Wyniki p/c po roku diety bg

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Małgosia
Nowicjusz
Nowicjusz

Wyniki p/c po roku diety bg

Post autor: Małgosia »

Witam Wszystkich i proszę o pomoc. U córki rok temu zgiagnozowano celiakię wynik przeciwciał tTG w klasie iga 1000 ( norma do 18) , biopsja zanik kosmków skala IIIa. Po roku powtórzyłyśmy badania na p/c wynik 250 !!!. Jestem załamana coś robimy nie tak. W domu glutenowy jest tylko chleb i osobny do tego kącik ( u Nas nie rozpoznano celiakii). Nie wiem czy po roku czasu stosowania ścisłej diety bg spadło mało czy dużo, lekarz twiedzi, że wynik jest kiepski i muszę zastanowić się co robię nie tak. Mąki, chleby tylko ze znakiem przekreślonego kłosa, osobna: deska, kącik, noże, szafka, półka w lodówce na samej górze ( wszstko w pojemniczkach), szklana deska, dania obiadowe przygotowuje bg, przyprawy tylko dary natury, stosuje papierowe ręczniki. Nie piekę w piekarniku glutenowych potraw. Mąki i makaron usunełam z domu. Córka jest rozsądną dziewczynką i w szkole nie je od koleżanek niczego. Jak coś dostaje to przynosi do domu dla młodszej siostry. Jest bardzo świadoma diety. Jakby zjadła coś glutenowego to ma okropne bóle brzucha i biegunki. Co jeszcze powinnam zrobić, wyrzucić chleb pszeniczny z domu, ciężko bo młodsza córka ( 3 latka) nie jest przekonana do chleba bg.
Agnieszka
gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Re: Wyniki p/c po roku diety bg

Post autor: gnieka »

a babcia?dziadek?ciocia itd...nie "dokarmiają",a komunia?(opłatek)?herbata?słodycze?
Małgosia
Nowicjusz
Nowicjusz

opłatek nie, pije tylko wodę lub wodę z sokiem Herbapolu ( sporadycznie), obawiam się babć ( ale nie przebywa u nich), słodycze rzadko tylko bg
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: Anula80 »

U nas transglutaminaza utrzymywała się we krwi ponad 2 lata. W kontrolnych badaniach za każdym razem spadała, ale długo to trwało zanim wynik był ujemny.
Nam lekarz powiedział, że po 3 miesiącach na diecie przeciwciała powinny być ujemne. Ale inny gastrolog powiedział, że każdy organizm jest inny i najważniejsze że spadają
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Małgosia
Nowicjusz
Nowicjusz

Spadają, ale strasznie powoli w końcu miała na poziomie 1000.
Małgosia
Nowicjusz
Nowicjusz

Jestem po rozmowie z gastrologiem z poradni. Pani doktor twierdzi że p/c są stanowczo za wysokie, zalecała stronę celiakia.pl, produkty z przekreślonym kłosem, Ja to wszystko wiem i stosuję, a może czegoś nie dopatrzyłam , już nie wiem. Może faktycznie jej organizm potrzebuje więcej czasu. Czeka mnie rozmowa z babciami i Dzieckiem.
Anula80

Post autor: Anula80 »

Z babciami rozmawiaj koniecznie. Moja teściowa diety Seby przestrzega, ale 2 razy wyłapałam produkty z glutenem :(
Usiądź i pomyśl na spokojnie, czy możesz gdzieś popełniać błąd, czy gdzieś może dochodzić do zanieczyszczeń.
Przejrzyj sobie też forum, na co szczególnie zwracać uwagę

Faktycznie może być tak, że organizm Twojego dziecka potrzebuje więcej czasu na regenerację
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Małgosia
Nowicjusz
Nowicjusz

nie pomyślałam o paście do zębów sprawdziłam nie ma glutenu, Czy skrobia pszenna bezglutenowa też może poddwyższać p/c?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Nie powinna, ale może.
Każdy celiak może tolerować inną ilość glutenu w diecie. Dla większości żywność =<20ppm jest bezpieczna. Dla większości. Mogą być osoby, które nawet odczuwają mniejsze ilości. To jedna opcja. Druga jest taka, że ktoś się żywi głównie żywnością na takim pułapie (do czego bardzo często należą produkty ze skrobi pszennej bg) i sumując ilości z posiłków przekracza bezpieczne spożycie. W końcu jest to ilość na kg produktu. Zjadając dużą ilość takich różnych produktów można to po prostu przekroczyć.

Dlatego część celiaków mimo braku alergii na pszenicę, reakcję na pszenicę bezglutenową ma.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
olareszke80
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: olareszke80 »

Małgosiu, rzeczywiście każdy organizm jest inny, i każdy lekarz - co jeden to inaczej mówi :) Ja też po ponad roku diety miałam poziom przeciwciał powyżej 200 (tak jak przy diagnozie, moje laboratorium kończy skalę na tym poziomie i nawet nie wiem ile spadły!) i dostałam skierowanie na powtórną gastroskopię. Okazało się, że kosmki się pięknie regenerują i są w dolnej granicy normy - a miałam poziom IIIb. Przeciwciała to pokrętne stwory :))) Z Twojego opisu wynika, ze naprawdę dbasz o dietę, myślę też, że gdybym nie chciała narażać swojego dziecka na nieprzyjemności gastroskopii to sprawdziłabym wyniki innych badań krwi - czy podniósł się poziom hemoglobiny, żelaza, witamin itp, - czy po prostu ich wchłanialność jest na lepszym poziomie.
Małgosia
Nowicjusz
Nowicjusz

Wyniki wzorowe tylko te p/c, nie chcę narażać na gastroskopię, do poradni idziemy w listopadzie na powtórne badania p/c.
md573
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: md573 »

Małgosiu, mój syn miał przeciwciała w normie dopiero po ponad 2 latach scisłej diety( miał zanik kosmków IIIc). Dlatego nie zamartwiaj sie tak bardzo, wspaniale sobie radzicie z dietą - trzymajcie tak dalej.
ODPOWIEDZ