gastroskopia a badanie jelit
Moderator: Moderatorzy
gastroskopia a badanie jelit
Dzień dobry,
z góry proszę Was o pomoc, bo sama już się pogubiłam. Doczekałam się wizyty u gastrologa, który podejrzewa celiakię lub zespół jelita drażliwego. Dostałam od niego skierowanie na gastroskopię z pobraniem wycinka z dwunastnicy i testem HP (na helicobacter chyba), dopisał też rozpoznanie zespół jelita drażliwego/ celiakia. I tutaj moje pytanie, czy takie skierowanie wystarczy żeby zbadali mi też jelito? Bo fakt faktem, gastoskopia bolesna nie jest, ale robić coś bez sensu, albo robić dwa razy - sami przyznacie, że mija się z celem.
Jak to więc jest? Przypilnować samemu żeby osoba wykonująca badanie zbadała też jelita? (może dopłacić?) Bo przecież skoro dochodzą do dwunastnicy, to już nie daleko do jelit:D
Być może wystarczy pobranie wycinków z dwunastnicy?
Jestem z województwa śląskiego, więc jakby ktoś polecał którąś klinikę/szpital/przychodnię - chętnie przyjmę:)
z góry proszę Was o pomoc, bo sama już się pogubiłam. Doczekałam się wizyty u gastrologa, który podejrzewa celiakię lub zespół jelita drażliwego. Dostałam od niego skierowanie na gastroskopię z pobraniem wycinka z dwunastnicy i testem HP (na helicobacter chyba), dopisał też rozpoznanie zespół jelita drażliwego/ celiakia. I tutaj moje pytanie, czy takie skierowanie wystarczy żeby zbadali mi też jelito? Bo fakt faktem, gastoskopia bolesna nie jest, ale robić coś bez sensu, albo robić dwa razy - sami przyznacie, że mija się z celem.
Jak to więc jest? Przypilnować samemu żeby osoba wykonująca badanie zbadała też jelita? (może dopłacić?) Bo przecież skoro dochodzą do dwunastnicy, to już nie daleko do jelit:D
Być może wystarczy pobranie wycinków z dwunastnicy?
Jestem z województwa śląskiego, więc jakby ktoś polecał którąś klinikę/szpital/przychodnię - chętnie przyjmę:)
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: gastroskopia a badanie jelit
Dwunastnica to pierwszy odcinek jelita cienkiego. Jeśli pobiorą z niej wycinki to będzie zbadana część jelita. Endoskop rzadko kiedy dochodzi do dalszych odcinków jelita cienkiego. Nie ma możliwości zbadania całego jelita w normalnej gastroskopii.
To skierowanie starczy, tylko przypilnuj (przed badaniem), żeby mieli zamiar pobrać minimum 4 wycinki.
To skierowanie starczy, tylko przypilnuj (przed badaniem), żeby mieli zamiar pobrać minimum 4 wycinki.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Dziękuję bardzo,
zapisałam się już na badanie i o dziwo już na wtorek w szpitalu msz w Katowicach.
Przypilnuję tej ilości wycinków - chociaż lekarz nieco mnie zdziwił, gdyż powiedział, że jak uzna że wycinki są potrzebne to pobierze. Delikatnie go więc pokierowałam, że w skierowaniu mam napisane, że z wycinkami, ale nic się już nie odezwał...Do wtorku więc:)
zapisałam się już na badanie i o dziwo już na wtorek w szpitalu msz w Katowicach.
Przypilnuję tej ilości wycinków - chociaż lekarz nieco mnie zdziwił, gdyż powiedział, że jak uzna że wycinki są potrzebne to pobierze. Delikatnie go więc pokierowałam, że w skierowaniu mam napisane, że z wycinkami, ale nic się już nie odezwał...Do wtorku więc:)
- pleomorfa
Hmm to przypilnuj, bo z takim podejściem... a do diagnostyki celiakii są potrzebne, wiadomo.
To prywatnie czy na nfz? Jak prywatnie to normalnie, a jak na nfz to gratuluję
To prywatnie czy na nfz? Jak prywatnie to normalnie, a jak na nfz to gratuluję

Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Właśnie na nfz i jestem w szoku. Teraz tylko pozostaje poczekać i mam nadzieję że lekarz będzie delikatny, zainteresowany zdiagnozowaniem i dokładny. Dam znać po badaniu.
jak jest to jeszcze możliwe to poproś o zbadanie pH kwasów żołądkowych - jak już tam jest endoskop to warto poznać co tam się dzieje.
Już iestem po. Na wyniki czekam 3 tygodnie. Tyle jeszcze wytrzymam
a z tego co lekarz mógł stwierdzić naocznie to jedynie, że żołądek podatny mam na wzdymanie - niby coś co czuję i widzę, ale jak w końcu potwierdza to lekarz to wierzcie że aż czuje ulgę

