Witam,
mam problem, od kilku miesięcy jestem na diecie zdrowotnej - tarczycowej.
Na tej diecie jest np. ograniczenie białej mąki, czuję się z tym bardzo dobrze, ale właśnie wtedy zauważyłam wyraźną reakcję organizmu na gluten, szczególnie po całkowitym odstawieniu glutenu, teraz gdy zjem coś nawet ze śladową ilością glutenu to zaraz czuję wzdęcia, silne gazy, często wizyta w toalecie. W rodzinie nikt nie ma zdiagnozowanej alergii na gluten - tzn. nikt nie badał się pod tym kątem, gdyż nie było to potrzebne.
Teraz moje pytanie, czytałam, że przy ograniczeniu lub wyeliminowaniu alergenu jakiekolwiek badania na ten alergen wyjdą niewiarygodnie, i co mam teraz zrobić? czy stosować dalej dietę bezglutenową, czy jednak to potwierdzić?
bardzo proszę o poradę
Pozdrawiam wszystkich serdecznie :-)
Bożena
Jak zdiagnozować nietolerancję czy alergię glutenu?
Moderator: Moderatorzy
Re: Jak zdiagnozować nietolerancję czy alergię glutenu?
Niestety nikt tej decyzji nie podejmie za Ciebie, a każde wyjście z tej sytuacji ma swoje wady: jeśli się nie przebadasz nie dowiesz się, co jest Twoim prawdziwym problemem, a jeśli postanowisz robić badania- musisz wrócić do jedzenia glutenu przynajmniej na kilka tygodni, co spowoduje nawrót dolegliwości. Tyle że może się okazać, że przeciwciała są ujemne, a endoskopista pobrał za mało wycinków, albo nie pobrał wcale i wtedy dalej nie wiadomo, pojawi się wątpliwość czy może jadłaś za mało glutenu, albo za krótko. i znowu będziesz w punkcie wyjścia. Ale mając świadomość, że masz celiakię musisz unikać nawet śladowych ilości glutenu a nie tylko ograniczać. Tak to widzę. Ale Ty decydujesz.
Re: Jak zdiagnozować nietolerancję czy alergię glutenu?
Dziękuje za odpowiedź,
właśnie kupiłam test food detective, (od czegoś trzeba zacząć) pisze tam, że wystarczy zjeść coś jednorazowo z glutenem i test do kilku dni pokaże antyciała - mam nadzieję, że wiarygodnie.
Wczoraj jadłam płatki owsiane bezglut. z dodatkiem siemienia lnianego mielonego,i cały dzień myślałam o co chodzi, bo miałam wyraźne dolegliwości jak po glutenie - dzisiaj doczytałam, że mielony len może być zanieczyszczony. Muszę się jeszcze wiele nauczyć
jak zrobię test to napiszę co mi wyszło.
pozdrawiam Bożena :-)
właśnie kupiłam test food detective, (od czegoś trzeba zacząć) pisze tam, że wystarczy zjeść coś jednorazowo z glutenem i test do kilku dni pokaże antyciała - mam nadzieję, że wiarygodnie.
Wczoraj jadłam płatki owsiane bezglut. z dodatkiem siemienia lnianego mielonego,i cały dzień myślałam o co chodzi, bo miałam wyraźne dolegliwości jak po glutenie - dzisiaj doczytałam, że mielony len może być zanieczyszczony. Muszę się jeszcze wiele nauczyć

jak zrobię test to napiszę co mi wyszło.
pozdrawiam Bożena :-)
Re: Jak zdiagnozować nietolerancję czy alergię glutenu?
dzień dobry,
wczoraj robiłam test na nietolerancje pokarmowe, i potwierdziły się zboża, więc dieta bezglutenowa nadal, ale dodatkowo najbardziej wyszła mi nietolerancja na jajko, drożdże i orzechy nerkowca. Muszę spróbować, wyeliminować te produkty i sprawdzić co będzie.
Przed testem zjadłam kromkę chleba (aby test wyszły, trzeba zjeść coś co się wyeliminowało), i powiem wam, że czułam w brzuchu za chwilę jakbym zjadła beton. Na razie spróbuję usunąć z diety te nietolerowane produkty, a potem może się okaże, że będę mogła do nich wrócić.
zmiana diety jest tylko zmianą organizacyjną, więc muszę tylko poszukać fajnych przepisów.
pozdrawiam serdecznie Bożena :-)
wczoraj robiłam test na nietolerancje pokarmowe, i potwierdziły się zboża, więc dieta bezglutenowa nadal, ale dodatkowo najbardziej wyszła mi nietolerancja na jajko, drożdże i orzechy nerkowca. Muszę spróbować, wyeliminować te produkty i sprawdzić co będzie.
