Algida
Moderator: Moderatorzy
Re: Algida
Skąd wieszmagnuso pisze:UPSsssssss algida już nie jest bezglutenowa a szkoda.![]()

hmmm... ale wszystkie???? ostatnio jadłam magnum z napisem produkt bezglutenowy
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Napisałam do producenta. Oto bardzo wyczerpująca odpowiedź
"Szanowna Pani,
dziękujemy za kontakt i odwiedzenie naszej strony.
Informujemy, że firma Unilever nie jest producentem żywności bezglutenowej. Na opakowaniu produktu zawarte są informacje dotyczące składników alergennych.
Z wyrazami szacunku,
Agata Zapert,
Serwis Konsumenta Sharehappy
Unilever Polska Sp. z o.o.
Skr. Poczt. 315
00-987 Warszawa"
"Szanowna Pani,
dziękujemy za kontakt i odwiedzenie naszej strony.
Informujemy, że firma Unilever nie jest producentem żywności bezglutenowej. Na opakowaniu produktu zawarte są informacje dotyczące składników alergennych.
Z wyrazami szacunku,
Agata Zapert,
Serwis Konsumenta Sharehappy
Unilever Polska Sp. z o.o.
Skr. Poczt. 315
00-987 Warszawa"
A co z Big Milkami są ok
Dawno ich nie jadłem...

Czy Big Milki nadal są bezglutenowe 

Mogę powiedzieć tylko tyle, że mój syn je prawie codziennie i nie odczuwa żadnych dolegliwości, a ma żołądek bardzo wrażliwy na gluten.
bezglutenowe są też na pewno kolorki i takie śmietankowe w polewie tropikalnej, bodajże Solero się nazywają
skoro te lody mają napis "bezglutenowe" to chyba jednak firma Unilewer jest producentem takiej zywności,
skoro te lody mają napis "bezglutenowe" to chyba jednak firma Unilewer jest producentem takiej zywności,
Najnowsza informacja od Algidy:
"Szanowny Panie,
informujemy, że zgodnie z aktualnym ustawodawstwem obowiązkowe jest podawanie na etykietach wyrobów żywnościowych, na liście składników, informacji o obecności składników alergennych. Dotyczy to również zbóż zawierających gluten oraz składników uzyskanych z takich zbóż. W związku z powyższym, jeżeli na liście składników produktu spożywczego Unilever nie ma takiej wzmianki, konsument może przyjąć, że produkt może być okazjonalnie spożyty w przypadku stosowania diety bezglutenowej.
W przypadku obecności skrobi lub skrobi modyfikowanej jeśli jej źródłem są zboża zawierające gluten, taka informacja pojawi się obok tej skrobi na liście składników. W innym przypadku należy przyjąć, że jej źródłem są inne surowce niż zboża zawierające gluten. W ofercie Unilever znajdują się produkty oznakowane jako bezglutenowe. Unilever Polska nie utrzymuje jednak listy takich produktów. Wszystkie aktualne niezbędne dla konsumenta informacje znajdują się na opakowaniach naszych produktów.
Z wyrazami szacunku,
Paulina Cichocka,
Serwis Konsumenta Unilever,"
"Szanowny Panie,
informujemy, że zgodnie z aktualnym ustawodawstwem obowiązkowe jest podawanie na etykietach wyrobów żywnościowych, na liście składników, informacji o obecności składników alergennych. Dotyczy to również zbóż zawierających gluten oraz składników uzyskanych z takich zbóż. W związku z powyższym, jeżeli na liście składników produktu spożywczego Unilever nie ma takiej wzmianki, konsument może przyjąć, że produkt może być okazjonalnie spożyty w przypadku stosowania diety bezglutenowej.
W przypadku obecności skrobi lub skrobi modyfikowanej jeśli jej źródłem są zboża zawierające gluten, taka informacja pojawi się obok tej skrobi na liście składników. W innym przypadku należy przyjąć, że jej źródłem są inne surowce niż zboża zawierające gluten. W ofercie Unilever znajdują się produkty oznakowane jako bezglutenowe. Unilever Polska nie utrzymuje jednak listy takich produktów. Wszystkie aktualne niezbędne dla konsumenta informacje znajdują się na opakowaniach naszych produktów.
Z wyrazami szacunku,
Paulina Cichocka,
Serwis Konsumenta Unilever,"
Wspaniale!! A ty człowieku stój godzinę w sklepie i czytaj te durne etykiety (po których czasem odechciewa się spożycia danego produktu, tyle chemii
) A poślij dziecko na diecie, żeby kupiło sobie loda....