Inulina

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Ana »

kabran pisze:Prebiotyki, inulina, mam to na codzień
Kabran, czy możesz mi napisać jak dziala na ciebie inulina? Nie ma skutków ubocznych? Zalecona przez lekarza?
Z góry dzięki za pomoc
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Na stosowanie inuliny wpadłam sama (no może nie do końca :wink: , pomysł ściągnęłam od osób chorych tak jak ja na nieswoiste zapalenie jelit). Ale jest to substancja powszechnie polecana przy takich schorzeniach. Jej działanie jest bardzo proste - stanowi pożywkę dla bakterii probiotycznych, dlatego oprócz inuliny dobrze jest zażywać jakiś preparat zawierający owe.
Inulinę można kupować w wielkich, kilkukilogramowych workach. Tak jest na dłuższą metę taniej, ale ja się na to na razie nie zdecydowałam i kupuję preparat Topinulin.
Wszystko o inulinie znajdziesz tutaj:
http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=504
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz

W opisie leku jako skutki zażywania wskazuje się na przyspieszenie procesu trawienia i zapobieganie zaparciom. Czy ten lek nie nasili biegunki??
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Nie. Jakby na to nie patrzeć, najczęstszym (choć nie dominującym) objawem chorób zapalnych jelit są właśnie biegunki. Inulina jest czymś w rodzaju "nawozu" dla flory bakteryjnej, która w jelicie dotkniętym biegunką jest zawsze zaburzona, choćby z powodu przyspieszonego pasażu. Ale jest jeszcze jedna sprawa. W przypadku chorób jelit (czy to zapalnych czy czynnościowych) jest tak, że rzeczy które pomagają jednym, innym mogą nie pomóc wcale. Dlatego jeśli chcesz, to witaj w Klubie Wielkiego Eksperymentatora... 8) Ja mam ten problem na codzień. Ostatnio lekarz wypisując mnie ze szpitala powiedział: "ma tu pani napisane - dieta wg schematu, ale dla pani nie ma schematu." No i bądź tu mądry... :D Dlatego chyba musisz próbować. Stanowczo odradzam wszelkie eksperymenty wprzeddzień ważnych uroczystości, ale jak masz spokojniejszy tydzień to możesz to wykorzystać. Inulina nie powinna Ci zaszkodzić. A czy pomoże? :-k [-o<
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz

kabran pisze: Dlatego chyba musisz próbować. Stanowczo odradzam wszelkie eksperymenty wprzeddzień ważnych uroczystości, ale jak masz spokojniejszy tydzień to możesz to wykorzystać. Inulina nie powinna Ci zaszkodzić. A czy pomoże?
Oj, w przedddzień na pewno nic już nie będę robić - postaram się odpocząc, pospać, przygotować psychicznie, nie przejadac i uspokoic przede wszystkim

Dziś po pracy pojde do apteki po Topinulin i od jutra będę próbować. Postanowiłam dodatkowo od jutra wprowadzić taka dietę eliminacyjną. Zaczne od samego ryżu i bedę po kolei wprowadzac po jednym składniku i obserwować co mi szkodzi, a co nie. Chyba nie mam innego wyjścia. :evil:
ODPOWIEDZ