W sensie jeśli ktoś ma faktycznie jelito drażliwe to fermetujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole (FODMAP) mogą powodować dyskomfort ze strony układu pokarmowego.
Cóż... celiakii bez badań się nie wykluczy.
Czy to celiakia?
Moderator: Moderatorzy
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Czy to celiakia?
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: Czy to celiakia?
No wlasnie a nawet gastrolognie chce mnie s tym kierunku przebadac..stwierdzajac jelito drazliwe..tylko cos drazni to jelito prawda? Najlepienprzepisac fure lekow i pacjent z glowy
Re: Czy to celiakia?
Witam, moja córka lat 20 ma podejrzenie celiakii. Od 8 lat choruje na nadczynność tarczycy Graves-Basedow, 2 lata temu odstawiliśmy gluten, właśnie w związku z tą chorobą, czytałam o protokole autoimmunologicznym, radziła mi tak moja siostra, która od lat interesuje się zdrowym żywieniem. Pomogło, wyniki TSH od tej pory są bardzo dobre, ale ostatnio miała kolonoskopię z powodu niedużych ilości krwi w kale i tam wyszło, że "wycinki błony śluzowej jelita terminalnego z nasilonym, odczynowym pobudzeniem aparatu limfatycznego bez cech aktywnego zapalenia" i hemoroidy były przyczyną krwawienia, na szczęście przeszło. Trafiłyśmy do gastrologa, a tam lekarka wysunęła podejrzenie celiakii i gdy dowiedziała się, że gluten już jest odstawiony była bardzo niezadowolona, kazała go wprowadzić, żeby zrobić przeciwciała. Niestety córka bardzo źle się czuła po wprowadzeniu glutenu. Koleżanka (chora na celiakię) poradziła mi test genetyczny DQ2/ DQ8> DQ8 wyszedł dodatni, DQ2 ujemny. Czyli jest duże prawdopodobieństwo celiakii. Teraz chcemy zrobić gastroskopię z biopsją (gastrolog też od razu wtedy dała skierowanie), czy trzeba przed nią wprowadzać gluten do diety? Jak dalej wygląda diagnostyka? Czy żeby zrobić te przeciwciała, jak dużą ilość glutenu i jak długo trzeba jeść? Czy może być to same żyto? Proszę o podpowiedź, bo nie wiem co dalej robić
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Czy to celiakia?
Gosiam, proszę założyć swój wątek, dzięki temu nic się nie pomiesza
.
Izuska jelito drażliwe samo w sobie polega na tym, że specyficznie reaguje na różne rodzaje pokarmów. Np. FODMAP łatwo drażni, nadmiar błonnika i czasami trzeba żonglować składnikami pokarmowymi tak, aby dostosować dietę do aktualnej sytuacji (jak są zaparcia to inna niż jak są biegunki).
Czy najlepiej to nie wiem, ale najłatwiej na pewno.

Izuska jelito drażliwe samo w sobie polega na tym, że specyficznie reaguje na różne rodzaje pokarmów. Np. FODMAP łatwo drażni, nadmiar błonnika i czasami trzeba żonglować składnikami pokarmowymi tak, aby dostosować dietę do aktualnej sytuacji (jak są zaparcia to inna niż jak są biegunki).
Czy najlepiej to nie wiem, ale najłatwiej na pewno.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: Czy to celiakia?
Narazie odstawiłam laktoze. Robiłam też krzywą glukozowa i wyniki mam natępujące
Na czczo - 5,09 (3,90-5,50)
Po 1 godzinie- 8,50 (11,10)
Po 2 godzinach - 8,08 (7,80)
Czekam jeszcze na wynik insuliny bo jeszcze nie ma
Na czczo - 5,09 (3,90-5,50)
Po 1 godzinie- 8,50 (11,10)
Po 2 godzinach - 8,08 (7,80)
Czekam jeszcze na wynik insuliny bo jeszcze nie ma

Re: Czy to celiakia?
Wynik insuliny
Insulina na czczo 15,0 (2,6-24,9)
Po 1 godz 61,6
Po 2 godz 94,0
Nie rozumiem z tego nic.
Insulina na czczo 15,0 (2,6-24,9)
Po 1 godz 61,6
Po 2 godz 94,0
Nie rozumiem z tego nic.