Witam,
Rozpoczynam nowy wątek, ponieważ jestem dość zielona w kwestii diagnozowania nietolerancji na gluten.
W racji tego, że często męczą mnie dolegliwości żołądkowe, które stają się coraz większym utrapieniem, rozpoczęłam próby znalezienia przyczyny takiego stanu.
Zaczęłam częściej wnikać w temat nietolerancji pokarmowych. I wydaje mi się, że książkowego objawy nietolerancji glutenu mogą dotyczyć mnie, m.in. bóle brzucha, mdłości, wzdęcia, wieczne zmęczenie, problemy ze skórą.
Miałam robioną już gastroskopię. Na razie tylko badanie bez wizyty i omawiania wyników u gastrologa.
W wynikach stwierdzono przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka i przepuklinę przełyku. O nietolerancji pokarmowego lekarz podczas badania nic nie wspomniał.
Zanim uda mi się trafić do gastrologa prywatnie zrobiłam badania na nietolerancję glutenu.
Czy osoba mająca więcej wiedzy mogłaby pomóc mi zinterpretować moje wyniki?
N79 P/c przeciw transglutaminazie
tkankowej IgG 22,8 U/ml
[normalne <10
pozytywne >=10]
N79 P/c przeciw transglutaminazie
tkankowej IgA 0,1 U/ml
[normalne <10
pozytywne >=10]
Czy po tych wynikach można coś stwierdzić?
Co można więcej zrobić w kwestii diagnozy?
Czy gastrologa może zlecić coś więcej oprócz badań krwi i gastroskopii w kierunku diagnozy celiakii?
Czy wyniki badań pozwalają stwierdzić jednoznacznieceliakie?
Moderator: Moderatorzy
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: Czy wyniki badań pozwalają stwierdzić jednoznaczniecelia
Czy w trakcie gastroskopii pobrano wycinki z dwunastnicy?
Masz pozytywne przeciwcialo, a to sklania diagnostykę w kierunku celiakii.
Masz pozytywne przeciwcialo, a to sklania diagnostykę w kierunku celiakii.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Wiem tylko, że pobrano próbkę do badania na bakterię helicobacter pylori.
Gastroskopia została przeprowadzona ponieważ lekarz rodzinny podejrzewał refluks.
Tzn. aby stwierdzić nietolerancję na gluten konieczne jest zrobienie gastroskopii wraz z pobraniem wycinka z dwunastnicy?
Gastroskopia została przeprowadzona ponieważ lekarz rodzinny podejrzewał refluks.
Tzn. aby stwierdzić nietolerancję na gluten konieczne jest zrobienie gastroskopii wraz z pobraniem wycinka z dwunastnicy?
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Nietolerancja pokarmowa w nazewnictwie medycznym jest związana z np. niedoborami enzymatycznymi.
Celiakia jest to choroba autoimmunologiczna i owszem do jej diagnostyki w Twoim przypadku konieczna jest biopsja dwunastnicy, bo masz małe miano przeciwciał i zbyt mało zrobionych przeciwciał (oraz badania IgA ogółem, aby określić kwestię wyniku negatywnego) aby odejść od tego badania.
Jeżeli lekarz widział wynik tTg IgG przed badaniem i nie wpadl na to, aby od razu zrobić biopsję to lekarz do wymiany.
Celiakia jest to choroba autoimmunologiczna i owszem do jej diagnostyki w Twoim przypadku konieczna jest biopsja dwunastnicy, bo masz małe miano przeciwciał i zbyt mało zrobionych przeciwciał (oraz badania IgA ogółem, aby określić kwestię wyniku negatywnego) aby odejść od tego badania.
Jeżeli lekarz widział wynik tTg IgG przed badaniem i nie wpadl na to, aby od razu zrobić biopsję to lekarz do wymiany.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee