Nowa - wyniki badań
Moderator: Moderatorzy
Nowa - wyniki badań
Witam wszystkich! Jestem tu nowa. Wcześniej byłam zalogowana na forum chorób jelit, bo podejrzewano u mnie Crohna. Miałam mnóstwo badań, ale ostatnie wskazują (prawdopodobnie) na to, że mam celiakie. Poniżej podaję wyniki badań i proszę o pomoc, jakieś rady?
Kolonoskopia:
Typ Aparatu: OLYMPUS CF 20HI.nb
Instrument wprowadzono do ileum terminale.Końcowy odcinek jelita krętego,zastawka Bauhina,kątnica,wstępnica,poprzecznica,zstepnica,esica i odbytnica prawidłowe.
Dgn.Prawidłowy obraz endoskopowy ileum terminale i jelita grubego.
Gastrofiberoskopia:
Przełyk,linia Z i wpust od góry oraz w inwersji bez zmian. Błona śluzowa całego żołądka zaczerwieniona,w antrum z zaznaczonym przeświecaniem naczyń.Jeziorko śluzowe obfite,mętne,intensywnie podbarwione żółcią.Odźwiernik symetryczny,zaczerwieniony,niesprawny.Opuszka XII-cy i jej część zstępująca bez zmian.Pobrano materiał do badania hist-pat z części zstępującej XII-cy.wykonano CLOtest.
Dgn:Refluks żółci dwunastniczo-żołądkowy.Obs.w kier.choroby trzewnej.
Wyniki Badania Histopatologicznego:
-wycinki z części zstępującej dwunastnicy
Rozpoznanie:
Duodenitis chronica partim activa. Łagodny zanik kosmków.
Kolonoskopia:
Typ Aparatu: OLYMPUS CF 20HI.nb
Instrument wprowadzono do ileum terminale.Końcowy odcinek jelita krętego,zastawka Bauhina,kątnica,wstępnica,poprzecznica,zstepnica,esica i odbytnica prawidłowe.
Dgn.Prawidłowy obraz endoskopowy ileum terminale i jelita grubego.
Gastrofiberoskopia:
Przełyk,linia Z i wpust od góry oraz w inwersji bez zmian. Błona śluzowa całego żołądka zaczerwieniona,w antrum z zaznaczonym przeświecaniem naczyń.Jeziorko śluzowe obfite,mętne,intensywnie podbarwione żółcią.Odźwiernik symetryczny,zaczerwieniony,niesprawny.Opuszka XII-cy i jej część zstępująca bez zmian.Pobrano materiał do badania hist-pat z części zstępującej XII-cy.wykonano CLOtest.
Dgn:Refluks żółci dwunastniczo-żołądkowy.Obs.w kier.choroby trzewnej.
Wyniki Badania Histopatologicznego:
-wycinki z części zstępującej dwunastnicy
Rozpoznanie:
Duodenitis chronica partim activa. Łagodny zanik kosmków.
Witajcie.
Dostałam skierowanie do diagnostyki w kierunku choroby trzewnej, konkretnie miałam robione przeciwciala endomysialne IgA i IgG
IgA wyszło mi ujemne
a IgG dodatnie... 26,2 (ujemne do 7 powyżej 9 dodatnie)
Czy to znaczy ze jest mozliwa ta cała celiaklia czy raczej nie...
oby nie...
jutro ide do lekarza, ale jestem tak zdenerwowana, ze juz nie moge wytrzymac
uwielbiam jesc...
Ja mam zdiagnozowanego crohna, czytalam, ze te IgG sa podwyższone przy chorobach autoimmunologicznych...
Dostałam skierowanie do diagnostyki w kierunku choroby trzewnej, konkretnie miałam robione przeciwciala endomysialne IgA i IgG
IgA wyszło mi ujemne
a IgG dodatnie... 26,2 (ujemne do 7 powyżej 9 dodatnie)
Czy to znaczy ze jest mozliwa ta cała celiaklia czy raczej nie...
oby nie...
jutro ide do lekarza, ale jestem tak zdenerwowana, ze juz nie moge wytrzymac

Ja mam zdiagnozowanego crohna, czytalam, ze te IgG sa podwyższone przy chorobach autoimmunologicznych...
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Witaj:)
Celiakia. Jak już masz chorować, to na poprawną nazwę;)
Nie martw się na zapas, to po pierwsze, a po drugie, skoro Crohna masz już zdiagnozowanego, to jesteś chyba zaprawiona w bojach eliminacyjnych?
Kluczowym badaniem w diagnozie celiakii jest biopsja, a jeśli chodzi o przeciwciała, to myślę, że na podstawie Twoich wyników i drugiej choroby w tle nikt nie będzie tutaj snuł wirtualnie przypuszczeń, czy możesz mieć celiakię, czy nie...
Celiakia. Jak już masz chorować, to na poprawną nazwę;)
A kto Ci zabrania jeść? Bez jedzenia się umiera:) Musisz wykluczyć pewną grupę pokarmów, albo zastąpić ją bezglutenowymi odpowiednikami, jeśli będziesz miała ochotę - i tyle. Na pewno będziesz musiała nauczyć się czytać etykiety na produktach. Nie wiem, jakie są Twoje przyzwyczajenia kulinarne, więc trudno mi cokolwiek napisać, ale na pewno będziesz musiała je trochę zmienić. Z doświadczenia - na 100% odkryjesz różne ciekawostki, o których być może byś nie usłyszała, gdyby nie dieta bg, a ktore doskonale podpadają pod lekkostrawnę dietę w Crohnie.uwielbiam jesc...
Nie martw się na zapas, to po pierwsze, a po drugie, skoro Crohna masz już zdiagnozowanego, to jesteś chyba zaprawiona w bojach eliminacyjnych?
Kluczowym badaniem w diagnozie celiakii jest biopsja, a jeśli chodzi o przeciwciała, to myślę, że na podstawie Twoich wyników i drugiej choroby w tle nikt nie będzie tutaj snuł wirtualnie przypuszczeń, czy możesz mieć celiakię, czy nie...
Całkowite - na pewno, ale tutaj miałaś robione specyficzne, czyli to, co badamy konkretnie pod kątem celiakii. O ile dobrze zrozumiałam Twoją wypowiedź, bo nie jestem do końca pewna.[/b]Ja mam zdiagnozowanego crohna, czytalam, ze te IgG sa podwyższone przy chorobach autoimmunologicznych...