Tarczyca położona typowo, dwupłatowa, niepowiększona, o obniżonej nieco niejednorodnej echogeniczności, ze wzmożonym przepływem w badaniu Dopplerowskim (obserwacja w kierunku zapalenia tarczycy na podłożu immunogennym). W płacie prawym hipoechogeniczny guzek z cechami zwyrodnienia koloidowego wielkości do 5mm oraz torbiel zwyrodnienia koloidowego wielkości do 4mm. Płat prawy o wymiarach ok. 15x14x50mm; płat lewy ok. 16x10x46mm; cieśń gr. do 2mm. Okoliczne węzły chłonne niepowiększone.
Lekarz stwierdził, że na razie z moją tarczycą jest w porządku. TSH co prawda dalej podwyższone ale powiedział, że skoro na razie nie planuje dziecka to może samo mi się w międzyczasie unormuje - bez brania leków. No i mam trochę małą tarczycę według niego ale powiedział, że przy mojej budowie to norma. Zmartwił mnie tylko tym, prawdopodobnie już co roku będę musiała robić badania (USG + TSH) z faktu, iż mam celiakię i że przez to w przyszłości jest prawdopodobne że jakieś większe problemy z tarczycą się pojawią

No ale ważne że na razie wszystko jest względnie w porządku