Lays
Moderator: Moderatorzy
- salsamichal
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 352
- Rejestracja: śr 04 cze, 2014 17:17
- Lokalizacja: Kraków
Re: Lays
Jem często serowe i minionkowe hot dog
skład ok i nic niepokojącego nie zauważyłem ale należy czytać składy bo ser
owe z czymś mają już w składzie mąkę pszenna

owe z czymś mają już w składzie mąkę pszenna
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Re: Lays
Ja dla 2 dni temu jadłam laysy solone, bo większość os w necie pisała, że niby nie mają glutenu, jednak ja jakoś dzisiaj i wczoraj się źle czuję, nie jestem pewna czy to po nich, ale raczej tak bo ostatnio nie jadłam nic niepokojącego tylko same produkty bezglutenowe jak makarony firmy bezgluten czy veganskie albo warzywa i owoce, więc sądzę że laysy solone, jednak ten gluten mają! Radzę uważać....
Re: Lays
Chciałbym zapytać co sądzicie o nowych chipsach LAys scoops. SKład jest na stonie w podanym linku http://testujemyjedzenie.pl/lays-scoops ... -i-opinie/ Dzwoniłam do producenta to wymigał się od odpowiedzi, że wszelki skład i alergeny są na produkcie i jeśli nie ma wymienionych to trzeba zakładać, ze produkt jest od nich wolny. Co myślicie na ten temat? 

- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Lays
Skrobia w składzie i wszystko jasne
. Z resztą ich wygląd i skład sugeruje, że połowa to mąka.
Choć zwykle na Lays'ach były wypisane rodzaje skrobi, a skoro nie ma to nie ma również, co ryzykować.

Choć zwykle na Lays'ach były wypisane rodzaje skrobi, a skoro nie ma to nie ma również, co ryzykować.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
-
- Nowicjusz
- Posty: 9
- Rejestracja: ndz 21 cze, 2015 21:15
- Lokalizacja: Gdańsk
Odpowiedź od Lay's (Frito Lay/ Pepsico) z dnia 24.02.2016
Może to pomoże 
"Szanowna Pani Joanno
Dziękujemy za kontakt w sprawie zawartości glutenu oraz znakowania w tym zakresie naszych produktów.
Nasze słone przekąski (m. in. chipsy ziemniaczane, chrupki, prażynki, krakersy, orzechy, paluszki, popcorn) znakowane są zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie. Na opakowaniu każdego z produktów zawsze podajemy składniki alergenne lub powodujące nietolerancję. W przypadku zmiany receptury któregokolwiek z naszych produktów o dodatkowe składniki wznoszące gluten (np. owies, orkisz, żyto) informacja ta pojawi się na opakowaniu.
Składniki ze zbóż zawierających gluten takich jak pszenica, jęczmień są częstym składnikiem naszych wyrobów, zarówno chipsów jak i chrupek. Na podstawie obecnych przepisów, produkt bezglutenowy to ten, w którym zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg produktu gotowego do spożycia. Każdy produkt, również w ramach jednej marki, może mieć inny skład i w związku z tym inne oznakowanie. Jeżeli na opakowaniu konkretnego produktu nie ma informacji o glutenie, to znaczy, że nie ma w nim dodanych składników wnoszących gluten i nie ma powodu jego znakowania.
W zakładach, w których produkowane są nasze przekąski, posiadamy systemy oraz procedury czyszczenia linii, których zadaniem jest eliminowanie ryzyka przeniesienia jakichkolwiek zanieczyszczeń z innych produktów.
Bezpieczeństwo naszych konsumentów jest jednym z najwyższych priorytetów działalności Naszej firmy. Dlatego też zachęcamy do czytania etykiet na produktach, gdyż receptura produktu może ulec zmianie, a na opakowaniu znajduje się najbardziej aktualna informacja o zastosowanych składnikach, w tym tych zawierających gluten. Dotyczy to zarówno słonych przekąsek, jak również napojów z rodziny Pepsico.
W przypadku jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem 801 102 060 bądź mailowy na adres konsument@pepsico.com.
Z poważaniem,
Serwis Konsumencki Frito Lay"

"Szanowna Pani Joanno
Dziękujemy za kontakt w sprawie zawartości glutenu oraz znakowania w tym zakresie naszych produktów.
Nasze słone przekąski (m. in. chipsy ziemniaczane, chrupki, prażynki, krakersy, orzechy, paluszki, popcorn) znakowane są zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie. Na opakowaniu każdego z produktów zawsze podajemy składniki alergenne lub powodujące nietolerancję. W przypadku zmiany receptury któregokolwiek z naszych produktów o dodatkowe składniki wznoszące gluten (np. owies, orkisz, żyto) informacja ta pojawi się na opakowaniu.
Składniki ze zbóż zawierających gluten takich jak pszenica, jęczmień są częstym składnikiem naszych wyrobów, zarówno chipsów jak i chrupek. Na podstawie obecnych przepisów, produkt bezglutenowy to ten, w którym zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg produktu gotowego do spożycia. Każdy produkt, również w ramach jednej marki, może mieć inny skład i w związku z tym inne oznakowanie. Jeżeli na opakowaniu konkretnego produktu nie ma informacji o glutenie, to znaczy, że nie ma w nim dodanych składników wnoszących gluten i nie ma powodu jego znakowania.
W zakładach, w których produkowane są nasze przekąski, posiadamy systemy oraz procedury czyszczenia linii, których zadaniem jest eliminowanie ryzyka przeniesienia jakichkolwiek zanieczyszczeń z innych produktów.
Bezpieczeństwo naszych konsumentów jest jednym z najwyższych priorytetów działalności Naszej firmy. Dlatego też zachęcamy do czytania etykiet na produktach, gdyż receptura produktu może ulec zmianie, a na opakowaniu znajduje się najbardziej aktualna informacja o zastosowanych składnikach, w tym tych zawierających gluten. Dotyczy to zarówno słonych przekąsek, jak również napojów z rodziny Pepsico.
W przypadku jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem 801 102 060 bądź mailowy na adres konsument@pepsico.com.
Z poważaniem,
Serwis Konsumencki Frito Lay"
Re: Lays
Czyli odpowiedź taka jak zwykle
Nie mogą wymienić konkretnie co nie zawiera glutenu? albo co na 100% zawiera? Na żadnych chipsach nie jest napisana informacja o alergenach, a wątpie by te z tysiącem przypraw i aromatów były bezpieczne. Pomijając fakt, że czytając forum nie trafiłam na wypowiedź osoby, która je każdy rodzaj laysów i dobrze się po nich czuje...

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Lays
My jemy tylko solone.
Wydaje mi się, że na innych widziałam info o śladowych ilościach, a nawet w składzie. Przy okazji spojrzę
Wydaje mi się, że na innych widziałam info o śladowych ilościach, a nawet w składzie. Przy okazji spojrzę
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.