Czy to celiakia?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Izuska33
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy to celiakia?

Post autor: Izuska33 »

Witam.
Mam na imię Izabela. Jako dziecko miałam prawdopodobnie celiakie.Dietą bezglutenową byłam leczona 5-6 lat. Jestem z bliżniąt jednojajowych. Zawsze miałam problemy z przytyciem. Mimo urodzenia dwojki dzieci waże 45 kg. OD KILKU LAT mam szereg dolegliwości, które nie wiem czy mogą być zwiazane z celiakia. W obu ciążach miałam cukrzyce insulinozależną, niedoczynność tarczycy, wielowodzie. Na niedoczynność leczę sie. mam małą tarczyce. Cukier czasami skacze.Ostatnio leczę się na rwe kulszową, jednak rtg kręgosłupa i rezonans magnetyczny wykazal tylko lordoze lewowypukła. Mam biegunki, wymioty zdarzaja sie czasem, zaparcia. Leczyłam helicobacter. Nie che opisywać wszystkiego. Często mam stany depresyjne, zmienność nastrojów, drażliwość.Mama zmarla na raka szyjki macicy i miala tez raka jelita cienkiego. Miała stomię. Wyszła mi krew utajona w kale ale ponoć prze chemoroidy. Poradźcie coś. Dziękuje
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Czy to celiakia?

Post autor: pleomorfa »

Witam :)

Z celiakii się nie wyrasta, jeśli faktycznie jest to przez całe życie.

Wiadomo jak wtedy diagnozowano celiakię czy na zasadzie "kiedyś, chyba coś było" ?

Opisywanie wszystkiego pewnie ułatwiłoby pomoc.
Sprawdzałaś hashimoto? Tak mi z opisu pasuje.

Co najlepiej zrobić - badania w kierunku celiakii. Jeżeli była kiedyś to jest i teraz, a objawy mi bardzo ładnie pasują. Jak wyglądają wyniki podstawowych badań krwi?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Izuska33
Nowicjusz
Nowicjusz

Miałam robione usg tarczycy z tego co mówiła pani doktor zapalenie było w ciąży. Na kolejnym badaniu wyszło tylko, że tarczyca jest mała. W dzieciństwie po podaniu glutenu robiłam białe kupki tluszczowe, miałam wielki brzuch i głowę natomiast cala reszta była szczuplutka.Byłam niejadkiem bo zawsze bolal mnie brzuch. Często borykałam się z anemi. Teraz chyba nie mam. nie mam dostepu do karty z dzieciństwa nie wiem jak stwierdzona byla celiakia i czy byla. Mama zawsze mowila że celiakia.
Hemoglobina -14,3 (12,0-16)
Hematokryt - 41 (37-47)
MCV - 92 (80-99)
MCHC - 34,9 ( 32,0-37,0)
RDW-CV 12 (12-15)
RDW-SD 41 (36-46)
plytki - 269 (140-440)
MPV - 10,60 (9,00-13,00)
pdw-13 (9-17)
ob 4-(2-15)
zmagam sie od kilku lat z nawracajaca grzybicą pochwy wywołana candidia
Gastroskopia wykazała helicobacter, reflux, śluzówka dwubarwna, w części przedodźwiernikowej przekrwiona, 20 maja mam kolonoskopie
Awatar użytkownika
pleomorfa

Czyli w czasie gastroskopii nie pobrano wycinków z dwunastnicy? Szkoda, bo miałabyś z głowy lwią część diagnostyki celiakii.

Co do tarczycy nie były robione przeciwciała dla hashimoto?
No to morfologia wygląda ładnie.

