Od około 3 lat jestem na diecie bg bez diagnostyki. Miałam robione jedynie testy skórne, z których nic nie wyszło. Oczywiście dostałam skierowanie do gastrologa ale moja wiedza wtedy była uboga. Sądziłam, że od razu skierują mnie na gastroskopie, której tak bardzo się bałam (dalej boję).
Objawy jakie miałam przez parę miesięcy zanim pomyślałam, że to może alergia : bóle brzucha, częste zatrucia, biegunki/zaparcia, mdłości ale bez wymiotów.
Od zawsze mialam anemię. Zażywanie leków nie przynosiło nic dlatego, że ... po kilku dniach rezygnowałam (ból brzucha, odbijanie samym żelazem był nie do zniesienia). Próbowałam leczyć się naturalnie (owoce,warzywa, soki itp). To nie pomagało. Gdy dopadły mnie dolegliwości układu pokarmowego zamiast iść od razu do lekarza zapytałam wujka Google o zdanie. To co mnie zainteresowało to to, że przy alergii na gluten często występuję anemia. Dodatkowe objawy : wysypka swędząca na plecach i dekoldzie (znikneła po odstawieniu glutenu). Później dopiero zarejestrowałam się do alergologa w międzyczasie przeszłam na miesiąc na diete bg a poźniej powrócilam do glutenu. (z ciekawości). Poprawa a poźniej po wprowadzeniu glutenu powrót dolegliwości. W końcu zdecydowałam się przejść na dietę bg na stałe (przypominam-bez diagnostyki) ale ... teraz dopiero po tak długim czasie żałuje, że nie zrobiłam badań. Gastroskopia i tak mnie nie ominie ( częste problemy z układem pokarmowym, mdłości, nudności ---> podejrzewam refluks lub te objawy spowodowane są stresem i nerwami).
Teraz gdy jestem na diecie bg żelazo w normie (nigdy takich wyników krwi nie miałam). Planuję zarejestrować się do gastro niestety terminy są takie, że ...

Czy powrót do glutenu na jakiś czas by zrobić badania nie zrujnuje mnie fizycznie ani psychicznie

Bardzo ciekawi mnie moja sytuacja gdyż : po roku od bycia na diecie zjadłam parę kawałków ciasta na święta i nie mialam żadnych dolegliwości. Czasami zdarzały się grzeszki w postaci małego ciasteczka. Aktualnie zdarza się, że używam noży które były używane przez moją glutenową rodzinę lub przygotowuje sobie zapiekanki (z chleba bg) w piecu gdzie są przygotowywane dania glutenowe (pizza,zapiekanki). Zdarza się, że jem czekoladę która może zwierać gluten.
Gdybym miała celiakie objawy miałabym cały czas ?
Jeśli zrobiłabym badania z krwi i nic by nie wyszło oraz gastro z wycinkiem i też by nic nie wyszło a objawy miałabym dalej to jest możliwość , że i tak jestem uczulona/chora? Napiszcie mi proszę także jaki jest ogólny koszt badań z krwi na celiakie.