1. "nie zawiera" alergenu oraz produkty nie posiadające informacji o alergenie - bez kolorowego paska (w bazie nie mamy rozróżnienia czy brak alergenów wynika z braku opisu czy faktycznego braku alergenów w produkcie)
2. "zawiera" lub "może zawierać" alergen - czerwony pasek
w przyszłości ma być takie sortowanie (jeśli będzie większe zainteresowanie, żebyśmy wiedzieli, ze jest dla kogo pracować, bo na razie tylko my tu dyskutujemy, za co dziękuję, ale też byłoby miło zobaczyć więcej testerów):
1. nie zawierające alergenu potwierdzone certyfikatem np. "przekreślony kłos" - zielony pasek i certyfikat
2. nie zawierające alergenu informacja od producenta na opakowaniu - zielony pasek (może inny odcień zielonego)
3. nie posiadające informacji o alergenie - bez paska
4. "może zawierać" - pasek pomarańczowy
5. "zawiera" - pasek czerwony
Problemy, które aplikacja ma rozwiązać:
+ Aplikacja powstała również z myślą o Bezglutenowcach > moja żona ma celiakię, dbanie o jej zdrowie
+ z braku dla mnie wyszukiwarki produktów bez glutenu (lub bez alergenu) dostępnych w okolicznych sklepach stacjonarnych > oszczędność czasu, nie muszę czytać etykiet, w tym czy "może zawierać" (trochę to czasu zajmuje przy półce), znam najnowszą ofertę okolicznych sklepów stacjonarnych
+ braku informacji gdzie mogę najtaniej kupić konkretne produkty bez glutenu > oszczędność pieniędzy i łatwy wybór produktów na listę zakupów np. w tramwaju, w domu, a nie stojąc przed półką, próbując odczytać gdzie schowali info o alergenach
+ poza tym mogę poinformować innych o cenach i ofercie sieci handlowej, a inni mnie
+ zachęcam sieci do wprowadzania na półki produktów bezglutenowych, im nas (wymagających i świadomych alergików z mobilną wyszukiwarką) więcej tym sieci muszą szybciej się dostosować do klienta
Zaoszczędzone pieniądze i czas wolę przeznaczyć na wspólny wyjazd

Aplikacja jest też dla niealergików, może zastąpić Listonica (ma te same funkcje) w zakresie listy zakupów, excele do domowych budżetów, ceneo dla produktów w sklepach stacjonarnych czyli być takim:
Googloceneo dla konsumenta przed wyjściem do sklepu