Hejka, wyniki nie wykazały zaniku kosmków jelitowych. W skali Marsha 10/100 enterocytów. Czyli rozumiem, że celiakii nie mam?
- pleomorfa
Tak brzmi wynik?
Bo 10/100 enterocytów to nie skala Marsha :p.
No wyglądałoby na to, że nie ma.
Bo 10/100 enterocytów to nie skala Marsha :p.
No wyglądałoby na to, że nie ma.
a faktycznie, nie pisze że skala marsha, a jaka to skala? Rozumiem, że jelita zdrowe ....
Bo na diecie bg jest mi znacznie znaczenie lepiej, fizycznie, psychicznie, stan skóry się poprawił....ehhh mam mętlik
Bo na diecie bg jest mi znacznie znaczenie lepiej, fizycznie, psychicznie, stan skóry się poprawił....ehhh mam mętlik
Ale nic więcej nie ma na tym wyniku? Żadnego opisu stanu jelita? Kosmki, krypty?
To 10/100 to liczba enterocytów, uważa się, że jeśli jest około 40/100, to to juz jest celiakia na 100%.
To 10/100 to liczba enterocytów, uważa się, że jeśli jest około 40/100, to to juz jest celiakia na 100%.
- pleomorfa
Podbijam pytania Sheep.
A nie myślałaś o alergii IgG-zależnej?
Bo przeciwciał na celiakię mniemam nie robiłaś?
W ogóle dlaczego było podejrzenie celiakii?
A nie myślałaś o alergii IgG-zależnej?
Bo przeciwciał na celiakię mniemam nie robiłaś?
W ogóle dlaczego było podejrzenie celiakii?
Hej,
robiono mi jakieś przeciwciała, ale kiedy byłam już na diecie bg. Miałam włączyć do diety na parę dni gluten i iść na badanie. Wytrzymałam 3 dni, poszłam na badanie, a wynik w normie.
Opis gastroskopii:
Status normalis. Nie stwierdzono zaniku kosmków i rozrostu krypt. Wskaźnik Marsha 10/100 enterocytów.
Podejrzenie na celiakię rzucił któryś z miliona lekarzy których odwiedziłam. Objawy: wysypka ropna na twarzy, bóle stawów, gorączka, zmęczenie, osłabienie. Do tego zawsze niska hemoglobina, hematokryt, żelazo i problemy z żołądkiem (zaparcia, wzdęcia).
Po sprawdzeniu czy to nie borelioza, po zbadaniu anty TPO lekarz powiedział żeby odstawić najpierw pszenicę i nabiał. Objawy ustąpiły do pewnego stopnia. Zaczęłam czytać więcej o żywieniu i tak przeszłam na jedzenie bg. Dzisiaj z objawów, które pisałam wcześniej zostały problemy z brzuchem i wyniki krwi (hemoglobina, hematokryt, żelazo) na niskim poziomie.
Wyczekana wizyta u gastrologa myślałam, że potwierdzi moje przypuszczenia. Ale dalej jestem w punkcie, w którym byłam ponad rok temu
(
robiono mi jakieś przeciwciała, ale kiedy byłam już na diecie bg. Miałam włączyć do diety na parę dni gluten i iść na badanie. Wytrzymałam 3 dni, poszłam na badanie, a wynik w normie.
Opis gastroskopii:
Status normalis. Nie stwierdzono zaniku kosmków i rozrostu krypt. Wskaźnik Marsha 10/100 enterocytów.
Podejrzenie na celiakię rzucił któryś z miliona lekarzy których odwiedziłam. Objawy: wysypka ropna na twarzy, bóle stawów, gorączka, zmęczenie, osłabienie. Do tego zawsze niska hemoglobina, hematokryt, żelazo i problemy z żołądkiem (zaparcia, wzdęcia).
Po sprawdzeniu czy to nie borelioza, po zbadaniu anty TPO lekarz powiedział żeby odstawić najpierw pszenicę i nabiał. Objawy ustąpiły do pewnego stopnia. Zaczęłam czytać więcej o żywieniu i tak przeszłam na jedzenie bg. Dzisiaj z objawów, które pisałam wcześniej zostały problemy z brzuchem i wyniki krwi (hemoglobina, hematokryt, żelazo) na niskim poziomie.
Wyczekana wizyta u gastrologa myślałam, że potwierdzi moje przypuszczenia. Ale dalej jestem w punkcie, w którym byłam ponad rok temu

- pleomorfa
A ile byłaś wcześniej na diecie?
Bo badania robi się po 2 miesiącach prowokacji, a nie 3 dniach ...
Natomiast po gastroskopii wszystko ok.
Bo badania robi się po 2 miesiącach prowokacji, a nie 3 dniach ...
Natomiast po gastroskopii wszystko ok.
problem z gospodarką żelaza wymaga sprawdzenia całego układu pokarmowego. skoro górny odcinek wg gastrokopii jest czysty, to zostaje kilka metrów jelit. niestety to żmudna, kosztowna i nieprzyjemna droga..
zasugerowałabym na pewno badanie tzw. krzywą wchłaniania żelaza.
badano Ci kiedyś kał na obecność krwi?
jadasz mięso czerwone, strączki, warzywa zielone? suplementujesz żelazo?
zasugerowałabym na pewno badanie tzw. krzywą wchłaniania żelaza.
badano Ci kiedyś kał na obecność krwi?
jadasz mięso czerwone, strączki, warzywa zielone? suplementujesz żelazo?