Wyniki badań. pomóżcie. coś z tarczycą?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lee_lee
Nowicjusz
Nowicjusz

Wyniki badań. pomóżcie. coś z tarczycą?

Post autor: lee_lee »

Witam,
chciałabym prosić Was o pomoc, bo sama nie mogę dojść do tego co dzieje się dokładnie z moim organizmem. Zacznę od początku. Jakieś dwa lata temu zaczęły mi się problemy z miesiączkowaniem i trądzikiem (nigdy wcześniej nie miałam nic podobnego). Wtedy też troche przytyłam. Mówiono, że to od stresu i brałam przez ten czas różne leki na hormony. Cera wyładniała, ale zaraz po odstawieniu leków wracał problem. Postanowiłam pójść na wizytę prywatną do gin. Kazał odstawić leki. Oczywiście problem z cerą wrócił. W styczniu zrobiłam badania :
TSH - III: 2,340 (norma 0,27-4,2)
fT-4: 1,24 (norma 0,93-1,70)
Anty-TG <10.00 (norma do 115.0)
Anty-TPO: 5,30 (norma do 34.0)
PRL: 660.4 (norma 127-637)
Testosteron: 0.333 (norma 0.06-0.82)
DHEA-s: 216.6 (norma do 407)
Androstendion: 4,16 (norma 04-4.1)

Lekarz uznal hormony za nic niepokojacego i przepisał tylko na jakies 3 miesiace tabletki na spadek PRL i androstendionu. Pozniej powtorzylam tylko te dwa hormony i byly ok.
W miedzyczasie zdiagnozowano mi celiakie. Brak typowych objawow. Lekkie brzuszne i skorne (?) Jestem jakies 3 miesiace na diecie i poprawy cery nie widac. Miesiac temu byla masakra. Teraz troche lepiej ale wciaz nie tak ;/ Nie wiem czy to przez przejscie na diete? Czytalam ze skora od razu sie poprawia :/
Niepokoi mnie tez to ze bedac na diecie wciaz dokucza mi uczucie pełnosci w zoladku, wzdecia czy zaparcia. Mozliwe ze to przez spozywanie laktozy od czasu do czasu? Sucha skora owszem, odkad pamietam, na nogach czy lokciach. No i odczuwam tendencje do zatrzymywania wody w organizmie.

Czy lekarz cos przeoczyl z tarczyca? Wyczytalam ze bardzo prawdopodobne przy celiakii sa choroby tarczycy (?)

Prosze pomozcie.
Z gory wielkie dzieki.
Ostatnio zmieniony czw 12 wrz, 2013 00:23 przez lee_lee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

lee_lee pisze:Witam,
chciałabym prosić Was o pomoc, bo sama nie mogę dojść do tego co dzieje się dokładnie z moim organizmem. Zacznę od początku. Jakieś dwa lata temu zaczęły mi się problemy z miesiączkowaniem i trądzikiem (nigdy wcześniej nie miałam nic podobnego). Wtedy też troche przytyłam. Mówiono, że to od stresu i brałam przez ten czas różne leki na hormony. Cera wyładniała, ale zaraz po odstawieniu leków wracał problem.
Jakie leki na hormony? Skoro brałaś leki na hormony, to rozumiem, że przed braniem tych leków, było już coś nie tak z hormonami? Śmiem podejrzewać, że miałaś nieregularne miesiączki i dostałaś po prostu na to pigułki antykoncepcyjne, a nie leki.Dobrze się domyślam?

lee_lee pisze: TSH - III: 2,340 (norma 0,27-4,2)
fT-4: 1,24 (norma 0,93-1,70)
Anty-TG <10.00 (norma do 115.0)
Anty-TPO: 5,30 (norma do 34.0)
PRL: 660.4 (norma 127-637)
Testosteron: 0.333 (norma 0.06-0.82)
DHEA-s: 216.6 (norma do 407)
Androstendion: 4,16 (norma 04-4.1)

Lekarz uznal hormony za nic niepokojacego i przepisał tylko na jakies 3 miesiace tabletki na spadek PRL i androstendionu. Pozniej powtorzylam tylko te dwa hormony i byly ok.
Z tych wyników tarczycowych nie wynika jednoznacznie niedoczynność tarczycy, ale można ją podejrzewać na podstawie TSH, które jest powyżej dwóch oraz Ft4, które wynosi 40% normy. Biorąc pod uwagę, że masz celiakię i patrząc na te wyniki, można przypuszczać, że masz być może Hashimoto, tyle tylko, że w Hasi Ft4 bywa raz poniżej normy, a innym razem powyżej, a w związku z tym i TSH biega różnie. Można trafić przez przypadek w takie wyniki akurat, że wstępnie tarczyca wygląda nawet wzorowo, natomiast powtórzenie badań za kilka tygodni może mocno zdziwić. Z tych wyników, które przedstawiłaś wynika leciutka niedoczynność i pewnie na dawce 25 mg tyroksyny mogłabyś się poczuć lepiej, o ile te wyniki nie są z okresu kiedy Ft4 akurat idzie w górę albo opada w dół. Badanie TSH i Ft4, a najlepiej także Ft3, należy powtórzyć za kilka tygodni.
Przeciwciała aTG i aTPO są niskie, ale to nie wyklucza Hasi. Można mieć Hasi bez przeciwciał, podobnie jak i celiakię.Poza tym przeciwciała także "biegają", raz są w normie, a innym razem mocno ponad normę.
Na niedoczynność tarczycy może także wskazywać za wysoka nieco prolaktyna- wtórne zaburzenie od niedoczynności tarczycy. Wynik spada po suplementacji tyroksyny.
Co do androstendionu, to nie jest on jakoś mocno powyżej normy, więc tragedii raczej nie ma.

