Przed badaniami - dieta czy nie?
Moderator: Moderatorzy
Przed badaniami - dieta czy nie?
mam niebawem po wygaszeniu paskudztw na skórze iść robić sobie testy alergiczne. jeść normalnie? tzn ciasta, pizza, makarony i reszta z glutenem? doczytałam w którymś wątku żeby na diecie przed badaniami nie być bo to fałśzuje obraz. pęcherze i rany mam łagodzić lekami, nie wiem czy również dieta tu potrzebna... 

- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: Przed badaniami - dieta czy nie?
Lepiej na dietę nie przechodzić przed koniec diagnostyki 

Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
jeśli jestem na diecie bg od 3 lat, to czy jest sens robić badania na oznaczenie przeciwciał przeciw gliadynie?
Jaki jest związek gliadyny z glutenem?
Jaki jest związek gliadyny z glutenem?
- pleomorfa
Gliadyna to frakcja glutenu.
I tak, i nie. Czy były wcześniej wykonywane te badania? W tym momencie i tak wykonuje się badanie deamidowanej gliadyny. Natomiast przy byciu na diecie powtarza się przeciwciała, które wyszły pozytywnie. Uważa się, że badanie deamidowanej gliadyny jest lepsze do monitorowania diety, bo jest ściśle zależna od występowania glutenu w diecie. Transglutaminaza tkankowa jest zależna od trochę większej ilości rzeczy.
I tak, i nie. Czy były wcześniej wykonywane te badania? W tym momencie i tak wykonuje się badanie deamidowanej gliadyny. Natomiast przy byciu na diecie powtarza się przeciwciała, które wyszły pozytywnie. Uważa się, że badanie deamidowanej gliadyny jest lepsze do monitorowania diety, bo jest ściśle zależna od występowania glutenu w diecie. Transglutaminaza tkankowa jest zależna od trochę większej ilości rzeczy.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Miałam robione takie badania:
P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgG i IgA (ICD-9: N79)
P/c. p. endomysium (EmA) IgA
P/c. p. endomysium (EmA) IgG
P/c. p. transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) (ICD-9: N79)
P/c. anty-yTG IgA
P/c. anty-yTG IgG
wszystko negatywne. Jedyny wynik pozytywny to:
Immunoglobuliny kl. A (IgA) (ICD-9: L85)
5,48 g/l (przy normie, którą wyznaczyli w laboratorium 0,7-4,0)
oraz badania genetyczne:
HLA-DQ2.2 pozytywny
HLA-DQ2.5 negatywny
HLA-DQ8 negatywny
Akurat gliadyny, z tego co rozumiem, nie miałam badanej i pewnie u mnie nie ma to w takim razie sensu. Dalszych badań nie miałam. Dopiero po dwóch latach od przejścia na dietę zrobili mi gastroskopię z pobraniem wycinków i kosmki jelitowe mam w porządku. Nie wiadomo jak było przed przejściem na dietę. I na tej podstawie mam postawioną diagnozę - nieceliakalna nietolerancja glutenu.
Odstawienie glutenu znacząco mi pomogło, ale nadal w niektórych sytuacjach, po niektórych pokarmach jest źle, więc szukam dalej sama na ślepo. Moja gastrolog nie współpracuje, bo twierdzi, że nic więcej mi nie dolega.
P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgG i IgA (ICD-9: N79)
P/c. p. endomysium (EmA) IgA
P/c. p. endomysium (EmA) IgG
P/c. p. transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) (ICD-9: N79)
P/c. anty-yTG IgA
P/c. anty-yTG IgG
wszystko negatywne. Jedyny wynik pozytywny to:
Immunoglobuliny kl. A (IgA) (ICD-9: L85)

oraz badania genetyczne:
HLA-DQ2.2 pozytywny
HLA-DQ2.5 negatywny
HLA-DQ8 negatywny
Akurat gliadyny, z tego co rozumiem, nie miałam badanej i pewnie u mnie nie ma to w takim razie sensu. Dalszych badań nie miałam. Dopiero po dwóch latach od przejścia na dietę zrobili mi gastroskopię z pobraniem wycinków i kosmki jelitowe mam w porządku. Nie wiadomo jak było przed przejściem na dietę. I na tej podstawie mam postawioną diagnozę - nieceliakalna nietolerancja glutenu.
Odstawienie glutenu znacząco mi pomogło, ale nadal w niektórych sytuacjach, po niektórych pokarmach jest źle, więc szukam dalej sama na ślepo. Moja gastrolog nie współpracuje, bo twierdzi, że nic więcej mi nie dolega.
- pleomorfa
Tak, z tych wyników nie wychodzi w żadnym razie celiakia. Tyle, że coś się w obrębie jelit dzieje (podwyższone IgA).
Raczej nie kopałabym dalej w problemach "odglutenowych" skoro jesteś na diecie tylko szukała gdzie indziej.
Raczej nie kopałabym dalej w problemach "odglutenowych" skoro jesteś na diecie tylko szukała gdzie indziej.
tak też zamierzam, ale to może być wszystko i nic. "Na chłopski rozum", to moim zdaniem to podwyższone IgA mogło być spowodowane podrażnieniem przez gluten. No bo "na pewno" mam na niego jakąś nadwrażliwość, skoro dieta bg pomogła. Będę robiła badania po omacku.