Pomocy dla Hashimotanki

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Olcza
Nowicjusz
Nowicjusz

Pomocy dla Hashimotanki

Post autor: Olcza »

Witajcie, strasznie mi głupio tak pisać o swoich chorobach i zawracać innym głowę wystawianiem diagnoz przez internet, ale naprawdę czuję, że jestem w kiepskim położeniu.
Może znalazłby się ktoś, kto znalazłby powiązanie między moimi dolegliwościami, albo ktoś kto miał podobne objawy.

W wieku 11 lat wykryto u mnie problemy z tarczycą, TSH 78,68 (0,3-5,0). Stwierdzono wole Hashimoto. Po euthyroxie w rok później TSH wyniosło 0,13(0,3-5,0). Obecnie mam 23 lata. Z badań zrobionych 3 tygodnie temu wynika, że jest lekka niedoczynność, TSH 3,17 (0,27-4,2). FT3 i FT4 za każdym razem było w normie.

W wieku 12 lat pierwsza miesiączka i przerwy, które trwały nawet 1,5 roku. Dostałam Duphaston na wywołanie, brałam go przez rok. Pomimo tego miesiączka dalej rozregulowana, nawet w trakcie brania tabletek. Zdarzało się, że czułam POTĘŻNY ból brzucha w trakcie krwawienia, traciłam świadomość. W wieku 17 lat miałam robione usg, na którym wykazało jajniki z pęcherzykami.
Teraz dostałam Luteinę na wywołanie, mam brać przez 10 dni i zrobić badania.

W wieku 12 lat badanie usg, wykryte na nim guzy sutków. 2 lata później torbiel w lewej piersi, rok później torbiel w prawej piersi. W wieku 21 lat kolejne usg piersi, węzły chłonne z cechami włóknienia, pozapalne. Poza tymi badaniami, bardzo często coś w tych piersiach wyczuwałam.

W wieku 16 lat podejrzenie jaskry. Oczy mnie bolały tak, że nie mogłam się skupić. Dostałam krople do oczu obniżające ciśnienie i po niecałym roku stosowania przeszło. Po badaniach wyszło, że mam jakieś zmiany w gałkach ocznych.

Dostałam refluksu nerek w wieku 8 miesięcy. Kiedy skończyłam 3 latka było już w normie.

Poza tym problemy ze stawami (m.in. zespół cieśni na obu nadgarstkach), zimne ręce i stopy (masakrycznie zimne i ciężkie do ogrzania), trądzik, pękające naczynka, hirsutyzm, zawroty głowy, pieczenie w żołądku (nie mogę wtedy nic zjeść ani się dotknąć), bóle raz pod lewym, raz pod prawym żebrem, wzdęcia (czasem to wygląda jak brzuch ciążowy :P ), zaparcia, rzadziej biegunki. No i poza tym waga. Pomimo tej tarczycy jestem szczupła, jako dziecko byłam kościotrupem. Raz przytyłam 10 kilo w małym odstępie czasu, wtedy jak mi wdrażali leki na tarczycę.

Jeśli znajdzie się ktoś taki, kto zechce mi doradzić, będę naprawdę wdzięczna! Coraz gorzej się czuję i trybię, nie chcę się tak łatwo poddawać. Pozdrawiam was serdecznie i mam nadzieję, że w przyszłości po zebranych doświadczeniach, też będę mogła ludziom pomagać
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Pomocy dla Hashimotanki

Post autor: Leeloo »

służę radą, ale chwilowo zgłaszam niedyspozycję.
Awatar użytkownika
Olcza
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie znam przyczyny, ale powrotu do zdrowia życzę <zajac>
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Wykluczono PCOs (zespół policystycznych jajników)?
Jak wygląda prolaktyna, testosteron i inne hormony?
Jak teraz usg ginekologiczne?
Hashimoto stwierdzono na podstawie czego?
Jesteś na diecie bezglutenowej?
Byłaś u reumatologa?
Co z tymi zmianami w gałkach ocznych?

Warto poszukać ogarniętego lekarza, który będzie chciał Ci pomóc, patrząc na Twoje problemy to ginekologo-endokrynolog też by się przydał.
Nie wiem czy jestem w stanie Ci pomóc, doradzić, natomiast wiedz, że jedyne co to nie wolno się poddawać :)
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Olcza
Nowicjusz
Nowicjusz

Lekarze wykluczali PCOs, jeden powiedział że w tym wieku to normalne, drugi że po ciąży przejdzie (absurd, mam planować dziecko bo mnie jajnik boli).
Hormony zbadam za jakieś dwa tygodnie, usg jak tylko zdobędę fundusze

Hashimoto stwierdzono na podstawie usg i wyników z laboratorium (z tego co znalazłam, to same hormony)

Nie jestem na diecie bg, chociaż moja lekarka rodzinna parę dni temu powiedziała mi że na sto procent po tej diecie przejdą wszystkie moje problemy i moja tarczyca wróci do normy :D nie zrobiła nawet badań w tym kierunku. Ja się napaliłam i przez dwa dni nie jadłam glutenu. Nie wiem czy to placebo czy rzeczywiście czułam się lepiej, ale teraz się ogarnęłam, jem znowu gluten, żeby zrobić badania.

Z nadgarstkami powiedzieli mi, że mogą zrobić zastrzyk ze sterydów i przez około 3 miesiące zejdzie ucisk i ból, a jak się pogorszy to trzeba iść na zabieg

Ostatnie badania ciśnienia w gałkach miałam w 2011. Zapomniałam o tym, bo ból minął

Zapomniałam dodać że w dzieciństwie cierpiałam na niedobór wit. D3 i lekarze podejrzewali czy nie mam autyzmu

Poddawanie się nie gra roli :D
Magdaja
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Magdaja »

Moja droga, powinnaś trafić w ręce reumatologa.... poczytaj o chorobach tkanki łącznej.
Ja mam mieszaną chorobę układową tkanki łącznej = toczeń + twardzina. Przy tkance łącznej jest ból i puchnięcie stawów, doczepiają sie inne choroby autoimmunologiczne, w tym właśnie Hashimoto.
Przy Hashimoto powinna być dieta bezglutenowa. Ogranicz i/lub przestań jeść cukier oraz wieprzowinę (zakwaszaja organizm i przyczyniają się do stanów zapalnych), jeśli masz w organizmie stan zapalny (np. bolą Cię stawy). Jakie masz OB i CRP?
Przy toczniu są również problemy m.in z nerkami i zajściem w ciąże (przez nieregularne miesiączki lub problemy z jajnikami). Udaj się ze swoimi objawami do reumatologa.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Napisz swoje najświeższe wyniki badan WSZYSTKIEGO.
Pod opieką jakich lekarzy jesteś?

Niewiarygodne. Jesteś pewna, że nigdy nie badano Ci przeciwciał tarczycowych?
ODPOWIEDZ