki z glukozą MRI będę miał niedługo
alva_alva pisze:Tysiąc rzeczy może powodować omdlenia i masę badań trzeba zrobić. Jeśli masz celiakię, a zakładam, że ją masz, do tego anemię, to pewnie masz za niski poziom wit. B12 i stąd żelaza nie przyswajasz.
Omdlenia mogą być przy za niskich cukrach i np. przy niedoczynności nadnerczy.
Zdarzają się przy dłuższym staniu, wstawianiu z łóżka, rano, po wysiłku? Jakie miewasz ciśnienie? Cukry ci ktoś badał kiedyś?
Miałem robioną całą masę badań nic nie wyszło,cukry mam w porządku i tak omdlenia zdarzają się przy dłuższym staniu,przy wysiłku lub po szybkim podniesieniu się.
Awatar użytkownika
alva_alva

Kortyzol , sód , potas? Jakie miałeś w tych badaniach? To co opisujesz wskazuje na to, że być może spadek ciśnienia po wstaniu np. Zrób eksperyment : poleż z 20 minut w bezruchu, zmierz ciśnienie na leżąco, wstań i zmierz ciśnienie po wstaniu. Zobacz czy po wstaniu nie spadnie.
sznur3k
Nowicjusz
Nowicjusz

Alva zrobiłem jak jak mówiłeś/aś i rzeczywiście ciśnienie jest niższe na stojąco i to znacznie,bo na leżąco 120/73 po powstaniu 90/38
Awatar użytkownika
alva_alva

W jakim celu będziesz miał MRI? Coś jednak musiało wyjść zle, skoro będą robić MRI.

Jaki masz kolor skóry? Blady jesteś bardzo czy raczej skóra ciemna, łatwo się opalasz? Ile wynosi Twoje ACTH?
sznur3k
Nowicjusz
Nowicjusz

Całe życie byłem blady i opalać muszę się tygodniami a i nie będę miał MRI tylko EEG tylko jeżeli coś wyjdzie w EEG będzie MRI trochę źle to napisałem a ACTH nigdy nie miałem badanego.
Awatar użytkownika
alva_alva

Zawroty głowy i omdlenia mogą być równie dobrze od silnej anemii, a anemia od celiakii lub może zaburzeń wchłaniania wit.B12- autoimmunologiczne zapalenie żołądka. Bez wit. B12 żelazo się nie przyswoi, trzeba podawać wit. B12 w zastrzykach.

Napisz wyniki morfologii, po nich widać wstępnie także czy są niedobory wit. B12.

Natomiast jeśli chodzi o spadek ciśnienia po wstaniu to jest to objaw charakterystyczny dla niedoczynności nadnerczy. Trzeba by zrobić profil dobowy ACTH i kortyzolu, żeby coś w tym temacie stwierdzić. Masz inne niedoczynności gruczołowe oprócz celiakii? Np.niedoczynność tarczycy- Hashimoto? Inne choroby oprócz celiakii stwierdzone?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

alva_alva pisze:
Natomiast jeśli chodzi o spadek ciśnienia po wstaniu to jest to objaw charakterystyczny dla niedoczynności nadnerczy. Trzeba by zrobić profil dobowy ACTH i kortyzolu, żeby coś w tym temacie stwierdzić.
mam to samo... a puls czasem 45. u lekarza pikawa mi strzela jak szalona, a cisnienie dzieki temu w normie g:D
Awatar użytkownika
alva_alva

To nie jest jedyny objaw niedoczynności nadnerczy, są jeszcze inne, które ciężko jest przeoczyć w zaawansowanym stadium.
Można zrobić jeszcze hormon DHEA, pokaże też pracę nadnerczy.
ODPOWIEDZ