Nowa - wyniki badań

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Demon
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Nowa - wyniki badań

Post autor: Demon »

Witam wszystkich! Jestem tu nowa. Wcześniej byłam zalogowana na forum chorób jelit, bo podejrzewano u mnie Crohna. Miałam mnóstwo badań, ale ostatnie wskazują (prawdopodobnie) na to, że mam celiakie. Poniżej podaję wyniki badań i proszę o pomoc, jakieś rady?

Kolonoskopia:

Typ Aparatu: OLYMPUS CF 20HI.nb

Instrument wprowadzono do ileum terminale.Końcowy odcinek jelita krętego,zastawka Bauhina,kątnica,wstępnica,poprzecznica,zstepnica,esica i odbytnica prawidłowe.
Dgn.Prawidłowy obraz endoskopowy ileum terminale i jelita grubego.

Gastrofiberoskopia:

Przełyk,linia Z i wpust od góry oraz w inwersji bez zmian. Błona śluzowa całego żołądka zaczerwieniona,w antrum z zaznaczonym przeświecaniem naczyń.Jeziorko śluzowe obfite,mętne,intensywnie podbarwione żółcią.Odźwiernik symetryczny,zaczerwieniony,niesprawny.Opuszka XII-cy i jej część zstępująca bez zmian.Pobrano materiał do badania hist-pat z części zstępującej XII-cy.wykonano CLOtest.
Dgn:Refluks żółci dwunastniczo-żołądkowy.Obs.w kier.choroby trzewnej.

Wyniki Badania Histopatologicznego:

-wycinki z części zstępującej dwunastnicy

Rozpoznanie:

Duodenitis chronica partim activa. Łagodny zanik kosmków.
ola_wet
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: ola_wet »

W rozpoznaniu masz przewlekłe zapalenie dwunastnicy i łagodny zanik kosmków. Może to być celiakia ale w cale nie musi... Miałaś robione przeciwciała?
Demon
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Nie wiem czy to o to badanie chodzi,ale piszę:

Transglutaminaza tkankowa IgA - ujemny
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: krystna »

Radziłabym jeszcze sprawdzić przeciwciała w klasie IgG, ponieważ czasami występują niedobory IgA co ma istotny wpływ na wynik.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Demon
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Dobrze, dziękuję za rady. Jak tylko pójdę do mojej pani gastrolog to może poproszę o takie badanie...
Kasia22
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kasia22 »

Witajcie.
Dostałam skierowanie do diagnostyki w kierunku choroby trzewnej, konkretnie miałam robione przeciwciala endomysialne IgA i IgG

IgA wyszło mi ujemne
a IgG dodatnie... 26,2 (ujemne do 7 powyżej 9 dodatnie)

Czy to znaczy ze jest mozliwa ta cała celiaklia czy raczej nie...
oby nie...
jutro ide do lekarza, ale jestem tak zdenerwowana, ze juz nie moge wytrzymac :( uwielbiam jesc...

Ja mam zdiagnozowanego crohna, czytalam, ze te IgG sa podwyższone przy chorobach autoimmunologicznych...
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: martini »

Witaj:)

Celiakia. Jak już masz chorować, to na poprawną nazwę;)
uwielbiam jesc...
A kto Ci zabrania jeść? Bez jedzenia się umiera:) Musisz wykluczyć pewną grupę pokarmów, albo zastąpić ją bezglutenowymi odpowiednikami, jeśli będziesz miała ochotę - i tyle. Na pewno będziesz musiała nauczyć się czytać etykiety na produktach. Nie wiem, jakie są Twoje przyzwyczajenia kulinarne, więc trudno mi cokolwiek napisać, ale na pewno będziesz musiała je trochę zmienić. Z doświadczenia - na 100% odkryjesz różne ciekawostki, o których być może byś nie usłyszała, gdyby nie dieta bg, a ktore doskonale podpadają pod lekkostrawnę dietę w Crohnie.
Nie martw się na zapas, to po pierwsze, a po drugie, skoro Crohna masz już zdiagnozowanego, to jesteś chyba zaprawiona w bojach eliminacyjnych?

Kluczowym badaniem w diagnozie celiakii jest biopsja, a jeśli chodzi o przeciwciała, to myślę, że na podstawie Twoich wyników i drugiej choroby w tle nikt nie będzie tutaj snuł wirtualnie przypuszczeń, czy możesz mieć celiakię, czy nie...
Ja mam zdiagnozowanego crohna, czytalam, ze te IgG sa podwyższone przy chorobach autoimmunologicznych...
Całkowite - na pewno, ale tutaj miałaś robione specyficzne, czyli to, co badamy konkretnie pod kątem celiakii. O ile dobrze zrozumiałam Twoją wypowiedź, bo nie jestem do końca pewna.[/b]
ODPOWIEDZ