Choroba duhringa a ciążą POMOCY

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
resetka
Nowicjusz
Nowicjusz

Choroba duhringa a ciążą POMOCY

Post autor: resetka »

Witam, szukałam na forum ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie. Celiakie wykryto u mnie 2 lata temu a przy okazji wyszło na to że choruję też na celiakie skórną, gdzie występowała tylko na łokciach ( całe życie leczyłam się na łuszczycę) nigdy nie stosowałam diety aż do teraz, jestem w 5 tyg ciąży i dla dobra dziecka staram się unikać glutenu, chociaż wiadomo że to dopiero początki i zdarza się że nieświadomie coś zjem :/ ale to nie gluten teraz jest dla mnie zmora tylko tabletki dla kobiet w ciąży :/ stosuje je od 2 miesięcy (brałam profilaktycznie już wcześniej )zawierają one jod co jest niezbędne dla dziecka, tylko że teraz przez te tabletki mam całe powieki spuchnięte, czerwone i swędzące, mimo diety się to powiększa (wygląda jakbym miała pełno liszai )wydaję mi się że to przez ten jod w tabletkach bo od kiedy je biorę to się tylko powiększa. Wiadomo że zdrowie dziecka jest najważniejsze i muszę je brać ale czy ktoś miał tak samo jak ja? to jest dopiero 5 tydzień i boję się co to będzie za pół roku? czy to się będzie dalej nasilać? Jeżeli są na forum jakieś dziewczyny co chorują na chorobę duhringa napiszcie mi proszę jak przebiegała wasza ciążą? jak również czy stosowałyście ścisłą dietę od początku ?
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Choroba duhringa a ciążą POMOCY

Post autor: pleomorfa »

Przy Duhringu należy unikać jodu... bo nie tylko gluten powoduje reakcje, ale także jod (i to nie ma różnicy czy wdychany w powietrzu, czy z ryb, czy też z suplementów). Wiadomo, zdrowie dzieciaczka jest bardzo ważne. Lekarz się jakoś odnosi do tego problemu?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
resetka
Nowicjusz
Nowicjusz

Powiedział że mogę zamiast tych witamin brać wit.D + Kwas foliowy tylko boje się że to jest za mało bo czytalam że jod jest bardzo ważny w rozwoju zarodka we wczesnej ciąży i myślę żeby jakoś przecierpieć te witaminy przynajmniej do 3 miesiąca
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Moge cie pocieszayc, ze ja do 3 miesiecy wcale nie bralam, zadnych witamin ani d ani kwasu foliowego, bo nie wiedzialam, ze jestem w ciazy. Na dodatek mialam wtedy zapalenie pecherza i bralam antybiotyki codziennie przez ponad dwa tygodnie, ale cale szczescie wszystko bylo wporzadku.
pozdrawiam :D
resetka
Nowicjusz
Nowicjusz

Wow to późno się dowiedzialas :) no ją trochę panikuje bo to pierwsze dziecko a z dieta to się staram ograniczyć gluten do minimum bo zdazy się że nie poczytam dokładnie etykiety, a przed ciąża nie stosowalam wogole :(
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

No to Resetka głupotę zrobiłaś, że wcześniej nie stosowałaś ;). A glutenu w ogóle nie jedz, a nie ograniczaj do minimum - śladowe ilości też odpadają.
Co do jodu, cóż...nie mam pojęcia jak działa immunologia pod wpływem jodu w Duhringu, więc nie pomogę. Natomiast w rozwoju płodowym to faktycznie dosyć ważny składnik.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

resetka, dieta bezglutenowa na 200%. zero odstępstw.
w ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na jod przez rozwijający się płód i zmiany hormonalne w tarczycy i musisz jak najszybciej tę kwestię skonsultować ze swoimi lekarzami, jest to naprawdę istotne dla Twojej tarczycy i układu nerwowego dziecka.
ODPOWIEDZ