przestrzeganie diety

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kfiatek »

smerfetka pisze:no to bede musiala porobić te badania , bo jak dalej pójdzie to jeszcze łysa bede :evil:
Powyższa motywacja mnie powaliła... ](*,) IMHO, jest masa naprawdę dużo gorszych przypadłości, które mogą wyniknąć z nietrzymania diety. Jak dla mnie, wizja wypadających włosów jest niczym w porównaniu z wizją schodzenia z tego świata w męczarniach na raka jelit ](*,) Ale może ja po prostu patrzę w trochę dalszej perspektywie, niż najbliższe parę miesięcy?
Wobec powyższego, zaczynam się skłaniać ku twierdzeniu Kabran, że
Nikt Cię nie chce straszyć, ale Twoje podejście do choroby, niefrasobliwość i bezmyślność są powalające...
Nawiasem mówiąc, smerfetko, weź pod uwagę, że Kabran jest osobą z zasady życzliwie nastawioną do ludzi i obdarzoną niezmierzoną cierpliwością (moja cierpliwość jest w porównaniu dużo krótsza). Na takie sformułowanie z jej strony trzeba sobie naprawdę porządnie zapracować. Przemyśl to sobie może.
Ostatnio zmieniony wt 11 lip, 2006 18:42 przez kfiatek, łącznie zmieniany 1 raz.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Awatar użytkownika
smerfetka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: smerfetka »

noo ale juz nie jem swiadomie glutenu i zwracam uwage na ten syrop...Zrezygnowalam z bułek sojowych.. Ztym ze jedyny sklep ze zdrowa zywnoscia ktory jest w zabrzu zostaje zamkniety na miesiac z powodu urlopu ...Na szczescie mam kilka chlebów zamowionych a jak sie skoncza to pozostaje mi głodówka ..Włosy tak drastycznie mi nie wypadaja..
Ostatnio zmieniony wt 11 lip, 2006 19:07 przez smerfetka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Patka »

nie głodówka Ci nie pozostaje jedz pieczywo ryżowe i kukurydziane z oznaczeniem bez glutenu :)
Awatar użytkownika
smerfetka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

no dopiero po tych wypadajacych włosach przekonalam sie ze nie ma zartów z tą choroba jutro ide na badania..
Awatar użytkownika
vixi

Post autor: vixi »

z tego co wiem to w zabrzu jest chyba kilka sklepów ze zdrową żywnością (poszukaj adresów w necie) poza tym pozostaje bytom, ruda śląska a nawet katowice - dla chcącego nic trudnego.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
Ainer
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Ainer »

Wiesz Smerfetko zachowujesz się jak małe niepoprawne dziecko któremu trzeba dać klapsa w pupę [-X . Juz od dawna zbieram się żeby napisać, ale zawsze się powstrzymywałam. Sądzę że jesteś na tyle dorosła, żeby zrozumieć zawiłości choroby. Powinnaś zdać sobie sprawę z tego że lekarstwo dla Ciebie - to dieta, pisałam już im szybciej wbijesz to sobie do głowy tym masz większe szanse na zmniejszenie skutków ubocznych choroby. Sądzę, że dziewczyny dają Tobie słuszne rady poparte własnymi doświadczeniami. Każda z nas mogłaby dużo pisać na temat celiaki. Pamiętaj, że nasz organizm jest tak skonstrowany ,że prędzej czy później upomni się o swoje, a wtedy wypadanie włosów już nie będzie takim wielkim problemem. Może trochę długo, ale już nie wytrzymałam :wink:
Awatar użytkownika
smerfetka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

jak dla mnie wypadanie włosów jest duzym problem :(
Awatar użytkownika
Ainer
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Ja też obserwowałam u siebie wypadanie włosów i nie wiązałam tego absolutnie z chorobą. Teraz gdy stosuję dietę zjawisko to ustąpiło. Myślę, że to były skutki uboczne choroby zresztą jedne z wielu ( osteroporoza, notoryczny brak wapnia, notoryczny brak żelaza, nadpłytkowość i jeszcze parę innych ). Czy weźmiesz się za siebie zależy tylko i wyłącznie od Ciebie POwodzenia i nie daj się więcej skusić, bo pamiętaj jesteś jedyna w swoim rodzaju. Pomyśl, przecież nas tak nie wiele jest.
Awatar użytkownika
smerfetka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

jak narazie tak drastycznie mi nie wypadaja ale boje sie ze zaczna bardziej , nie chce w tak młodym wieku nosic peruke :(
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

smerfetka pisze:jak narazie tak drastycznie mi nie wypadaja ale boje sie ze zaczna bardziej
A ta znowu swoje...
Ja wiem, że trudno znaleźć związek między celiakią i zniszczonymi jelitami, a wypadaniem włosów. Ale tak jest. Wyobraź sobie swoje jelito "od środka": powinno wyglądać jak kawałek aksamitu lub pluszu, być takie mechate... A gluten to maszynka do golenia, który te meszki-włoski niszczy. I Twoje jelito już nie jest mechate... jest płaskie, gładkie jak folia. Przez to powierzchnia, przez którą wchłaniało wszystko - witaminy, żelazo, białka i węglowodany, słowem całe dobro z pożywienia - nie ma jak dostać się do organizmu. Mówiąc dosłownie - "przelatuje" przez jelito... I dlatego Twój organizm jest notorycznie i bez przerwy niedożywiony... I nie pomogą żadne odżywki, preparaty witaminowe, cuda na kiju... Dopóki nie wyleczysz jelit. Jak wróci prawidłowe wchłanianie, wtedy poprawi się wszystko. Również włosy. Dlatego nie ma dla Ciebie innego lekarstwa jak dieta. Tylko to wyleczy Twoje jelita i sprawi, że włosy nie będą wypadać. Bo jak tak dalej pódzie, to Ci zaczną wypadać zęby i dopiero będziesz śliczna... (to żart :wink: ).
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
smerfetka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

spanikowałam nieco :P , no to ja juz scisle stosuje diete :)
Awatar użytkownika
Ainer
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Smerfetko rozbawiłaś mnie, pominnaś zmienić nik na jakiś olaboga albo coś w tym stylu. :lol:

Kabran Twoja cierpliwość została wystawiona na ogromną próbę :roll: Życzę wytrwałości , bo ja wymiękłam :frown:
Awatar użytkownika
smerfetka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

juz połowa włosow mi wypadla :(
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

smerfetka pisze:juz połowa włosow mi wypadla
O, liczysz je? :lol:
Nawet jeśli od dzisiaj przeszłaś na ścisłą (czytaj: dokładną) dietę, to nie oczekuj rezultatów od razu. Twoje zmasakrowane jelita potrzebują czasu, żeby się odbudować, a Twój organizm musi się odżywić... Jak długo to potrwa? Trudno powiedzieć, wszystko zależy od stanu kosmków jelitowych, może nawet pół roku... :roll: Pomyśl ile czasu niszczyłaś swój organizm...
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
vixi

Post autor: vixi »

poprostu zadbaj o siebie i swoją dietę a wtedy włosy nie będą wypadac
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
ODPOWIEDZ