gdzie zrobic badanie dna
Moderator: Moderatorzy
gdzie zrobic badanie dna
witam prosze o porade gdzie moge zrobic bardzo wiarygodne badanie dna w kierunku celiaki?
znalazlem strone i jest cena obnizona o 30% ale chce miec spokoj i moge zaplacic normalnie byle bylo to wiarygodne
badania mam ze szpitala z odzialu chorob wewnetrznych i metabolicznych, cytat wypisu ze spitala :obserwacja w kierunku celiaki ujemna, pomimo dodatniego testu PTTA wobec braku niedoborow w badaniach biochemicznych nie rozpoznano celiaki
wyniki:
transglutaminazie tkankowej pozytywny IgA 38.30 RU/ml
transglutaminazie tkankowej negatywny IgG 0.11
gastro w porzadku pobrane wycinki
wiec prosze o podanie zaufanej strony gdzie zrobic badanie dna na celiakie
z gory bardzo dziekuje
znalazlem strone i jest cena obnizona o 30% ale chce miec spokoj i moge zaplacic normalnie byle bylo to wiarygodne
badania mam ze szpitala z odzialu chorob wewnetrznych i metabolicznych, cytat wypisu ze spitala :obserwacja w kierunku celiaki ujemna, pomimo dodatniego testu PTTA wobec braku niedoborow w badaniach biochemicznych nie rozpoznano celiaki
wyniki:
transglutaminazie tkankowej pozytywny IgA 38.30 RU/ml
transglutaminazie tkankowej negatywny IgG 0.11
gastro w porzadku pobrane wycinki
wiec prosze o podanie zaufanej strony gdzie zrobic badanie dna na celiakie
z gory bardzo dziekuje
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: gdzie zrobic badanie dna
Euroimmun DNA robi te badania, ale firm jest sporo generalnie. Pytanie czy cokolwiek Ci ono da, bo ono nie mówi o chorobie, a o predyspozycji. A patrząc na dodanie przeciwciało... to celiakia jest praktycznie pewna, pytanie czy zdążyło zniszczyć jelita.
Masz pozytywne przeciwciało... w dodatku transglutaminazę w IgA, która jest "modelowym przeciwciałem". Rozumiem, że wyników wycinków jeszcze nie ma?
Masz pozytywne przeciwciało... w dodatku transglutaminazę w IgA, która jest "modelowym przeciwciałem". Rozumiem, że wyników wycinków jeszcze nie ma?
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
wyniki wycinkow mam: cztery wycinki o srednicach 2 mm pochodzace z dwunastnicy( dwa fragmenty blony sluzowej opuszki dwunastnicy i dwa fragmenty blony sluzowej pozaopuszkowej) z przekrwieniem w obrebie blaszki wlasciwej. kosmki dwunastnicze bez zaniku, krypty nie sa hipertroficzne a na 100 enterocytow przypada 2 limfocyty srodnablakowe( material opisany jako:'' opuszka i czesc zastepujaca dwunastnicy''
podpisalo sie pod tym trzech lekarzy
podpisalo sie pod tym trzech lekarzy
- pleomorfa
Czyli albo jest błędny wynik przeciwciała albo nie zdążyły się wykształcić zmiany. Jedno z dwóch.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
to jakie pewne badania jeszcze zrobic? bo gastrolog mnie olewa i badan nie chce dawac, kazal mi zrobic te genetyczne i powiedzial ze bedzie wiadomo .
po przeczytaniu tego forum podejrzewam chorobe duhringa
sam juz nie wiem o co zaczepic jakie badania, poradzcie
po przeczytaniu tego forum podejrzewam chorobe duhringa
sam juz nie wiem o co zaczepic jakie badania, poradzcie
-
- Aktywny Forumowicz
Ja synkowi robiłam badania w Diagnostyce. na ul. Bukowińskiej w Warszawie - bo tam miałam najbliżej. (z krwi)
Poszukaj (nie wiem skąd jesteś) jakiegoś prywatnego Laboratorium w pobliżu domu.
Diagnostyka i Alab - jest raczej znane "na większą część" Polski - dość zaufane laboratoria.
mówisz.. kazał mi zrobić genetyczne. Z tym że genetyka nie przesądza o tym czy masz celiakię lub o tym że będziesz ją miał - tylko o prawdopodobieństwie zachorowania. Podobno jest tu kilka osób, które nie mają genu, a mimo wszystko mają celiakię ;/
powodzenia
Poszukaj (nie wiem skąd jesteś) jakiegoś prywatnego Laboratorium w pobliżu domu.
Diagnostyka i Alab - jest raczej znane "na większą część" Polski - dość zaufane laboratoria.
mówisz.. kazał mi zrobić genetyczne. Z tym że genetyka nie przesądza o tym czy masz celiakię lub o tym że będziesz ją miał - tylko o prawdopodobieństwie zachorowania. Podobno jest tu kilka osób, które nie mają genu, a mimo wszystko mają celiakię ;/
powodzenia
lekarz (zamieszal mi w glowie )kazal mi przejsc od razu na diete. powiedzial ze mam potencjalna celiakie.pomyslalem ze sprubuje co mi szkodzi (nie bylem w temacie) i od wrzesnia 2015r jestem na diecie i teraz nie wiem czy badania z krwi beda wiarygodne
dodam zebadania na:
P/c endomisalne IgA negatywne miano 1:10
P/c deaminowanej gladynie negatywny miano 1:10
P/c endomisalne IgG negatywne miano 1:10
ps.jestem na diecie 10 miesiecy i nie widze zadnej poprawy
dodam zebadania na:
P/c endomisalne IgA negatywne miano 1:10
P/c endomisalne IgG negatywne miano 1:10
ps.jestem na diecie 10 miesiecy i nie widze zadnej poprawy
- pleomorfa
Kiedy była robiona transglutaminaza oraz inne przeciwciała?
