Czy to celiaka?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
martika311
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy to celiaka?

Post autor: martika311 »

Witam!Mam 30 lat i okazało sie w testach alergicznych ,że mam alergie na wszystkie mąki .I alergolog podejrzewa celiake i kazał mi zrobić wyniki.Już miałam 2 endoskopie w swoim życiu bo mnie często brzuch boli i pieczę w środku.Nawet jak alkohol nie raz wypije to mnie brzuch boli.Zauważył am ze po mlecznych rzeczach mnie boli i z maki przennej.Takie objawy zauwazylam koło 2 lat.I dodatkowo astma. Wyniki teraz robilam
P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG IgA) 0,2 taki mi wyszedł.Czy on oznacza celiake?Bo dopiero na październik mam wizytę u gastrologa
U ujemny: < 20,0
słabo dodatni: 20,0-30,0
dodatni: > 30,0

I jeszcze jedno nie dawno brałam antybiotyk,czy on mógł zmienić wynik?
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Czy to celiaka?

Post autor: pleomorfa »

Ten wynik nie wskazuje na celiakię. Ale również jej nie wyklucza. Antybiotyk nie mógł wpłynąć na wynik przeciwciał. Na wyniki te wpływa dieta bezglutenowa oraz leki immunosupresyjne, a także sterydy.
Miałaś robione IgA ogółem? Czy w trakcie którejś endoskopii (o ile były to gastroskopie) pobrano wycinki z dwunastnicy do badania?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
martika311
Nowicjusz
Nowicjusz

Miałam i nie było wycinkòw,z pól roku temu mialam.Biorę wziewy i leki na alergie.Zastanawiam się czy jest sens robić badania genetyczne?Ogółem mialam IgA
Awatar użytkownika
pleomorfa

Jaki był wynik przy jakiej normie IgA ogółem?

Negatywny wynik badań genetycznych z dużym prawdopodobieństwem (98-99%) wyklucza celiakię.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
martika311
Nowicjusz
Nowicjusz

P/c p. TRANSGLUTAMINAZIE TKANKOWEJ IgA ja miałam takie badanie i nie wiem czy to jest ogółem wynik wyżej w pierwszym poście.I na wynik genetyczny trzeba być na czczo?pozdrawiam i dziękuję za odpowiedźi
Awatar użytkownika
pleomorfa

NA genetyczne nie trzeba być na czczo.

To badanie to zupełnie coś innego. Chodzi mi o IgA ogółem/IgA całkowite. Ilość ogólną immunoglobulin A w krwi. Koszt badania ok. 30-40zł.
Jak jest ich za mało to nie ma sensu robić badań w tej klasie bo wyjdą fałszywie ujemne.
martika311
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam! Nic innego więcej nie robiłam,myślałam że to wykluczy celiake.Najlepiej to jakie zrobic badania żeby spać spokojnie nie myśleć,może Pani by mi coś doradzila? za ten wynik dałam 63 i sie zastanawiam na tym genetycznym i się waham
martika311
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam!nie wiem czy się martwic,zrobilam wynik IGa calkowite i wyszło 408 ponad norme Immunoglobulina
- Ig A w surowicy (L85) ↑ 408 mg/dl 70 — 400 ,i też
,-P/c przeciw endomysium IgA (N79) W mianie 1:10 NIE WYKRYTO obecności przeciwciał przeciw endomysium.Dziewczyny poradzcie coś już nie eiem vo myśleć.Teraz przeszlam na dietę bezglutenowa i lepiej sie czuję.
Awatar użytkownika
Zolek
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Zolek »

Wygląda na to że celiakię wykluczyłaś ale masz nietolerancję laktozy i glutenu. Dlatego jeśli lepiej się czujesz na diecie bezglutenowej- trzymaj ją przez co najmniej pół roku.
Awatar użytkownika
pleomorfa

A testy alergiczne były robione?

Mnie ciekawi to podwyższone IgA... jakiś powód takiego stanu rzeczy musi być.
martika311
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam!Mam astmę ,i testy były robione i na wszystkie mąki mam uczulenie oprócz owsianej i kukrydzianej tam gdzie nie ma glutenu oraz drzewa i trawy.Prawie na wszystko jestem uczulona .Dlatego alergolog mi kazał przebadac tarczyce i do gastrologa,ale wyniki wyszły nibyok.Nie oznaczaja celiaki,a czy ten wynik też może coś zlego oznaczać?Dopiero w październiku jade do alergologa ;(A cofnąć się 3 lata temu wszystko było ok,nie miałam astmy niczego.A teraz każda choroba się mnie czepia.Tylko jestem ciekawa czy do końca życia muszę unikać alergenów i czy jak będę jadła nagminne produkty co mi szkodą nie spowodują mi więcej szkód :/
bella29
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bella29 »

Witam, jestem w trakcie wykrywania celiakii, odebrałam wyniki i nic z nich nie rozumiem, a do gastrologa mam niestety dopiero za 3 miesiące ;(.
Proszę o interpretacje czy mam celiakie:

p/c.p. transglutaminazie tkankowej (anty-tgt) w kl. > 200 IgA met.ELISA
<20 RU/ml-wynik ujemny
>=2-RU/ml-wynik dodatni
p/c.p. transglutaminazie tkankowej (anty-tgt) w kl. 0,08 IgG
<1,0 wynik ujemny
>= 1,0-2,0 wynik słabo dadatni
>=2,0-5,0 wynik dodatni
>= 5,0 wynik wysoko dodatni

EMA-p/ciała p.endomysium IgG met.IIF met. ELISA
Stwierdzona obecność p/ciał przeciw endomysium w klasie IgG w mianie 1:10
Interpretacja wynków:
-brak reakcji przy mianie 1:10-wynik negatywny. w próbce pacjenta nie stwierdza się p/ciał klasy IgG przeciw endomysium
-pozytyw na reakcje przy mianie 1:10- wynik pozytywny

EMA-p/ciała p.endomysium IgA met.IIF
Stwierdzona obecność p/ciał przeciw endomysium w klasie IgA w mianie 1:1000
Interpretacja wynków:
-brak reakcji przy mianie 1:10-wynik negatywny. w próbce pacjenta nie stwierdza się p/ciał klasy IgA przeciw endomysium
-pozytyw na reakcje przy mianie 1:10- wynik pozytywny
Awatar użytkownika
pleomorfa

Że masz celiakię, a według wytycznych medycznych, gdybyś dorobiła sobie gen i masz charakterystyczne objawy można rozważyć odejście od biopsji jelita.
ODPOWIEDZ