Jak piję w Costa Cafe, tam robią na mleku Alpro Soya, które jest bezglutenowe a poza tym mają w ofercie baton/ciastko Brownie, a tu ciekawostka w nazwie pisze Bezglutenowe Ciastko Brownie, a w składzie piszą że zawiera pszenicę. Na starych opakowaniach był na szczęście opis po angielsku z którego wynikało że jakiś polski buc tłumaczyć nie umiał
Arterius pisze:Bezglutenowe Ciastko Brownie, a w składzie piszą że zawiera pszenicę. Na starych opakowaniach był na szczęście opis po angielsku z którego wynikało że jakiś polski buc tłumaczyć nie umiał
Czy na pewno? Ja widziałam na tych brownie wyraźnie napisane, że zawierają skrobię pszenną bezglutenową.
Więc są bezglutenowe, choć nie bezpszenne.
Przestrzegam wszystkich przed piciem kawy i herbaty w sieciówkach takich jak Costa Coffee, Starbucks coffee, Green Nero itp. po rozmowie z baristami i menadżerami ja rezygnuję z wizyt w tych kawiarniach, oto e-maile które dostałem:
"Witam,
W kawiarni dokładamy wszelkich starań, aby nie dochodziło do zanieczyszczeń krzyżowych. Nasi wyedukowani Bariści z powodzeniem sprzedają zachowując wszelkie standardy ciasto bezglutenowe, jednak w przypadku bardzo silnej alergii na gluten (celiakia) nie rekomendujemy kupna takiego produktu. Taka sama sytuacja ma miejsce w przypadku wszystkich kaw i napojów z naszej oferty.
Pozdrawiam,
Kamil Gaszewski"
"Szanowny Panie Adrianie,
Klasyczna czarna kawa z naszej oferty (np. espresso, americana) oraz
herbaty nie zawierają glutenu w swoim składzie.
Natomiast w samej kawiarni znajduje się wiele innych produktów
spożywczych, które gluten posiadają i z którymi kawa lub herbata mogą
mieć kontakt.
Pozdrawiam,
Michał Pietrzykowski"
Ostatnio zmieniony pn 31 sie, 2015 17:21 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
Mnie zawsze zapewniano, że kawa u nich jest bezglutenowa (no bo to przecież tylko woda i ziarenka kawy ), dlatego u nich czasami piłem (starbucks costa coffe), ale po dłuższych rozmowach z obsługą dowiedziałem się o możliwości zanieczyszczenia, więc rezygnuję z picia kawy czy herbaty w tych kawiarniach.