Problem z jelitami

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Nalewka »

aaggaa pisze:(...)no ale po tym co piszesz to wnioskuję, że chyba ta lekarka nie jest osobą zbyt kompetentną :/ mimo, że ma specjalizację :/
Jest kompetentna, dlaczego nie?
Przy chorej (?) tarczycy trzeba obserwować, czy nie pojawiają się objawy nad- albo niedo-czynności, a jak się coś w samopoczuciu zmienia, to wtedy badamy poziom hormonów tarczycy (fT4 i fT3) i przysadki (tsh) i już wiemy, czy mamy coś zmienić w dawkowaniu (jeśli łykamy tyroksynę), albo czy mamy zacząć suplementację (jeśli do tej pory tego nie robiliśmy).

Inaczej mówiąc - badanie samego tsh to za mało, warto badać co jakiś czas wolne hormony tarczycowe. A przy stawianiu diagnozy jest to wręcz konieczne. I dopiero na podstawie interpretacji kilku parametrów (wyniki badań razem z objawami, czyli dolegliwościami zgłaszanymi w wywiadzie) można cokolwiek wnioskować.
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: aaggaa »

Inaczej mówiąc - badanie samego tsh to za mało, warto badać co jakiś czas wolne hormony tarczycowe. A przy stawianiu diagnozy jest to wręcz konieczne. I dopiero na podstawie interpretacji kilku parametrów (wyniki badań razem z objawami, czyli dolegliwościami zgłaszanymi w wywiadzie) można cokolwiek wnioskować.
dzięki za rady, na pewno się przydadzą czytającym wątek :)
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: noodle »

Dziś idę na USG tarczycy. W poniedziałek do endokrynologa. Wtedy wszystko się wyjaśni. A za dwa tygodnie szpital...
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Mam nadzieję, że postawią Ci jednoznaczną diagnozę, ja też chciałabym wiedzieć na 100% co mi dolega i zacząć skutecznie leczyć

co dziwne od strony jelit/brzucha nic mi nie dolega, nie mam zaparc ani biegunek...dlatego tak mnie zdziwiły te wyniki sugerujące celiakię (wcześniej nie sądziłam, że może nie dawać swoistych objawów takich jak bóle brzucha, biegunki, chudnięcie)

powiedz mi Noodle czy Ty przy wyniku gastro takim jaki masz a jest on w zasadzie taki sam jak mój masz jakieś dolegliwości żołądkowe i czy bierzesz leki?

ja w zasadzie cały czas musze brać jakiś lek hamujący wydzielanie kwasów żołądkowych w innym razie za niedługo bez leku mam już bóle żołądka, pieczenie :(((

moja lekarka rodzinna powiedziała mi, że za stan żołądka też może byc odpowiedzialna celiakia, ale czy to możliwe to dowiem się pewnie dopiero w piątek
A za dwa tygodnie szpital...
wiesz juz jakie badania będą Ci robić w szpitalu?

u mnie zrobiono w sumie tylko gastroskopię i sondę dwunastniczą a badania z krwi robią już w poradni...

pozdrawiam:)
Ostatnio zmieniony czw 11 paź, 2012 10:13 przez aaggaa, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

aaggaa pisze: powiedz mi Noodle czy Ty przy wyniku gastro takim jaki masz a jest on w zasadzie taki sam jak mój masz jakieś dolegliwości żołądkowe i czy bierzesz leki?
Leków nie biorę. Niekiedy pobolewa mnie żołądek, mam zgagę itede. Czasem jak mocno bolą mnie jelita dochodzą też wymioty.
aaggaa pisze:
A za dwa tygodnie szpital...
wiesz juz jakie badania będą Ci robić w szpitalu?
Będą mi robić enterografię. Jak byłam ostatnio to robili mi kolonkę, usg brzucha i gastro.

