Bardzo proszę o pomoc w interpretacji badań - przeczytałam wiele wątków na forum, ale nie znalazłam zbliżonych do moich, może źle to czytam... Do wizyty u lekarza pozostało kilka tygodni. Dodam, że potwierdzenie celiakii zostałoby przyjęte prawie z ulgą, bo to byłby pierwszy konkret od 2 lat nieskutecznego leczenia i odsyłania od gastrologów do ginekologów i innych...
Zobaczcie sami:
Przeciwciała przeciwgliadynowe IgA wynik: 22,0 u/ml ; (zakres referencyjny ujemny poniżej 12 u/ml, dodatni powyżej 12 u/ml)
Przeciwciała przeciwgliadynowe IgG wynik: 17,5 u/ml ; (zakres referencyjny ujemny poniżej 12 u/ml, dodatni powyżej 12 u/ml)
Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej IgA wynik: >200,00 u/ml ; (zakres referencyjny ujemny poniżej 10 u/ml, dodatni powyżej 10 u/ml)
Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej IgG wynik: 16,40 u/ml ; (zakres referencyjny ujemny poniżej 10 u/ml, dodatni powyżej 10 u/ml)
Czy do potwierdzenia wystarczy ten wynik 200? Reszta niewiele wybiega poza zakres referencyjny... A może mogę uznać za potwierdzenie celiakii samą obecność tych przeciwciał?
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie uwagi!