Celakia wyleczalna czy nie?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: krystna »

W wieku 15 lat młodzież często ma trądzik. Jednak dla samej siebie, żeby uniknąć w przyszłości ewentualnych komplikacji zdrowotnych zrobiłabym badania w kierunku celiakii.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
sara123321
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: sara123321 »

dziekuje za odpowiedzi :) pozdrawiam
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Cecylia »

sara123321 czy wypryski na twarzy są bolące??? Mój organizm tak reaguje na zjedzenie czegoś zakazanego. Lekarz nie potrafił mi odpowiedzieć ale doszłam do tego sama.
Obrazek
sara123321
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

tak na twarzy i plecach kazdy mowi ze to zaskurniaki czaami nie mozna sie polozyc na plecACH BO BOLI ;(
Awatar użytkownika
kawia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: kawia »

sara123321 pisze:tak na twarzy i plecach kazdy mowi ze to zaskurniaki czaami nie mozna sie polozyc na plecACH BO BOLI ;(
Koniecznie - dobry lekarz. opowiedzieć wszystko od początku - znaczy od dzieciństwa, że na diecie byłas, powinni dać skierowanie do gastrologa! Koniecznie badania. Z krwi przeciwciała i gastroskopia z biopsją! Robia w znieczuleniu, a i bez znieczulenia można wytrzymac, choć nie jest miło.
Wypryski To może być choroba Duhringa, czyli jak niektórzy mówia, skórny obraz celiakii. Dieta powinna pomóc, ale jak przejdziesz na diete i sie lepiej poczujesz, to nie wyjdzie nic w badaniach, lepiej sie przemęczyć i zbadać. A mama mogła nie wiedziec ze to dieta na całe życie, bo jeszcze parę lat temu lekarze nie mieli pojęcia, a i teraz nie wszyscy wiedzą! Powodzenia!
sara123321
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

czyli tak naprawde mam dalej celiake?? ale dlaczego nie wwystepuja takie objawy jak kiedys?? Naprawde bardo dziekuje wszyskim za pomoc!! i jeszcze jedno pytanie czy celiaka jest dziedziczna??
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

sara123321 pisze:czyli tak naprawde mam dalej celiake?? ale dlaczego nie wwystepuja takie objawy jak kiedys?? Naprawde bardo dziekuje wszyskim za pomoc!! i jeszcze jedno pytanie czy celiaka jest dziedziczna??
Jest dziedziczna. Twoje dzieci mają jakieś 10 % ryzyka , że będą chore.

A co do objawów, to wiele osób tak miało, że układ pokarmowy jakoś radzi sobie z glutenem, ale pojawiają się afty, problemy z zajściem w ciążę, niedobory pierwiastków ...
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
sara123321
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

a czy jest mozliwe ze ktos wyzdrowiwł z celiaki??? ze ona nigdy nie powróci?? dziekuje za wzsystkie odpowiedzi miłego dnia zycze:)
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Nie. A nawet jeśli, jak to sprawdzić? Gluten może niszczyć inne narządy, nie tylko jelita.
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: krystna »

Celiakia jest do końca życia.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Demon
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Demon »

Do końca życia..ehh..brzmi strasznie. Czy ktoś może zerknąć na mój post z wynikami badań i powiedzieć mi czy to co mam to Celiakia? Bardzo proszę!
dominikaz
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Celakia wyleczalna czy nie?

Post autor: dominikaz »

Wykryto u mnie celiakie w wieku 3 lat w Zabrzu. Po niedlugim okresie objawy ustapily. Caly okres przedszkola i szkoly jadlam obiady w stolowce razem z innymi dziecmi i przygotowywalam sobie kanapki do szkoly i platki sniadaniowe. Od tego czasu jem wszystko na co mam ochote. Nie mam zadnych objawow. Nie choruje, czuje sie wspaniale i mam swietna kondycje fizyczna.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Celakia wyleczalna czy nie?

Post autor: Leeloo »

No więc albo diagnoza była nieprawidłowa, albo bezobjawowo- do czasu- wyniszczasz swój organizm.
ODPOWIEDZ