Niektóre objawy mogą być od candidy, jeżeli jest to grzybica nawracająca to istnieje ryzyko, że nie ograniczyła się tylko do pochwy.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Izuska33
Nowicjusz
Nowicjusz

Przeciwciała są ujemne na Hashimoto. Choć robiłam je 2 lata temu. Nie były obierane wycinki z dwunastnicy.
Izuska33
Nowicjusz
Nowicjusz

No pozostaje zrobic badania. Zobaczymy jak wyjdzie kolonoskopia. W sumie nie mowilam swojej pani doktor ze bylam na diecie bezglutenowej. Dziwne dla mnie jest to ze boli jak rwa kulszowa a rezonans nie wykazal ucisku na nerw czy przepukliny. A teraz najbardziej to mi dokucza
Awatar użytkownika
pleomorfa

Może to nie rwa? Nie znam się na tym przyznam szczerze.
A kwestia bycia na diecie i zdiagnozowanej celiakii w młodości jest bardzo istotna.

No trzeba zrobić :).
Izuska33
Nowicjusz
Nowicjusz

Z rezonansu wynika ze to nie rwa. Ale ja juz nie wiem co. Jutro wizyta u lekarza. DZIS neurolog nic nie stwierdzila jedynie mam sie rehabilitowac ze wzgledu na lordoze lewowypukla ale ona chyba nie daje takich objawow.Nie wiem lekarz tez nie wie od czego to boli i od czego moje inne dolegliwosci Dziekuje za szybkie odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
pleomorfa

Proszę bardzo. Tak to jest jak człowiekowi do nauki nie śpieszno :D

Z doświadczenia powiem tak: wady kręgosłupa mogą dawać tak niespecyficzne objawy, że człowiek nawet by na to nie wpadł. Ale warto wykluczyć inne rzeczy.

Powodzenia :)
Izuska33
Nowicjusz
Nowicjusz

Pani doktor u której się lecze akurat jest super bo nie zostawiła mnie z kwitkiem tylko próbuje wyjaśnić wszystko. Ale ona nie wie o tym że była na diecie bezglutenowej w dzieciństwie.
:564: Czytałam, że celiakia może powodować skrzywienia kręgosłupa.
A co oznacza wynik GFR =82,00? Kreatynina w normie. Ja już głupieje od tego wszystkiego.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Hmm nie spotkałam się z takim twierdzeniem, że może krzywić kręgosłup. Swoją drogą teraz wszyscy są skrzywieni :P

No to super, że lekarka jest skrupulatna :).

A jaka jest norma? GFR jest obliczany na podstawie kreatyniny w tym badaniu z tego co mi się wydaje. Jeśli byłoby coś nie tak to można zrobić klirens kreatyniny (dobowa zbiórka moczu) i wtedy wychodzi faktyczny przesącz kłębuszkowy.
Izuska33
Nowicjusz
Nowicjusz

Kreatynina z krwi norma to od 60,00-90,00 chyba ja mam 70,00
GFR 82,00
norma wiecej niż 90
Z tymi skrzywieniami kręgosłupa czytałam na jakims pdf z wykładu na uczelni czy coś
Awatar użytkownika
pleomorfa

O to ciekawe. Jakby Ci wpadło w ręce to proszę o link :)

Nie ma się czym przejmować jeśli kreatynina jest w normie (przynajmniej tak mi zawsze wszyscy powtarzali :P), bo to jest wyliczane ze wzoru na podstawie wyniku kreatyniny i danych pacjenta (wiek, płeć itp.). Warto pokazać lekarce i jak stwierdzi, że jest coś nie tak to pewnie zleci dalsze sprawdzenie nerek.
Izuska33
Nowicjusz
Nowicjusz

Jak znajdę to prześle linka.Tą kreatyniną się za bardzo nie przejmuje. Ale dziś idę do pani doktor to może coś się wyjaśni jeszcze.Dziękuje :)
Izuska33
Nowicjusz
Nowicjusz

Często wymiotuje śniadanie...dziś też.W ciąży nie jestem bo stosuje krążki Nuva ring. Kuracje hormonalną stosuje ze wzgl na Częste powracające torbiele jajnika, które niestety pękaja. Ostatnio zbieral się też płyn w macicy i mam polipa. Dużo tego jak na 33 letnią kobietę.
ODPOWIEDZ