Przedstaw się :)
Moderator: Moderatorzy
Dołączam do Was! I to nie jest łatwe.
Witajcie Duhringowcy. Płakać mi się chce, bo miałam nadzieję, że jednak NIE. Biopsja jelita (bolało okropnie!) pozbawiła mnie złudzeń- żegnajcie pierogi, uszka, kopytka, chlebek latem ze smalcem i świeżą cebulką, makaron z rosołem…. cierpię i potrzebuję wsparcia. Pytanie- jak żyć?
Jestem tu nowa, zdiagnozowana dziś, po 7 latach sami wiecie czego. Dobre słowo mile widziane. Izmira.
Jestem tu nowa, zdiagnozowana dziś, po 7 latach sami wiecie czego. Dobre słowo mile widziane. Izmira.
Ostatnio zmieniony śr 02 lis, 2016 07:35 przez Izmira, łącznie zmieniany 1 raz.
Izmira
Re: Przedstaw się :)
Witamy wszystkich na pokładzie 
na forum czekają odpowiedzi, wskazówki, porady, pomysły, przepisy, wszyyystko.
zapraszamy do lektury, wyszukiwarka w prawym górnym rogu poleca się do pomocy.

na forum czekają odpowiedzi, wskazówki, porady, pomysły, przepisy, wszyyystko.
zapraszamy do lektury, wyszukiwarka w prawym górnym rogu poleca się do pomocy.
Dzięki z dobre słowo, ale nie będzie ze mną łatwo. Uszek bożonarodzeniowych nie podaruję!!! Choćby odejść. Izmira
Izmira
Witam serdecznie, moja córka jest na diecie bezglutenowej a ja nie mam zielonego pojęcia jak gotować żeby było bezglutenowo i w dodatku smacznie. Chętnie skorzystam z doświadczenia innych bezglutenowców:)
Hey, Cysis. Na początku nie będzie Ci łatwo, ale się przyzwyczaisz. Zacznij od odstawienia na bok wszystkich oczywistych rzeczy typu makarony, mąki, pieczywo itp. Potem wybierz się na zakupy z listą produktów bezglutenowych i uważnie czytaj ulotki zanim cokolwiek kupisz. Bezpiecznie kupuj wszystkie nieprzetworzone lub zamrożone owoce, warzywa, mięso; suche fasole, ryż, świeże sałaty, ryby najlepiej słodkowodne itd według wykazu. Nie kupuj wędlin, puszek, słoików, "gotowców" typu pasztet, zupy, pizze, pierogi, szynki, przyprawy itp. Następnie zrób sobie własne bezglutenowe mieszanki przypraw- na bazie pojedynczych ziół, samodzielnie suszonych warzyw, chili itp. ( suszarka do grzybów bezcenna), potem gotuj swoje wywary na zupy bez przemysłowej vegety, na bazie np. drobiu i warzyw, piecz mięsa na domowe wędliny i sosy- jeśli zagęszczane- to skrobią. Zatem z obiadami dasz radę bardzo łatwo. Do śniadań i kolacji trzeba się bardziej przyłożyć, bo bezglutenowe pieczywo jest drogie i niedobre. JA PLANUJĘ NAUCZYĆ SIĘ PIEC CHLEBY BEZGLUTENOWE NA ZAKWASIE. Wykrzyczałam to niechcący, ale dla mnie to ogromna trudność, bo nie umiem piec ciasta.
Szukaj tu na forum ciekawych podpowiedzi, co można zrobić pysznego do jedzenia i wybierz to, co lubi Twoja córeczka. Dacie radę, a my będziemy Was wspierać. I pytaj, zdobywaj wiedzę o tej chorobie i nie załamuj się. Pozdrawiam. Izmira.
Szukaj tu na forum ciekawych podpowiedzi, co można zrobić pysznego do jedzenia i wybierz to, co lubi Twoja córeczka. Dacie radę, a my będziemy Was wspierać. I pytaj, zdobywaj wiedzę o tej chorobie i nie załamuj się. Pozdrawiam. Izmira.
Izmira
Witamy Cysis! 
zapraszam do przejrzenia forum, mamy tu wszystko, w konkretnych zagadnieniach pomoże Ci lupka w górnym prawym rogu.

zapraszam do przejrzenia forum, mamy tu wszystko, w konkretnych zagadnieniach pomoże Ci lupka w górnym prawym rogu.
-
- Nowicjusz
cześć wszystkim! trafiłem tu szukając przepisów, uznałem że zostanę;)
Witam wszystkich. Moja 10-letnia córcia od 5 lat ma cukrzycę typu 1 i Hashimoto a teraz wyszły nam podwyższone przeciwciała sugerujące kolejną chorobę z autoagresji...
Mam nadzieję, że znajdę tu bratnie dusze i pomoc ...

Mam nadzieję, że znajdę tu bratnie dusze i pomoc ...

witamy serdecznie!
Witamy i pozdrawiamy Cię serdecznie Mamajko. Oczywiście, że znajdziesz tu bratnie dusze, pomoc, wsparcie w trudnych chwilach, wiedzę o chorobie, a także przyjaciół i porady. Po to właśnie dobrzy ludzie stworzyli TO miejsce! Rozgość się i na początek czytaj, czytaj i pytaj. Ja też jestem nowa, chociaż byłam już na diecie bg. Znalazłam TU wiele przydatnych informacji, porad i przepisów. Izmira.
Izmira
witam, mam na imię Renata i jak widać jestem tu nowa. Zabieram się do ciekawej lektury, bo widze ze troche czasu spędze na tym forum 

-
- Nowicjusz
Cześć,
Mam na imię Dorota,jestem celiakiem, na diecie pół roku, nowa na forum, należę do stowarzyszenia od 1,5 miesiąca .
Mam na imię Dorota,jestem celiakiem, na diecie pół roku, nowa na forum, należę do stowarzyszenia od 1,5 miesiąca .
cześć 

- słodki facet
- Nowicjusz
witam wszystkich bezglutenowych 

-
- Nowicjusz
Cześć jestem nowa na forum stowarzyszenia, od czerwca z Celiakią (choć czekają mnie jeszcze testy DNA).