Jakie przeciwciala zrobić?
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
Jakie przeciwciala zrobić?
O jakie badania mam poprosić w labolatorium. Wystarczy Ttg i Iga? Chodzi mi o przeciwciala bo juz zapomnialm. Badań dziecko.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: Jakie przeciwciala zrobić?
Zależy ja dużo możesz wydać. Zaleca się minimum 2 przeciwciała. Jeżeli ma IgA ogółem w normie lub ponad nią to tTg + endomysium/deamidowana gliadyna mogą zostać zrobione w tej klasie
. A jeśli nie to w IgG. Ja jestem zwolenniczką robienia przeciwciał w dwóch klasach (jeśli nie ma niedoboru IgA), bo de facto gdzieś i tak może być przekroczone.

Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: Jakie przeciwciala zrobić?
Zwykle oznacza się stężenie dwóch z trzech dostępnych przeciwciał:
przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG)
przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: „nowej gliadynie” DGP lub GAF)
Wyniki najnowszych badań wykazują szczególnie wysoką wartość diagnostyczną dwóch ostatnich przeciwciał.
Nie ma potrzeby oznaczania wszystkich przeciwciał. Należy jednak pamiętać, iż w trakcie diagnostyki należy pobrać krew na badanie oceniające całkowity poziom IgA. Zdarzyć się bowiem może, że w przypadku braku Iga badanie może dać wyniki fałszywy. W przypadku niedoboru IgA ocenia się wtedy przeciwciała w klasie IgG. Można także od razu zbadać przeciwciała w obu klasach (IgA i IgG).
przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG)
przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: „nowej gliadynie” DGP lub GAF)
Wyniki najnowszych badań wykazują szczególnie wysoką wartość diagnostyczną dwóch ostatnich przeciwciał.
Nie ma potrzeby oznaczania wszystkich przeciwciał. Należy jednak pamiętać, iż w trakcie diagnostyki należy pobrać krew na badanie oceniające całkowity poziom IgA. Zdarzyć się bowiem może, że w przypadku braku Iga badanie może dać wyniki fałszywy. W przypadku niedoboru IgA ocenia się wtedy przeciwciała w klasie IgG. Można także od razu zbadać przeciwciała w obu klasach (IgA i IgG).