Celakia wyleczalna czy nie?
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Nowicjusz
-
- Aktywny Nowicjusz
Koniecznie - dobry lekarz. opowiedzieć wszystko od początku - znaczy od dzieciństwa, że na diecie byłas, powinni dać skierowanie do gastrologa! Koniecznie badania. Z krwi przeciwciała i gastroskopia z biopsją! Robia w znieczuleniu, a i bez znieczulenia można wytrzymac, choć nie jest miło.sara123321 pisze:tak na twarzy i plecach kazdy mowi ze to zaskurniaki czaami nie mozna sie polozyc na plecACH BO BOLI
Wypryski To może być choroba Duhringa, czyli jak niektórzy mówia, skórny obraz celiakii. Dieta powinna pomóc, ale jak przejdziesz na diete i sie lepiej poczujesz, to nie wyjdzie nic w badaniach, lepiej sie przemęczyć i zbadać. A mama mogła nie wiedziec ze to dieta na całe życie, bo jeszcze parę lat temu lekarze nie mieli pojęcia, a i teraz nie wszyscy wiedzą! Powodzenia!
-
- Aktywny Nowicjusz
- Magdalaena
- -#Moderator
Jest dziedziczna. Twoje dzieci mają jakieś 10 % ryzyka , że będą chore.sara123321 pisze:czyli tak naprawde mam dalej celiake?? ale dlaczego nie wwystepuja takie objawy jak kiedys?? Naprawde bardo dziekuje wszyskim za pomoc!! i jeszcze jedno pytanie czy celiaka jest dziedziczna??
A co do objawów, to wiele osób tak miało, że układ pokarmowy jakoś radzi sobie z glutenem, ale pojawiają się afty, problemy z zajściem w ciążę, niedobory pierwiastków ...
-
- Aktywny Nowicjusz
Re: Celakia wyleczalna czy nie?
Wykryto u mnie celiakie w wieku 3 lat w Zabrzu. Po niedlugim okresie objawy ustapily. Caly okres przedszkola i szkoly jadlam obiady w stolowce razem z innymi dziecmi i przygotowywalam sobie kanapki do szkoly i platki sniadaniowe. Od tego czasu jem wszystko na co mam ochote. Nie mam zadnych objawow. Nie choruje, czuje sie wspaniale i mam swietna kondycje fizyczna.
Re: Celakia wyleczalna czy nie?
No więc albo diagnoza była nieprawidłowa, albo bezobjawowo- do czasu- wyniszczasz swój organizm.