Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post, ale czytam już długo

Najpierw najważniejsze pytanie: co przeciwbólowego podać awaryjnie dziecku, które codziennie ma bóle na wysokości pępka mimo diety BG? Ból najczęściej kłujący co parę minut, czasem słabszy jednostajny, częste uczucie mdłości. Ból zaczyna się na ogół 15 min po posiłku, niezależnie co zje.
Teraz opis sytuacji:
Jestem ojcem 9 latki ze stwierdzoną 2 lata temu celiakią (biopsja, genetyka, TTG coś tam)
Oprócz celiakii miała stwierdzone testami ImmuPro maksymalne nietolerancje na zboża, mleko, jaja, kurę.... Gastrolog twierdzi że te odczyty były zafałszowane nieleczoną celiakią, dietetyk (zaangażowana tydzien temu) upiera się, że skoro wyszły, to są prawdziwe. Na wszelki wypadek chwilowo wykluczam te produkty.
Przez ostatnie lata kuchnia BG, kuchnia _częściowo_ czysta (muszę jej patelnię i sztućce kupić, myślałem że myć wystarczy), wizyta u gastro miesiąc temu, poziom TTG świadczył o dostatecznym trzymaniu diety, okresowe (raz na tydzień) mdłości i bóle brzucha. Od zawsze uskarża się oprócz brzucha na rzadkie bóle w okolicy serca i nerek - oba sprawdzone przez lekarzy, czyste, więc pewnie to bóle jelitowe.
Wyniki badań generalnie ok, dietetyk widzi złe wchłanianie tłuszczów (wysokie TG), możliwe pasożyty (muszę zrobic badania), każe wyrzucić cukier (ciężko ale ok). Na pewno za mało pije, wszystkich płynów mniej niż litr dziennie, nie mogę jej wmusić, więcej chociaż nefrolog kazał (ciężki mocz). Orsalitem pluje, zresztą trudno się dziwić

Od dwóch tygodni mdłości i bóle codziennie. Zdesperowany znalazłem w/w panią dietetyk (naczyniapolaczone.pl), opracowuje nam jadłospis, sprowadziłem już z iherba probiotyki, lactoferynę, sach. boulardi itd. Powoli wprowadzam do diety usiłując zobaczyć jak je toleruje - ale, k...wa brzuch ją boli codziennie po 3 razy!
Jasne, że dieta i suple dadzą efekt za jakiś czas, a wizytę u gastro już zamawiam, ale potrzebuję jakiegoś awaryjnego wyjścia, żeby dziecko chwilę odsapnęło. Wydawało mi się że mamy chorobę pod kontrolą, ale to tylko się tak wydawało...
A więc:
1. co przeciwbólowego ?
2. w którym kierunku szukać przyczyn ?
PS Teraz mi przyszło do głowy, że to może reakcja krzyżowa na kaszę jaglaną albo ryż.. Niewiele zostaje tego, co może jeść

PS2 Sorry za lekko chaotycznego maila, ale mi dziecko pojękuje w pokoju...
Przemax