Czemu podejrzewasz Duhringa?
Tak jak mówi Monisiak nie widzę za bardzo sensu robienia w tym momencie genetyki, bo to raczej nic nie wyjaśni.
Jakie miałeś objawy przed diagnozowaniem? Nic a nic się nie poprawiło?
Jak wyglądała morfologia, ferrytyna itp?
Czemu podejrzewasz Duhringa?
Tak jak mówi Monisiak nie widzę za bardzo sensu robienia w tym momencie genetyki, bo to raczej nic nie wyjaśni.
Jakie miałeś objawy przed diagnozowaniem? Nic a nic się nie poprawiło?
Jak wyglądała morfologia, ferrytyna itp?
badania mialem robione w czerwcu w szpitalu 2015r duhringa podejzewam bo mam zapalenie mieszkow na glowie i nic mi nie pomaga z wymazow nic nie wchodzi z objawow to mam:najpierw biegunki bule brzucha z tymi krostami na glowie pomagal tylko antybiotyk na chwile i tak mysle ze on byl glowna przyczyna mojego stanu zdrowia, teraz mam zaparcia bez bólu brzucha, bóle stawow kolan , spie tylko 4 godz , czeste infekcje przeziebienia , psychika mi siada leki nic nie daja.
badania morfologia w normie
ferrytyna- 183.9ng/ml norma 30-400
zelazo 25 umlo 10-28
TSH tyreotropina 1.25 ulU/ml 0.27-4.2 FT3- 4.7pmol/l 3.1-6.8 FT4 -14,3 pmol/l 12,0-22.0
anty -TG 10,0 lU/lm < 115
anty TPO 11.2 lU/ml < 34
HBA1C% 5.5 % 4.8- 5.9
C-peptyd 1.37 ng/ml 1.1 - 4.4
APTT 29 sek 25.9-36.6
aso ujemne
elektrofaza bialek surowica Albuminy 56% 52.10-61.50
alfa1globuliny 3.8% 2.50-4.70
alfa2 globuliny 8.25% 6.70-12.90
beta1globuliny7.89% 5.90-11.70
beta2globuliny 5.62% 3.90-7.30
gama globuliny -17.93% 11.90-18.80
glukoza 5.4 mmol/l
imunoglobulina A 2.39 g/l 0.70-4.00 ,
imunoglobulinaG12.44g/l 7.00-16.00
,imunoglobulinaM 1.91 g/l 0,40-2.30
z tych badan wszystko w normie prucz tego IgA
jestem jeszcze w trakcie posiewu na pasozyty i grzyby candida
wszystkie objawy pojawiaja sie ze wzrostem krost na glowie
badania morfologia w normie
ferrytyna- 183.9ng/ml norma 30-400
zelazo 25 umlo 10-28
TSH tyreotropina 1.25 ulU/ml 0.27-4.2 FT3- 4.7pmol/l 3.1-6.8 FT4 -14,3 pmol/l 12,0-22.0
anty -TG 10,0 lU/lm < 115
anty TPO 11.2 lU/ml < 34
HBA1C% 5.5 % 4.8- 5.9
C-peptyd 1.37 ng/ml 1.1 - 4.4
APTT 29 sek 25.9-36.6
aso ujemne
elektrofaza bialek surowica Albuminy 56% 52.10-61.50
alfa1globuliny 3.8% 2.50-4.70
alfa2 globuliny 8.25% 6.70-12.90
beta1globuliny7.89% 5.90-11.70
beta2globuliny 5.62% 3.90-7.30
gama globuliny -17.93% 11.90-18.80
glukoza 5.4 mmol/l
imunoglobulina A 2.39 g/l 0.70-4.00 ,
imunoglobulinaG12.44g/l 7.00-16.00
,imunoglobulinaM 1.91 g/l 0,40-2.30
z tych badan wszystko w normie prucz tego IgA
jestem jeszcze w trakcie posiewu na pasozyty i grzyby candida
wszystkie objawy pojawiaja sie ze wzrostem krost na glowie
Ostatnio zmieniony śr 29 cze, 2016 12:12 przez słodki12, łącznie zmieniany 2 razy.
- pleomorfa
Pierwsza zasada podawania wyników to normy. Każde laboratorium ma inne 

poprawione
Ale gdyby badanie dna wyszło negatywnie, to jednak znaczyłoby, że nie ma na pewno celiakii, więc w tym wypadku by coś dało
- pleomorfa
Gosiam badanie DNA owszem może z dużym prawdopodobieństwem wykluczyć, ale jeżeli kolega ma dodatnie tTg w IgA, czyli de facto "najważniejsze" przeciwciało i wykluczy się pomyłkę to genetyka nie ma już zbyt dużego znaczenia, bo zawsze jest ten 1%.
Taniej wyjdzie powtórzyć przeciwciało niż robić badania genetyczne.
Taniej wyjdzie powtórzyć przeciwciało niż robić badania genetyczne.
U mnie tak właśnie gastroenterolog poczyniła. Obydwa wyniki były pozytywne.
Robiłam córce w diagnostyce (diag.pl), mają oddziały w wielu miastach, koszt to 250 zł, więc mniej niż sądziłam. Jeden wyszedł negatywny, a drugi pozytywny (niestety)