Przed testem zjadłam kromkę chleba (aby test wyszły, trzeba zjeść coś co się wyeliminowało), i powiem wam, że czułam w brzuchu za chwilę jakbym zjadła beton. Na razie spróbuję usunąć z diety te nietolerowane produkty, a potem może się okaże, że będę mogła do nich wrócić.
zmiana diety jest tylko zmianą organizacyjną, więc muszę tylko poszukać fajnych przepisów.
pozdrawiam serdecznie Bożena :-)
Re: Jak zdiagnozować nietolerancję czy alergię glutenu?
Bożena - daj znać za jakiś czas jak się czujesz
Tamara- załóż swój wątek bo trudno Cię szukać w różnych miejscach na forum a to co piszesz jest ciekawe- warto zebrać to w jednym miejscu
Tamara- załóż swój wątek bo trudno Cię szukać w różnych miejscach na forum a to co piszesz jest ciekawe- warto zebrać to w jednym miejscu
Re: Jak zdiagnozować nietolerancję czy alergię glutenu?
U mnie na razie jest ok - dzięki :-)
muszę Wam opisać nietypową sytuację, a która może komuś pomóc:
żona mojego kuzyna, ma kłopoty nowotworowe, ich córeczka ma problem z alergiami ale głównie z krwią, była przebadana wzdłuż i w szerz także pod kątem onkologicznym,hemoglobiny miała chyba 3 czy 4 jednostki, nikt nie mógł zdiagnozować z czego takie złe wyniki, już miała mieć jakiś zabieg na śledzionę, aż pani doktor zrobiła badanie na gluten i okazało się, że ma alergię na gluten - bez żadnych biegunek i tym podobnych typowych objawów. po odstawieniu glutenu stopniową poprawiają się jej wyniki, ale gdy teraz zje coś z glutenem to ma duszności.
okazało się, że jej mama ma również alergię na gluten i lekarze stwierdzili, że być może problemy onkologiczne są również na tym tle.
alergia jest na pewno mocniejszą reakcją niż nietolerancja, ale myślę, że jednak jak czujemy, że coś jest nie tak, to powinniśmy obserwować swój organizm i
w razie potrzeby zrobić badania.
ja przez długie lata zmagałam się z osłabioną odpornością i częstymi chorobami, z brakiem energii i sił do życia, otyłością, z gromadzeniem i zastojem wody, głównie w nogach (dostałam leki odwadniające i wtedy schodziło nawet 4,5 kg wody, ale tabletki nie leczyły przyczyny, a miały środki uboczne) - zauważyłam, że jak nie jem glutenu i cukru to te problemy są dużżżoo mniejsze, no i wreszcie udało mi się schudnąć.
zdrówka Wam życzę :-)
muszę Wam opisać nietypową sytuację, a która może komuś pomóc:
żona mojego kuzyna, ma kłopoty nowotworowe, ich córeczka ma problem z alergiami ale głównie z krwią, była przebadana wzdłuż i w szerz także pod kątem onkologicznym,hemoglobiny miała chyba 3 czy 4 jednostki, nikt nie mógł zdiagnozować z czego takie złe wyniki, już miała mieć jakiś zabieg na śledzionę, aż pani doktor zrobiła badanie na gluten i okazało się, że ma alergię na gluten - bez żadnych biegunek i tym podobnych typowych objawów. po odstawieniu glutenu stopniową poprawiają się jej wyniki, ale gdy teraz zje coś z glutenem to ma duszności.
okazało się, że jej mama ma również alergię na gluten i lekarze stwierdzili, że być może problemy onkologiczne są również na tym tle.
alergia jest na pewno mocniejszą reakcją niż nietolerancja, ale myślę, że jednak jak czujemy, że coś jest nie tak, to powinniśmy obserwować swój organizm i
w razie potrzeby zrobić badania.
ja przez długie lata zmagałam się z osłabioną odpornością i częstymi chorobami, z brakiem energii i sił do życia, otyłością, z gromadzeniem i zastojem wody, głównie w nogach (dostałam leki odwadniające i wtedy schodziło nawet 4,5 kg wody, ale tabletki nie leczyły przyczyny, a miały środki uboczne) - zauważyłam, że jak nie jem glutenu i cukru to te problemy są dużżżoo mniejsze, no i wreszcie udało mi się schudnąć.
zdrówka Wam życzę :-)