MASTERFOODS - Milky Way, Mars, Snickers...
Moderator: Moderatorzy
- Marko Ramius
- Nowicjusz
- Posty: 35
- Rejestracja: wt 29 sie, 2006 10:02
- Lokalizacja: Kościan
Dziaj oddzwoniła do mnie Pani Małgorzata, otrzymałem inforamcje, że snickers w każdej wersji jest bezpieczny, a co do marsa to znajdują się w nim sladowe ilości glutenu i tu cytuje: "poniżej 200 pph, zgodnie z dyrektywą uni europejskiej..." co kolwiek by to nie znaczyło. Osobiście jem codziennie najmniej 3 snickersy i nic mi nie jest.Nastka pisze:Ja dawno nie jadłam Snickersów, Marsów itp., ale parę dni temu nic innego nie mogłam dostać, a bardzo mi się zachciało czegoś słodkiego, więc skusiłam się na Marsa, niestety.. mój organizm twierdzi że jest w nim gluten, niestety reaguję na każdą najmniejszą ilość..

-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
w zeszłym tygodniu skusiłam się na trzy snickersy (moje ulubione batoniki). i miałam śmieszne problemy w weekend... może faktycznie reakcje różnych organizmów sa różne. Ja w każdym razie w najbliższym czasie nie zamierzam jeść snickersów. a w marsie jest jakiś słód, chyba jeczmienny. ostatnio sprawdzałam.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
mars zawiera słód. snickers nie... snickers zawiera syrop glukozowy.
mam nawet cały sklad :
cukier, orzeszki ziemne, syrop glukozowy, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku, laktoza, serwatka w proszku, tłuszcz mleczny, utwardzony tłuszcz roślinny, sół, emulgator (lecytyna sojowa), białko jaja w proszku, zhydrolizowane białko mleka, aromat.
w nawiasie została umieszczona informacja: śladowe ilości:orzechów laskowych, migdałów i sezamu.
i co? jeśc czy nie jeść? bo niby podali ze zawiera śladowe ilości orzechów, migdałów i sezamu więc pewnie by umieścili info o glutenie. no ale ten syrop glukozowy...
mam nawet cały sklad :
cukier, orzeszki ziemne, syrop glukozowy, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku, laktoza, serwatka w proszku, tłuszcz mleczny, utwardzony tłuszcz roślinny, sół, emulgator (lecytyna sojowa), białko jaja w proszku, zhydrolizowane białko mleka, aromat.
w nawiasie została umieszczona informacja: śladowe ilości:orzechów laskowych, migdałów i sezamu.
i co? jeśc czy nie jeść? bo niby podali ze zawiera śladowe ilości orzechów, migdałów i sezamu więc pewnie by umieścili info o glutenie. no ale ten syrop glukozowy...
Koło Pomocy Dzieciom na Diecie Bezgl. proponuje produkty sprawdzone i są to m. in.(trzeba kliknąć w zdjęcie i wtedy widać znacznie lepiej, np. bounty i snickersy):
Ostatnio zmieniony śr 13 wrz, 2006 22:46 przez asiar, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marko Ramius
- Nowicjusz
- Posty: 35
- Rejestracja: wt 29 sie, 2006 10:02
- Lokalizacja: Kościan
Zakładam, że był to zwykły snickers, a zatem nie zawiara on nic w swoim składzie co sugerowałoby obecność gluta, poza tym "śmieszne problemy" nie zawsze muszą być spowodowane spożyciem gluta. Pozdrawia pożeracz snickersówGosiuuunia pisze:w zeszłym tygodniu skusiłam się na trzy snickersy (moje ulubione batoniki). i miałam śmieszne problemy w weekend... może faktycznie reakcje różnych organizmów sa różne. Ja w każdym razie w najbliższym czasie nie zamierzam jeść snickersów. a w marsie jest jakiś słód, chyba jeczmienny. ostatnio sprawdzałam.

[ Dodano: Czw 14 Wrz, 2006 07:42 ]
Faktem jest , że jestem nowicjuszem i nadal zgłębiam swoją wiedzę dotyczącą składników produktów sporzywczych, ale nie widze zagrożenia ze strony syropu glukozowego i co on niby ma wspólnego z glutenem ? Przecież glukoza to sam cukier, a gluten to białko. PozdrawiamGosiuuunia pisze:mars zawiera słód. snickers nie... snickers zawiera syrop glukozowy.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
taa... wiecie, jakby ten gluten zanikła w pewnych procesach to by było fajnie. bo np. czytałam na tym forum że podczas procesy wytwarzania spirytusu znika (jest niszczony czy jakoś tak) gluten. i to rzekomo chemicy potwierdzali... ale na samo hasło "pszenica" mam taki odruch pt. "precz mi z tym". myślę że wy też. i uważam że to od tego zalezy.
A może pyreczki
Jeżeli chodzi alkohol to stawiam na pyreczki (np. wódka Palace). A zamiast piwska winko. Przyjemniej i romantyczniej 

Jest super, jest super 

Niestety, zła wiadmość dla fanów BOUNTY, SNICKERSA i innych smakołyków z MASTERFOODS.
Fragment pisma:
Niestety nie jesteśmy w stanie zagwarantować, że którekolwiek z naszych produktów są wolne od glutenu. Jest to związane z kompleksowością naszej produkcji.
Przykro nam z tego powdu, jednak nie jesteśmy w stanie pomóc osobom na diecie bezglutenowej.
:-(
Fragment pisma:
Niestety nie jesteśmy w stanie zagwarantować, że którekolwiek z naszych produktów są wolne od glutenu. Jest to związane z kompleksowością naszej produkcji.
Przykro nam z tego powdu, jednak nie jesteśmy w stanie pomóc osobom na diecie bezglutenowej.
:-(
A ja bym chciała zobaczyć to pismo od Masterfoods w całości.
Chciałabym wiedzieć, jak oni motywują przekonanie o glutenowości swoich produktów, w końcu jedyne, co ewentualnie mogłoby być podejrzane w Bounty czy Snikersie (jak pamiętam), to ten syrop glukozowy, który jednakowoż Unia Europejska traktuje jako bezglutenowy.
Chciałabym wiedzieć, jak oni motywują przekonanie o glutenowości swoich produktów, w końcu jedyne, co ewentualnie mogłoby być podejrzane w Bounty czy Snikersie (jak pamiętam), to ten syrop glukozowy, który jednakowoż Unia Europejska traktuje jako bezglutenowy.