Jesienną aurę i dynie również można wykorzystać do zrobienia pysznych naleśników z musem dyniowym!
Przygotuj:
1 szklanka mąki gryczanej Incola
1 szklanka mąki ryżowej Incola
1/4 – 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2,5 szklanki płynnego mleczka kokosowego
olej do smażenia i woda
dynia
Wszystkie składniki sypkie mieszamy razem, a następnie dodajemy mleczko kokosowe. Mieszaninę można rozcieńczyć wodą wedle preferencji. tak przygotowane ciasto smażymy na oleju jak zwykłe naleśniki, aż do delikatnego zarumienienia.
Do przygotowania musu będzie potrzebna brytfanka do pieczenia, ostry nóż i dynia.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki mieszczące się w przygotowanej brytfance. Usuwamy z nich twarde włókna, a także pestki. Tak przygotowaną dynię moczymy kilka minut w wodzie i przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C przez 40-50 minut, aby dynia zmiękła. Po wyciągnięciu jej z piekarnika możemy dynię pokroić w kosteczkę i zmiksować (w przypadku miękkiej skórki) lub zeskrobać sam miąższ i blendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany mus można od razu nałożyć na naleśniki lub zaserwować z ulubionymi przyprawami i dodatkami.
Smacznego
