https://celiakia.pl/kategoria/badania/
W wyborze konkretnych produktów do badań kierowaliśmy się opiniami i prośbami z forum i fanpage’a Stowarzyszenia na Facebooku. Żaden z wysłanych produktów nie miał ostrzeżenia o możliwej zawartości glutenu. Zbadaliśmy 15 produktów. Głównie były to wyroby mączne (mąka ze zbóż z natury bezglutenowych, mieszanka zbóż, mieszanka chlebowa, chleb, ciastka, wafle) oraz przyprawy. Po raz pierwszy zbadaliśmy pastę do zębów – ze względu na docierające do nas liczne prośby internautów.

Popularność diety bezglutenowej powoduje, że wciąż pojawiają się tradycyjne piekarnie oferujące pieczywo „bezglutenowe”. Dlatego oddaliśmy do badań chleb oferowany przez sprzedawców jako bezglutenowy: Vital ciemny z Piekarni – Cukierni Grejdi – Dymińscy Sp.j. ze Zduńskiej Woli. Chleb kupiono w sklepie firmowym w Sieradzu ul. Jana Pawła II 37a. Jest on sprzedawany jako pieczywo bezglutenowe – wyłącznie na zamówienie. Sprzedawany jest luzem, bez opakowania, a zatem bez nr partii. Według informacji uzyskanych w sklepie przez osobę kupującą, przewożony jest w jednym koszu z chlebem glutenowym. Chleb uzyskał wynik ponad 168 ppm glutenu. Jest to górny zakres badania w laboratorium, więc dopiero ponowne szczegółowe badanie odpowiedziałoby na pytanie, ile konkretnie glutenu jest w tym produkcie, prawdopodobnie dużo więcej.
Dlatego po raz kolejny apelujemy o rozwagę w wyborze bezglutenowego pieczywa.
Bardzo dobrze w tej turze badań wypadły mąki i kasze
Były to:
• mix zbóż ekspandowanych, gryka, jagły, burak – Cenos,
• płatki owsiane bezglutenowe i kasza jaglana – Tomvital,
• mąka gryczana biała bezglutenowa – PHU Aka,
• mąka kukurydziana – Bioplanet,
• Smes na chleb s pohankovou vlakninou (mieszanka chlebowa) – Nominal,
• wafle gryczane – Lestello,
• jaglane ciasteczka bez GMO – siemię lniane, sezam, słonecznik – Franconi Vital.
Przekroczenia dopuszczalnej dawki glutenu wykazano jedynie w mące gryczanej Bioplanet – 26,2 ppm glutenu.
Przyprawy mielone jednoskładnikowe marki Dobra są mniej znane indywidualnemu konsumentowi, ale jest to marka często używana w gastronomii. Zarówno pieprz biały mielony, jak i czosnek mielony uzyskały bardzo dobry wynik <3 ppm, czyli nie zawierają glutenu. Ponieważ kilkakrotne wcześniejsze badania kolendry i pieprzu ziołowego różnych firm wykazywały przekroczenia, zdecydowaliśmy się zbadać pieprz ziołowy firmy Magros, opisany na etykiecie jako bezglutenowy – niestety wynik to 28,2 ppm glutenu. Pieprz ziołowy zawiera w składzie mieloną kolendrę i jest jej dużo w mieszance, bo wymieniona jest na drugim miejscu, być może stąd to przekroczenie.
Zbadaliśmy jeszcze:
• pieprz czarny mielony „Ground breaking discovery: black matter is made of pepper” wyprodukowano w Czechach dla firmy Zebra
• pastę do zębów Blend-a-med – Complete protect.
Oba produkty nie zawierają glutenu. Natomiast o przekroczeniach i zawartości glutenu w/w wymienionych produktach zostaną poinformowani producenci oraz Główny Inspektorat Sanitarny.
Uwaga:
Pamiętajmy, że są to jedynie jednostkowe wyniki konkretnej partii produktów i nie dają nam gwarancji, że następna partia też będzie z glutenem bądź wolna od glutenu – to już zależy od producenta.
Badania produktów na zawartość glutenu są finansowane z wpłat z tytułu 1% podatku. Dziękujemy wszystkim osobom, które przekazują Stowarzyszeniu 1% swojego podatku.
Grażyna Konińska
Zarząd Stowarzyszenia
https://celiakia.pl/wyniki-badan-na-zaw ... wiec-2018/