wycinki przy kolonoskopii
Moderator: Moderatorzy
wycinki przy kolonoskopii
Dzisiaj byłam na kolonoskopii.Pobrano wycinki do badania histopatologiczego z zastawki Bauhina i wycinki z illeum terminale. Co to może znaczyć?
Re: wycinki przy kolonoskopii
Witaj, po prostu wycięto kawałki tkanek z Twojego organizmu w celu przebadania ich pod kątem zmian zapalnych, chorobowych itd.
Zastawka Bauhina to jakaś część przewodu pokarmowego; illeum terminale to końcowa część jelita cienkiego.
Wydaje mi się, że zazwyczaj pobiera się wycinki z najbardziej charakterystycznych dla podejrzewanej choroby miejsc (np. w celu zdiagnozowania celiakii) lub miejsc z widocznymi zmianami (np. zaczerwienieniem).
To może pomóc lekarzowi w diagnozie Twojego stanu.
Zastawka Bauhina to jakaś część przewodu pokarmowego; illeum terminale to końcowa część jelita cienkiego.
Wydaje mi się, że zazwyczaj pobiera się wycinki z najbardziej charakterystycznych dla podejrzewanej choroby miejsc (np. w celu zdiagnozowania celiakii) lub miejsc z widocznymi zmianami (np. zaczerwienieniem).
To może pomóc lekarzowi w diagnozie Twojego stanu.
Re: wycinki przy kolonoskopii
Dziekuje za szybką odpowiedź. Więc jednak coś mogło być, ze wycinki pobrali. Byłam uspiona do kolonoskopi a lekarz rozmawiał z moją siostrą. Siostra mówi że jest ok. Opisywałam wcześniej swój przypadek innym wątku. Lekarka która mnie prowadzi stwierdziła jednak, że nie chce mi sie chyba wracac do pracy i symuluje choroby. Pozostaje mi czekać na wnik. Choć nie wiem czy były wycinki pobierane rutynowo, czy faktycznie coś było niepokojącego.