Składniki:
3 marchewki
3 pietruszki
pół selera (ok. 100-120g)
3/4 szklanki kaszy jaglanej
100g orzechów laskowych zmielonych w młynku do kawy
por - biała część
2 ząbki czosnku
10 łyżek oleju rzepakowego
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka suszonego majeranku
pół łyżeczki suszonego lubczyku
pół łyżeczki suszonego tymianku
duża szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i ziołowy pieprz
Przygotowanie:
Kaszę kilkakrotnie przepłukujemy ciepłą wodą, gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy (na wolnym ogniu) pokrojony w cienkie talarki por razem z zielem angielskim i listkami laurowymi.
Gdy się zeszkli, wyciągamy przyprawy i dorzucamy starte na dużych oczkach marchewki, pietruszkę i seler oraz drobno pokrojony czosnek - dusimy aż zmiękną (ok. 10 minut).
Warzywa, kaszę, orzechy i pozostałe przyprawy wrzucamy do miski, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, aż otrzymamy gładką masę.
Solidnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do foremki keksówki delikatnie wysmarowanej oliwą i pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C na środkowej półce (opcja góra-dół).
źródło:
http://mbrzegowy.blogspot.com/2015/08/p ... glana.html
Prosty wegański pasztet z kaszy jaglanej, warzyw i orzechów
Moderator: Moderatorzy
Re: Prosty wegański pasztet z kaszy jaglanej, warzyw i orzec
no i na weekend mam obiad, dzięki Leeloo! 

Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem.
Re: Prosty wegański pasztet z kaszy jaglanej, warzyw i orzec
Mmm... brzmi przepysznie. Muszę to koniecznie sprawdzić.
Szukasz informacji nt. preparatów z niestereoidowym środkiem przeciwzapalnym? Sprawdź artykuł bazujący na ulotce: https://xmedica.pl/nimesil/#ulotka w którym opisane są zasady działania, przeciwwskazania, dawkowanie, cena itd.