Zbadać się czy nie zbadać ? Otoż jest pytanie ..

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rajcu13
Nowicjusz
Nowicjusz

Zbadać się czy nie zbadać ? Otoż jest pytanie ..

Post autor: rajcu13 »

Witam!.
Od około 3 lat +/- Mam kłopoty z moim wstrętnym brzuchaczem ;) Mianowicie: Ciągle (raz mniej raz więcej) czuje przelewanie w brzuchu niby nie takie głośne ale zaraz sobie myślę że w cichym pomieszczeniu (wykłady, kościół, czytelnia etc.) osoby obok to słyszą czego bardzo się wstydzę (no wiem głupie ale ponoć można się bać gołębi, albo że się komuś przyklei masło orzechowe do podniebienia.. .. ) Poza tym bóle brzucha, biegunki nie częste ale jak mam gdzieś pójść to w ogóle karuzela, bóle głowy (wrodzone nadciśnienie - też mam tak dla jasności ;) Dosyć duże wahania nastroju. Byłem u gastrologa miałem piguły na zjd ale nie czułem jakiejś poprawy...
Myślicie że może to być uczulenie na gluten czy tylko zwyczajnie świruje? Jest sens zrobić badania na celiakie?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Zbadać się czy nie zbadać ? Otoż jest pytanie ..

Post autor: Leeloo »

napisz ile masz lat, ile wzrostu, ile ważysz.
jakieś choroby w rodzinie? jakie i u kogo?
czy coś się stało (zatrucie, silny stres..) że 3 lata temu pojawiły się takie problemy?
jestes na cos uczulony?
przyjmujesz leki? jakie?
kiedy Twoje dolegliwosci ż-j się nasilają/pojawiają/ustępują? zauważyłeś, że po czyms konkretnym? w którym miejscu boli najbardziej?
jak wyglądają stolce? śluzowate, jaki kolor?

badałeś się ostatnio? jesli tak daj tu wszystkie wyniki z normami (morfologia, żelazo, ferrytyna, hormony tarczycowe, kortyzol, cukier, opisy usg itd.)

wrodzone nadciśnienie- czyli jakie mniej wiecej? badano Cię bardziej pod tym kątem, szukali przyczyny?

jak wyglada Twoja skóra? jaki ma kolor?

masz jakies inne problemy zdrowotne, coś Ci dokucza?
rajcu13
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Zbadać się czy nie zbadać ? Otoż jest pytanie ..

Post autor: rajcu13 »

24 / 176/ 74
mama cukrzyca/ tata nadciśnienie - częste biegunki (nawet ma chłop motto - ,,miłość i sraczka przychodzą z nienacka" ;)
stres ogólnie - ale związany z tym przelewaniem w brzuchu (odgłosy) ;p tak się nakręca spirala na uczelni zwłaszcza ze chodzę co chwila do kibelka bo czuje się jak bym miał biegunkę, zajmę strategiczne miejsce na tronie i że tak powiem nic się nie dzieje ;)
Te 3 lata to podałem tak mniej więcej raczej bez jakiejś przyczyny - bam to sprawiło ze tak się dzieje.. Uczulony jestem na roztocza.
Leki na nadciśnienie od 7 miesięcy bodajże. Nasila się jak się stresuje ;) Może też po jakichś wyjątkowo tłustych potrawach (coś smażonego). Hmm boli... no raczej nic nie boli ... brzuch (częściej) .. głowa(żadko) . Jedno zwalam na stres drugie na nadciśnienie..
Czasami coś zakłuje w lewym boku na dole (nie wyrostek ani inne badania usg prawidłowe)Badania miałem 7 miesięcy temu jak wykryli nadciśnienie. Wyniki w porządku. Jedyne co było zawyżone to bilirubina. Leżałem dzień w szpitalu ( holter) i cos co przez cały dzień bada pikawe ..
Kolor.. hm no skóry ;) nie widze jakichś cudów
Wrodzone w sensie że podobno genetycznie ten 1szy typ ( najłagodniejsze).
To by było chyba na tyle. Troche chaotycznie piszę więc z góry przepraszam za trudności w rozczytaniu.
I teraz tak po mojemu: odgłosy w brzuchu -> no jak to w koło tylu eleganckich ludzi nie ładnie wydawać odgłosy ;) dziwnie się będą lampić -> stres -> ból brzucha, biegunka, wzdęcia -> zaczynam być lepszy od perkusji itd...
W domu jest już lepiej (przelewanie mi nie przeszkadza) a biegunki i bóle brzucha rzadziej ( co kilka dni). Stąd mój pytanie czy to może być coś z nietolerancją glutenu czy po prostu na tle nerwowym. Czy jeżeli bym przeszedł na 2 tygodnie na dietę bez glutenu można by było coś wykluczyć czy najpierw badania ??
ODPOWIEDZ