A co to jest ta sonda dwunastnicza?
Ostatnio zmieniony czw 11 paź, 2012 10:35 przez noodle, łącznie zmieniany 1 raz.
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

sonda dwunastnicza to badanie polegajce na połknięciu cienkiej (średnica tak ok.3-4mm) giętkiej rurki, rurka ma się znaleźć w dwunastnicy, póżniej pielędniarka ''zasysa'' strzykawką żółć, która powinna już późńiej swobodnie płynąć

badaniem mozna w 100% wykluczyć/potwierdzić lamblie oraz pobiera się tą żółć na posiew bakteriologiczny i mykologiczny

ja miałam zlecone to badanie ponieważ w zasadzie cały czas mam bilirubinę ponad normę przy innych wynikach bez zmian, okresowo też mam bóle w okolicy pęcherzyka, wątroby trwające od 1-2 tygodni, później jest np. miesiąc spokój
w sumie w ciągu roku miałam zrobione 4x usg i wyszło dobrze, może doktor zdecyduje się na rezonans dróg żółciowych, myślę, że u mnie wiele by to wyjaśniło

dobrze, że zrobią Ci tą enterografię z tego co czytałam to wartościowe badanie i może bardzo wiele wyjasnić

mnie pewnie czeka kolonoskopia :(

u Ciebie kolo była wykonana pod znieczuleniem ogólnym?

ja w prawdzie miałam kiedyś robioną i bez znieczulenia, ale odebrałąm badanie jako bardzo nieprzyjemne :/
Ostatnio zmieniony czw 11 paź, 2012 11:00 przez aaggaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Miałam już drugi raz bez znieczulenia. Bolało, ale dałam jakoś radę.

Podczas USG wyszedł mi jakiś mały naczyniak na wątrobie. Mam go kontrolować.
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

najlepsza byłaby kapsułka endoskopowa ;) ale to rzadko zlecają no i niestety nie da się pobrać wycinków
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

aaggaa pisze:najlepsza byłaby kapsułka endoskopowa ;) ale to rzadko zlecają no i niestety nie da się pobrać wycinków
Wiesz, miałam już kolonkę z pobraniem wycinków, gastro z pobraniem wycinków, więc chyba ta kapsuła póki co nie jest konieczna. Zobaczymy, co się okaże ;)
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Zobaczymy, co się okaże
sama jestem ciekawa co u Ciebie wyjdzie, wyniki mamy bardzo podobne więc niewykluczone, że ja mam to samo :P
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Tarczyca po badaniu USG: wszystko ok
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Nooddle, wszystko ok nic mi nie mówi.
Konkretnie poproszę. Wymiary w cm czy mm albo objętość w mililitrach plus opis.
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Napisalam wszystko ok, bo jechalam wtedy od lekarza i nie mialam jak dodac opisu.

Opis:
Oba platy tarczycy jednorodne, o gladkich rysach, bez cech patologicznego unaczynienia. Prawy plat o wymiarach 46x13x16 mm, lewy plat o wymiarach: 47x13x14 mm. Cien grubosci.2 mm.
Tchawica nieprzemieszczona. Okolicznych patologicznie powiekszonych wezlow chlonnych nie uwidoczniono.
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Czyli
PP 4,8 ml
LP 4,3 ml
Razem objętość tarczycy 9,4 ml.
Norma wielkości tarczycy to 13-18 ml.

Nadal uważasz, że wszystko ok i masz tarczycę w porządku?
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Nalewka pisze:Czyli
PP 4,8 ml
LP 4,3 ml
Razem objętość tarczycy 9,4 ml.
Norma wielkości tarczycy to 13-18 ml.

Nadal uważasz, że wszystko ok i masz tarczycę w porządku?
Powtórzyłam słowa lekarza, który wykonywał USG. Nie jestem endokrynologiem, uwierzyłam lekarzowi. Czyli jednak nie jest tak prawidłowo, jak się wydawało (lekarzowi)?

Jeśli to się dodaje tak po prostu to mam nawet 9,1 ml, a nie 9,4 ml.

Co może oznaczać mniejsza niż norma objętość tarczycy?
Ostatnio zmieniony pt 12 paź, 2012 19:13 przez noodle, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