Początek diety

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz

Re: Początek diety

Post autor: gronkowiec »

My mieliśmy Sensodyne. Ale to zwykła, bo nie wszystkie mają gluten. My nie mieszkamy w Polsce. Producent wydał oświadczenie.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Gronkowiec można mieć celiakie i nie mieć genu, bodajże 5% ludzi tak ma. A jak pozostałe jego wyniki.
pozdrawiam :D
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: gronkowiec »

Wiemy to doskonale, ale inne wyniki miał wykluczające celiakię, w tym przeciwciała. Dlatego lekarka wykluczyła celiakię. Teraz nowy lekarz twierdzi, że to z pewnością choroba złego wchłaniania, a że wczesniej miał postawioną diagnozę celiakii (ale bez biopsji) to zacznie od niej. W środę będą wyniki biopsji robionej tu i zobaczymy. Wiemy ile postaci ma celiakia, jakie się objawia, jak się nie objawia. Niestety, nie wszyscy lekarze to wiedzą. ;)
ula2345
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ula2345 »

No niestety, to prawda
mi Pani gastrolog powiedziała, że jeśli nie mam objawów typu biegunki, wzdęcia, zaparcia to celiakii na pewno nie mam :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

mi Pani gastrolog powiedziała, że jeśli nie mam objawów typu biegunki, wzdęcia, zaparcia to celiakii na pewno nie mam :)
pani do pożegnania i na czarną listę, niestety.
ula2345
Nowicjusz
Nowicjusz

A mam jeszcze jedno pytanie: ile u Was trwało "odglutenianie", tzn powrót do dobrego samopoczucia. U mnie poprawił się sen, ale czuje się jeszcze źle, nie mam energii itd

Ponadto wszystko mnie swędzi, pomimo , że nie mam w tych miejscach żadnych wysypek ani nic takiego, poprostu swędzi mnie skóra na nogach, rękach plecach, dekolcie - wszystko mnie swędzi :D ( nigdy wcześniej mi sie to nie zdarzało). Możliwe , że to właśnie to "odglutenianie" czy znowu coś innego jeszcze ?
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

U mnie tak było, ciągle swedziały mnie łydki, brałam na to maści, tabletki i drapalam do krwi, chociaż nie było to żadne uczulenie. Gastroenterolog powiedział mi, że to normalne, że niektórzy tak mają, że to też jeden objaw, na necie czytałam ze to koncentracja tych anty ttg, czy coś w tym stylu i faktycznie juz drapanie prawie mija.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

u mnie najgorsze były pierwsze 2-3 miesiące. tzn pod kątem skóry, wysypek itd.
samopoczucie i jelito itd. poprawiły się szybko, niektóre już na następny dzień.
ula2345
Nowicjusz
Nowicjusz

justek625 pisze:U mnie tak było, ciągle swedziały mnie łydki, brałam na to maści, tabletki i drapalam do krwi, chociaż nie było to żadne uczulenie. .

Rozumiem, że po przejściu na dietę pojawił się ten świąd? U mnie też nie jest to spowodowane żadną wysypką.Ale swędzi mnie dosłownie wszystko.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

No u mnie akurat był przed przejściem na dietę. Ale pamiętam w trakcie diety jeden miesiąc tak mnie swedzialo, że już wytrzymać nie mogłam, a żadnej nawet krosteczki czy plamki.
ula2345
Nowicjusz
Nowicjusz

justek625 pisze: w trakcie diety jeden miesiąc tak mnie swedzialo, że już wytrzymać nie mogłam,

i nie wiesz z czego to mogło wynikać?
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Nie wiem jeden lekarz mi powiedział, że to może być od celiakii ta choroba ma różne oblicza. Narazić wszystko jest w porzadku. Ale leki dalej mam w pogotowiu.
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Anja »

Ja już rozpoczęłam 2 rok na diecie i fakt swędzi, ale po wpadce, albo po stresowych sytuacjach. Mija samo. Jednak jest uciążliwe. A na początku diety miałam mega wysypkę z ropnymi zmianami.
ula2345
Nowicjusz
Nowicjusz

Dostalam wyniki gastroskopii... z tego co ja zrozumialam to celiakii nie ma, bo "kosmi są o prawidłowej wysokości". Możliwe, żeby sama nietolerancja glutenu ( ta , która mi wyszla w igG), była powodem takiego złego samopoczucia, tych kołatań serca,problemów ze snem etc? Ewidentnie po miesiącu diety problem sie zmniejszyl, co prawda nie jest idealnie jeszcze, ale teraz to już sama nic nie wiem... nie wiem czy się cieszyć czy martwić

dodam, że mam też nietolerancję laktozy, ale niewielką ( tak wyszło w testach i tak potwierdził dietetyk), kazano mi wykluczyć z diety mleko w czystej postaci i ogolnie unikac laktozy, więc wyelminowałam ją w większości, ze względu na to , że u mnie w domu stosowana jest dieta bezglutenowa bezlaktozowa nie mam z tym problemu. Czasami co parwda zjem coś ze śladową ilościa laktozy, myślicie , że to też powinnam wyelminować całkowicie? Jak u Was wygląda sytuacja

Czy w przypadku nietolerancji a nie celiakii, dieta też działa tak samo jak w przypadku celiakii? W sensie tak samo owocne przynosi efekty?

Bardzo proszę o podpowiedź
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Anja »

Bez wątpliwości dieta działa.
Ja też mam nietolerancję laktozy i staram się unikać na wszelkie sposoby, bo inaczej ,, wzdyma" mnie. A jeżeli chcę już zgrzeszyć, to wieczorem w domu. Ale mleka, jogurtów itp nie jadam. Czasem pozwolę sobie na trochę białego sera.
A z efektami, to poczekaj. Każdy z nas reaguje inaczej, a miesiąc, to bardzo krótki okres. Daj sobie czasu.
ODPOWIEDZ