Czy to celiakia?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Czy to celiakia?

Post autor: pleomorfa »

W sensie jeśli ktoś ma faktycznie jelito drażliwe to fermetujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole (FODMAP) mogą powodować dyskomfort ze strony układu pokarmowego.

Cóż... celiakii bez badań się nie wykluczy.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Izuska33
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Izuska33 »

No wlasnie a nawet gastrolognie chce mnie s tym kierunku przebadac..stwierdzajac jelito drazliwe..tylko cos drazni to jelito prawda? Najlepienprzepisac fure lekow i pacjent z glowy
gosiam71
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: gosiam71 »

Witam, moja córka lat 20 ma podejrzenie celiakii. Od 8 lat choruje na nadczynność tarczycy Graves-Basedow, 2 lata temu odstawiliśmy gluten, właśnie w związku z tą chorobą, czytałam o protokole autoimmunologicznym, radziła mi tak moja siostra, która od lat interesuje się zdrowym żywieniem. Pomogło, wyniki TSH od tej pory są bardzo dobre, ale ostatnio miała kolonoskopię z powodu niedużych ilości krwi w kale i tam wyszło, że "wycinki błony śluzowej jelita terminalnego z nasilonym, odczynowym pobudzeniem aparatu limfatycznego bez cech aktywnego zapalenia" i hemoroidy były przyczyną krwawienia, na szczęście przeszło. Trafiłyśmy do gastrologa, a tam lekarka wysunęła podejrzenie celiakii i gdy dowiedziała się, że gluten już jest odstawiony była bardzo niezadowolona, kazała go wprowadzić, żeby zrobić przeciwciała. Niestety córka bardzo źle się czuła po wprowadzeniu glutenu. Koleżanka (chora na celiakię) poradziła mi test genetyczny DQ2/ DQ8> DQ8 wyszedł dodatni, DQ2 ujemny. Czyli jest duże prawdopodobieństwo celiakii. Teraz chcemy zrobić gastroskopię z biopsją (gastrolog też od razu wtedy dała skierowanie), czy trzeba przed nią wprowadzać gluten do diety? Jak dalej wygląda diagnostyka? Czy żeby zrobić te przeciwciała, jak dużą ilość glutenu i jak długo trzeba jeść? Czy może być to same żyto? Proszę o podpowiedź, bo nie wiem co dalej robić
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Gosiam, proszę założyć swój wątek, dzięki temu nic się nie pomiesza :).

Izuska jelito drażliwe samo w sobie polega na tym, że specyficznie reaguje na różne rodzaje pokarmów. Np. FODMAP łatwo drażni, nadmiar błonnika i czasami trzeba żonglować składnikami pokarmowymi tak, aby dostosować dietę do aktualnej sytuacji (jak są zaparcia to inna niż jak są biegunki).
Czy najlepiej to nie wiem, ale najłatwiej na pewno.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Izuska33
Nowicjusz
Nowicjusz

Narazie odstawiłam laktoze. Robiłam też krzywą glukozowa i wyniki mam natępujące
Na czczo - 5,09 (3,90-5,50)
Po 1 godzinie- 8,50 (11,10)
Po 2 godzinach - 8,08 (7,80)
Czekam jeszcze na wynik insuliny bo jeszcze nie ma :/
Izuska33
Nowicjusz
Nowicjusz

Wynik insuliny
Insulina na czczo 15,0 (2,6-24,9)
Po 1 godz 61,6