diagnoza celiaki u dziecka

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kasia p
Nowicjusz
Nowicjusz

diagnoza celiaki u dziecka

Post autor: kasia p »

Witam,

Bardzo proszę o pomoc.
Corka 20m po kilkunastu próbach podania glutenu w róznej formie; przenica, zyto,jeczmien,owies ma po nim bole brzucha oraz mnóstwo śluzu w stolcu, biegunki.
Corka jest bardzo drobna ledwo 3centyl.
Bylismy kilka miesięcy temu u gastroenterologa jednak nas zbył nie zlecil zadnych badan i stwierdzil na oko ze to alergia.
Alergie w tym czasie wykluczylismy testami skórnymi, z krwi. i Alergolog oczywiscie stwierdzil ze to nie pacjentka dla niego a dla gastrologa.
Corka obecnie jest na diecie bezglutenowej i zanim trafie do kolejnego gastroenterologa chcialabym sama wykonac jej badania z krwi/genetyczne aby nas ponownie nie odesłał do nikąd a zlecil ewentualnie dalsza diagnostyke.
Bardzo proszę o pomoc jakie badania wybrac? nie chce niczego pominąć a bede robila prywatnie w laboratorium.
Awatar użytkownika
Zolek
Forumowicz
Forumowicz

Re: diagnoza celiaki u dziecka

Post autor: Zolek »

Jak długo córka jest na diecie i czy obserwujesz jakieś zmiany w jej stolcach odkąd przeszła na dietę?
Ma to znaczenie bo badania przeciwciał właściwie powinno się robić podczas normalnej diety z glutenem
kasia p
Nowicjusz
Nowicjusz

na diecie bg wszystko jest ok ze stolcami i mało ale przybiera na wadze.
podobno do badan genetycznych nie jest konieczna dieta z glutenem?
Bronie sie przed tym glutenem bo od razu biegunki i spadek wagi a myslałam aby jej wprowadzic gluten na stale wlasnie jak cos wyjdzie w badaniu genetycznym bo pozniej juz do gastrologa i wiem ze musi jesc gluten min 6tyg przed diagnoza...
ale moze to nie jest dobry pomysl ...
Awatar użytkownika
Zolek
Forumowicz
Forumowicz

Jak długo córka jest na diecie? Jeśli do miesiąca pokusiłabym się jeszcze o badanie przeciwciał ale powyżej może już nie wyjść. Do tego biopsja- czas gra na niekorzyść
Do badań genetycznych nie trzeba wracać do glutenu
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: monisiak81 »

Badania genetyczne to DQ2 i DQ8 jak powiesz w laboratorium że to genetyczne na celiakie to będą wiedzieli jakie - z tym że genetyka wskazuje na predyspozycje - nie przesądza o chorobie.
Przeciwciała ok, jeśli je gluten,
powiem Ci u nas też tak było i z glutenem i z mlekiem że niestety z badań alergologicznych wychodziło kompletne 0* (zero), przeciwciała do ponownej analizy, a niestety reakcja była i jest niemalże natychmiastowa, ostatnio nawet tj. ok 2 m-ce temu mieliśmy powtórne badania na mleko itp., tamte wyszły w normie a IGE na poz. 200 (gdzie norma jest 0-60) - tu nie pamiętam jednostek miary, w każdym razie dr stwierdziła żeby go nie męczyć, a raz na jakiś czas sprowokować i sprawdzić czy jest reakcja czy już "wyrósł", syn ma 3 lata i 2 m-ce jest bezmleczny i bezglutenowy, w zeszłą sobotę dostał deser ze śmietanką, widać było że smakował, że fajnie może przejdzie itd. niestety deser jadł ok godz. 16, po 21 bliżej godz. 22 sam nie wiedział chyba za bardzo o co chodzi, może nie potrafił się wysłowić, nie mógł zasnąć, tulił się do mnie .... nagle niestety haft... tak jak mówię sam chyba nie wiedział o co chodzi, po tej sytuacji sam chciał szybko do łazienki umyć ząbki i dopiero przebraliśmy się i usnął, a na dzień następny skóra szorstka jak szczotka ryżowa, więc dla mnie to jasne że nie minęło, bo tak się to objawiało na początku. Myślę że powinnaś oprzeć się na samoobserwacji (zapisuj bo to umyka), i po prostu takie sprawy też ew. omawiać z Dr.

* u dzieci do 3 roku życia tak podobno bywa, że ma prawo nic nie wyjść w badaniach.
kasia p
Nowicjusz
Nowicjusz

bardzo dziękuje za odpowiedz!
ninanina
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ninanina »

Witam, chciałabym się podłączyć jesli można:) Zastanawiam się nad zdiagnozowaniem nietolerancji prawdopodobnie glutenu u mojego trzeciego rocznego dziecka. Karmię piersią, sama mam nietolerancję glutenu (diagnoza nie potwierdziła jednoznacznie celiakii, ale porzuciłam gluten prawie do zera ze względu na objawy). Wspomniane dziecko, syn, męczy sie od urodzenia z refluksem, który w wieku 2-3 miesięcy udało sie opanować, ale po wprowadzeniu pokarmów stałych, a szczególnie glutenu, znów się "rozszalał". W ostatnich miesiącach wymiotował kilka razy dziennie, kupki ze śluzem, ale nie te opisywane "cuchnące biegunki". śmierdzą normalnie :053: Spadł o kilkadziesiąt centyli, nabawił się anemii. Ostatnio odstawiłam gluten jemu i sobie do zera. Z dnia na dzień przestał wymiotować. Jednak nadal wymiotował po BEZGLUTENOWYCH płatkach owsianych, chrupkach kukurydzianych, zmielonym ryżu... także nie wiem, jak to rozumieć. Czy to nietolerowanie innych zbóż może wynikać z zaniku kosmków jelitowych i ogólnego wyniszczenia glutenem, czy raczej przyczyna jest gdzie indziej, np w jakiejś nieprawidłowosci żoładkowej? Wiem że nie jesteście czarodziejami, nikt mi tu diagnozy nie wyczaruje, ale może wasze doświadczenie mnie zainspiruje albo naprowadzi na inne spojrzenie na sprawę :) ps. jesteśmy w trakcie oczekiwania na testy i diagnozę u lekarza, ale nie wiadomo w jakim kierunku to pójdzie.
Awatar użytkownika
Zolek
Forumowicz
Forumowicz

na pewno musicie zrobić diagnostykę w kierunku celiakii, nietolerancja glutenu jest rozpoznaniem przez wykluczenie i o niej myśli się dopiero wtedy gdy wykluczy się właśnie celiakię i alergię na pszenicę
pomyślałabym też o badaniu w kierunku alergii pokarmowych, skoro objawy są nie tylko po glutenie
ODPOWIEDZ