Zaburzenia miesiączkowania mogą być związane z celiakią. Odwracalna na diecie bg bezpołodność, to jeden z objawów celiakii poza układem pokarmowym, a co za tym idzie i zaburzenia miesiączkowania mogą stąd wynikać. Zaburzenia miesiączkowania mogą dodatkowo wynikać z niedoczynności tarczycy oraz nadmiaru prolaktyny, która być może by spadła po małej dawce tyroksyny.
lee_lee pisze:W miedzyczasie zdiagnozowano mi celiakie. Brak typowych objawow. Lekkie brzuszne i skorne (?)
Z jakiego powodu zaczęto szukać w kierunku celiakii skoro nie miałaś typowych objawów?

lee_lee pisze:Niepokoi mnie tez to ze bedac na diecie wciaz dokucza mi uczucie pełnosci w zoladku, wzdecia czy zaparcia. Mozliwe ze to przez spozywanie laktozy od czasu do czasu? Sucha skora owszem, odkad pamietam, na nogach czy lokciach. No i odczuwam tendencje do zatrzymywania wody w organizmie.
Jak wygląda Twoja morfologia? Ferrytyna, żelazo? BMI? Wiek? Ile przytyłaś?

Zaparcia, uczucie pełności w żołądku może wynikać z niedoczynności tarczycy. Niedoczynność powoduje spowolnienie przemiany materii, a co za tym idzie spowolnienie także pracy układu pokarmowego. Pojawiają się zaparcia i mogą się pojawić zaburzenia opróżniania żołądka.
Jaki miałaś stopień zaniku kosmków? Laktoza może sprawę pogarszać. Na początku diety powinno się ja wykluczyć.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

lee_lee,

Skóra normalnie regeneruje sie po ok 30 dniach, jeśli jej zły stan wywołuje celiakia, to na jej poprawę musisz uzbroić się w cierpliwość- jeszcze 2-3 miesiące załóżmy.

+ to co napisała alva :)
Ostatnio zmieniony czw 12 wrz, 2013 11:57 przez Leeloo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
desert_rose
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: desert_rose »

alva_alva:
Na początku barałam przez ponad rok nie pigułki, ale duphaston. Niestety żadnych badan na hormony mi wówczas nie robiono...
Celiakię zaczęto mi diagnozować ze względu na obciążenie genetyczne. Tak naprawdę sama się uparłam na przebadanie mnie, nikt inny na to wcześniej nie wpadł.
Morfologię zazwyczaj miałam ok. Ostatnia z lipca:
OB po 1 godz : 5 mm
OB po 2 godz : 16 mm
WBC: 4,5 (norma 4,3-10,0)
RBC: 4,4, (4,0-5,2)
HGB: 12,8 (12,0-16,0)
HCT: 38% (36-46)
PLT: 228 (150-400)
MCV: 88 (83-103)
MCH: 29 (28-34)
MCHC: 33 (32-36)
RDW-SD: 14% (10-20)
MPV: 8 (6-10)
NEUT: 3 (2-8)
LYMPH: 1 (1-5)
MONO: 0,4 (0,1-1,0)
EO: 0,1 (0,0-0,4)
BASO: 0,0 (0,0-0,2)
NEUTL: 59% (50-80)
LYMPHL: 30% (25-50)
MONOL: 9% (2-8)
EOL: 3% (2-4)
BASOL: 0% (0-2)

z biochemii miałam tylko badane:
Sód 143 (norma 135-145)
Potas 4,3 (3,5-5,1)
Żelazo 17,1 (6,6-26,0)

BMI 20, lat 23, zanik IIIa

Chyba masz rację, po laktozie (tak myślę) nie czuje się najlepiej. Czy uważasz, że są podstawy aby te badania na tarczycę powtórzyć??
`let your soul be your pilot.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

desert_rose, trzeba powtórzyć teraz i za kilka tygodni. TSH, ft4 na pewno
Awatar użytkownika
alva_alva

Nie można przepisywać leków w ciemno.Powtórz Ft4 i TSH za kilka tygodni.

Jakie leki teraz bierzesz na co?
Awatar użytkownika
desert_rose
Nowicjusz
Nowicjusz

Obecnie nic nie biore. Jakoś od stycznia, gdy zrobilam te hormony gin stwierdzila ze problemy z cera nie sa od hormonow i nie trzeba nic na hormony.
Awatar użytkownika
alva_alva

Desert, masz drugi nick lee? Z jakiego terminu są te wyniki tarczycy?
Awatar użytkownika
desert_rose
Nowicjusz
Nowicjusz

Tak sorki za zamieszanie ale problemy z kontem ;/
Tamte badania tak jak pisałam w pierwszym poście są ze stycznia br.
Awatar użytkownika
desert_rose
Nowicjusz
Nowicjusz

Tak sorki za zamieszanie ale problemy z kontem ;/
Tamte badania tak jak pisałam w pierwszym poście są ze stycznia br.
Awatar użytkownika
alva_alva

To spokojnie możesz teraz powtórzyć chociaż TSH i Ft4.
Awatar użytkownika
desert_rose
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzięki wielkie. Postaram się je powtorzyc najszybciej jak sie da.
ODPOWIEDZ